Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Esquerra Unida denuncia la nova taxa de fem a Bétera i demana compensar-la amb l'IBI

 Esquerra Unida denuncia la nova 'Tasa de  Fem' a Bétera: 'Es una pujada encoberta d'impostos' i demana compensarla amb l'IBI

Esquerra Unida de Bétera ha expressat la seua preocupació  amb la recent implementació de la nova  Taxa de Basura per part del govern local, liderat per Elia Verdevio. Segons el partit d'esquerres, aquesta taxa, que no era obligatòria fins a març de 2025, ha estat introduïda un any abans amb l'únic propòsit de recaptar més diners, sense oferir nous serveis als ciutadans ni reduir altres impostos com l'Impost de Béns Immobles (IBI). "De fet si abans és podía pagar sense la Taxa, es podría ara fer una baixada real del IBI per a compensar la pujada encoberta de impostos".

 Impacte de la nova  Taxa de Fem

Amb la introducció d'aquesta taxa, els veïns de Bétera hauran de pagar uns 110 euros per habitatge només aquest any, ja que es començarà a cobrar des de març. A partir del proper any, l'import augmentarà fins als 150 euros per habitatge. Esquerra Unida destaca que aquesta mesura suposa una doble imposició per als ciutadans, ja que els costos de la gestió de residus ja estaven coberts per l'IBI, que es va incrementar en el passat precisament per eliminar la  Taxa de Basura.

 Falta de compensació amb l'IBI

Un altre punt de crítica és que, malgrat la introducció de la nova taxa, l'IBI no ha estat reduït des del 2021. El tipus de gravamen urbà de l'IBI ha estat fixat en el 0,53% des de 2021, sense cap reducció recent. Esquerra Unida acusa el govern de Verdevio de no dir la veritat en la seua carta oberta a la ciutadania, on afirmava haver reduït l'IBI en cinc punts perqué. Aquesta situació es tradueix en una pujada encoberta d'impostos, ja que els ciutadans hauran de pagar més sense rebre nous serveis a canvi.

'Tampoc és cert lo e les Subvencions a les instal·lacions fotovoltaiques'

El govern local també ha justificat la nova taxa afirmant que s'estan oferint més bonificacions fiscals per a instal·lacions fotovoltaiques. No obstant això, Esquerra Unida ha desmentit aquesta afirmació, indicant que les bonificacions han estat reduïdes del 50% al 40% per tres anys des de desembre de 2023. Aquestes bonificacions ja existien anteriorment i no estan relacionades directament amb la nova taxa de residus.

Reclamacions d'Esquerra Unida,: Una baixada equivalent del IBI

Davant aquesta situació, Esquerra Unida exigeix al govern local que modifique l'ordenança de l'IBI per reduir l'import que es paga en cada rebut, compensant així la nova  Taxa de Basura. El partit argumenta que aquesta mesura faria més transparent la càrrega fiscal total dels ciutadans i evitaria una pujada encoberta d'impostos.

Context legal 

Segons la Directiva Europea que dona com a consequencia en Espanya a la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, els ajuntaments estan obligats a establir una  Taxa de Fem específica que reflectisca el cost real d'aquest servei. Tot i això, Esquerra Unida assenyala que aquesta obligació no implica mantenir l'IBI en els mateixos nivells, ja que això suposaria una major càrrega fiscal per als ciutadans.

Esquerra Unida de Bétera continua denunciant que la nova  Taxa de Fem, introduïda prematurament, juntament amb la falta de reducció de l'IBI, representa una estratègia del govern local per incrementar els ingressos fiscals a costa dels veïns, sense oferir millores en els serveis municipals.

  

Cartell de la Campanya de l'Ajuntament



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal