Refugiats al Món: Destinacions Preferides i Reptes Actuals en un Context de Crisi quin pais acull més? Refugiats al Món: Destinacions Preferides i Reptes Actuals en un Context de Crisi quin pais acull més?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Refugiats al Món: Destinacions Preferides i Reptes Actuals en un Context de Crisi quin pais acull més?

 

  Refugiats al món: Destinacions i reptes en un context històric  

A finals de 2023, el nombre de refugiats al món va assolir la xifra rècord de 37,6 milions, segons l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i la seva missió especial a Palestina (UNRWA). Aquest nombre triplica les dades de fa una dècada, reflectint una situació crítica en la qual dos terços dels refugiats provenen de només quatre països: l'Afganistan, Síria, Palestina i Ucraïna.

   Destinacions preferents

Contràriament a les tesis xenòfobes que suggereixen que els refugiats intenten establir-se en països llunyans, la majoria prefereixen quedar-se en regions properes amb costums similars. De fet, el 69% dels refugiats són acollits pels països veïns, segons dades de l'ACNUR i la UNRWA. Així, els cinc països amb més refugiats són, per ordre, l'Iran, Turquia, Jordània, Alemanya i Palestina.

   Situació a Europa

Entre els quinze principals països receptors de refugiats només quatre són europeus: Alemanya, Polònia, Rússia i França, que acullen conjuntament 5,45 milions de refugiats. Alemanya, especialment, va obrir les seves fronteres a centenars de milers de sirians el 2015. En comparació, l'Iran ha rebut per si sol 3,76 milions de refugiats, majoritàriament afganesos.

   L'impacte de la guerra d'Ucraïna

El conflicte a Ucraïna ha contribuït significativament a l'increment del nombre de refugiats, amb gairebé sis milions de persones desplaçades en dos anys de guerra. D'aquestes, 1,2 milions es troben a Rússia, un milió a Alemanya i 955.000 a Polònia.

   La situació palestina

L'ocupació israeliana a Palestina ha provocat que, dels sis milions de refugiats palestins, gairebé dos milions i mig visquin en camps de refugiats en territori reconegut com a part de l'Estat palestí. A mitjans de 2023, la Franja de Gaza acollia gairebé un milió i mig de refugiats palestins, mentre que a Cisjordània hi residien altres 871.000.

   El paper de Turquia i Jordània

Turquia és el segon país del món en nombre de refugiats, majoritàriament sirians. Des de l'inici de la guerra civil a Síria el 2011, més de tres milions de refugiats sirians s'han establert a Turquia. Una situació similar es dona a Jordània amb Palestina: des de la primera guerra àrabo-israeliana del 1948, Jordània ha acollit més de dos milions de refugiats palestins.

   Líbano: Un xicotet país amb una gran càrrega

Tot i la seva reduïda mida, el Líban acull un milió i mig de desplaçats sirians, dels quals només 800.000 estan registrats com a refugiats per les Nacions Unides, i uns 450.000 palestins.

   Obstacles a la protecció dels refugiats

Malgrat que 147 països han signat la Convenció Internacional sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951 i el seu Protocol de 1967, la manca de ratificació per part d'alguns dels països que més refugiats acullen, com el Líban, Jordània, Bangla Desh o Pakistan, crea importants obstacles per garantir una protecció adequada.

Així mateix, Turquia, tot i ser signatària, només ofereix asil als refugiats europeus, la qual cosa deixa desamparats milions de sirians residents al país. Aquesta clàusula ha estat fortament criticada per la comunitat internacional. Tot i això, la Unió Europea va signar el 2016 un acord migratori amb Turquia per retornar a aquest país totes les persones que arribin de manera irregular a les illes de l'Egeu, inclosos els sol·licitants d'asil, a canvi de grans sumes de diners.

 


FONT EOM 


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal