Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Associació de la Immediata sol·licitarà la declaració BIC per a tota la Línia de Defensa Immediata

La setena Assemblea de l'Associació de Municipis Vinculats a la Immediata, s'ha celebrat en el Saló de Plens del Castell de Bétera.

A la reunió han assistit el regidor de Transició Ecològica de Riba-roja, José Luis Ramos, l'alcaldessa de Bétera, Elia Verdevió, la tinenta alcalde de Sant Antoni de Benagéber, Marta Retamosa, la regidor de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alicia Piquer, regidors de Patrimoni dels diferents municipis, en representació de Bétera, Joaquín Gómez, de Rafelbunyol, Alicia Piquer, del Puig, Tonica Martí i J. Enrique Martínez de l'Eliana, l'Arqueòleg Municipal de Moncada, Josep Burriel, el Cap de Museus de l'Ajuntament de València, Javier Martí, el coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica, Eugeni de Manuel, el president del Centre d'Estudis de Bétera, Jorge A. Alonso, el president de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, Ángel Morales, i els investigadors, José Durbán Aparisi i José Aleixandre.

Aquesta Associació va nàixer en 2017 amb la finalitat de posar en valor la línia Puig- Els Carasols, a través de l'estudi, la protecció i rehabilitació del seu patrimoni bèl·lic. Formen part d'ella els municipis del Puig, Nàquera, Montcada, Rafelbunyol, Bétera, Sant Antoni de Benagéber, L'Eliana, Llíria, Vilamarxant i Riba-roja, poblacions unides pel sistema de trinxeres de la Guerra Civil, declarades com a Béns Immobles de Rellevància Local per la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Es tracta d'una de les línies defensives més importants de la Comunitat Valenciana, el trajecte de les quals de 26 quilòmetres travessa des del Puig fins a Els Carasols.

Una proposta que ara sembla que qualla, però que s'arrossega des de fa anys

És el reflex d'una moviment veïnal que ja en 2013 va tindre una proposta en les Corts Valencianes, de la mà d'Esquerra Unida, però que no va eixir perquè el PP de eixa època, no va tindre a bé obrir "eixa porta de la memòria Democràtica".

L'Ajuntament de València s'ha incorporat a l'Associació en aquesta setena assemblea, donada la vinculació de la ciutat amb els municipis, entre El Puig i Riba-roja que van albergar en els seus territoris trinxeres, búnquers, galeries, refugis, nius de metralladores i punts de comandament, per a defensar València davant l'avanç de les tropes franquistes entre 1938 i 1939. El Cap de Museus de l'Ajuntament de València, Javier Martí ha recalcat la importància que va tindre la línia per a protegir la capital i el compromís per part del consistori en la recuperació de la memòria històrica.

A més l'Assemblea s'ha iniciat amb la presa de possessió de la presidència per part de l'Ajuntament de Bétera i vicepresidència El Puig. La reunió ha comptat amb la unanimitat de tots els presents per a treballar en la sol·licitud a la Conselleria de Cultura de la declaració BIC per a tota la Línia de Defensa Immediata. L'acord s'ha materialitzat en el compromís de tots els municipis presents que en els pròxims mesos presentaran en els seus plens la declaració institucional per al suport a la sol·licitud de BIC i les aportaran en la pròxima Assemblea, prevista per a la segona quinzena d'abril.

Un altre dels punts de la reunió ha sigut el lliurament per part del coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica, Eugeni de Manuel, a l'alcaldessa de Bétera, Elia Verdevió, de la planimetria de la Línia Defensiva Immediata, que es posarà a la disposició de tots els municipis membres.

El regidor de Transició Ecològica de Riba-roja, José Luis Ramos, s'ha mostrat molt satisfet pel transcurs i acords aconseguits en la reunió que ha comptat amb "una comunicació molt fluida i compromís per part de totes les parts, fet essencial per a seguir amb l'objectiu de continuar treballant de manera coordinada per a protegir la Línia, patrimoni i itinerari de la nostra memòria democràtica" ha apuntat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon