Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'AVL crida al diàleg i critica la proposta de llei de llibertat educativa per la seua possible afectació al valencià

Cantó advoca per una norma "més consensuada": "Quan una persona té una responsabilitat institucional, el més important és escoltar"

La proposta de llei de llibertat educativa, impulsada pels partits del Consell -PP i Vox-, ha generat una resposta crítica contundent per part de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), expressant una "gran preocupació" per la situació en què quedaria el valencià si s'arribara a aprovar.

Segons la institució normativa del valencià, la futura normativa plantejada "discrepa" de manera evident amb els objectius de normalització lingüística i protecció del valencià, exigint un diàleg constructiu i un espai de reflexió que impulsen la plena normalització del valencià a l'entorn educatiu.

La presidenta de l'Acadèmia, Verònica Cantó, ha destacat la importància del diàleg i el consens en temes educatius, assenyalant la necessitat d'escoltar totes les parts implicades. En aquest sentit, l'AVL remarca la importància de considerar la diversitat i pluralitat lingüística, destacant que la llei hauria de basar-se en criteris pedagògics i garantir el respecte i promoció de les dues llengües oficials.

Les observacions de l'AVL destaquen diverses mancances i preocupacions respecte a la proposta de llei. En primer lloc, assenyalen que la normativa obvia la protecció i respecte especial que mereix el valencià, així com el mandat recollit a la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. Així mateix, critiquen que el text està més preocupat per facilitar l'exempció de l'ensenyament del valencià que per promoure la seua normalització lingüística.

Una altra crítica important és la percepció que la proposta de llei, lluny de promoure el valencià, afavorix el castellà, especialment en les comarques castellanoparlants, on els alumnes podrien veure-se limitats en l'aprenentatge del valencià.

D'altra banda, l'AVL alerta sobre el tracte diferenciat als alumnes segons el municipi de residència, posant de manifest una possible marginalització del valencià en les comarques castellanoparlants.

Diverses objeccions es plantegen respecte als aspectes tècnics i legals de la proposta, incloent-hi una manca de concreció i seguretat jurídica en la creació d'unitats educatives en funció de la llengua triada. Així mateix, s'assenyala la falta de garanties en la llibertat d'elecció de llengua d'ensenyament per part dels pares, així com un tractament asimètric entre el valencià i altres matèries, com la llengua estrangera.

En conclusió, l'AVL demana un debat constructiu i obert que tinga en compte les preocupacions i necessitats de tots els implicats en l'àmbit educatiu, amb l'objectiu de garantir la promoció i protecció del valencià com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal