Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Com el soroll, la confusió i el fum impulsen la popularitat de Javier Milei

OSCAR GONZALEZ FUENTES / Shutterstock

Tots, o quasi tots, en algun moment de la nostra vida, hem visitat una discoteca. Llums baixes, música alta i constant i cortines de fum creen un ambient en el qual joves i no tan joves passen nits de cap de setmana. Al llarg d'eixes nits, la foscor dificulta veure amb claredat, les cançons se succeïxen sense que aconseguim recordar ni quantes ni quins van sonar, i les cortines de fum compliquen encara més la nostra visió.

Esta atmosfera confusa descriu perfectament l'estratègia de comunicació política del president de l'Argentina, Javier Milei, a la qual bé es podria dir “política discoteca”. En esta estratègia, les declaracions sorolloses i constants actuen com la música de la discoteca, els missatges ambigus s'assemblen a la visió borrosa i els escàndols funcionen com a cortines de fum enfront de problemes interns.

Este modus operandi consistix a declarar consecutivament missatges sorollosos, com les cançons en les discoteques; que eixos missatges siguen poc clars, com la visió dins d'una discoteca; i aflorar escàndols constants, com les cortines de fum que ens emboliquen en les nits de ball.

Per a comprendre millor com funciona esta política discoteca podem recórrer a la tècnica del goril·la invisible de Christopher Chabris i Daniel Simons. Esta tècnica demostra com l'atenció selectiva pot fer-nos ignorar esdeveniments inesperats, fins i tot aquells molt evidents, quan estem enfocats en una altra tasca.

Els escàndols desvien l'atenció dels assumptes importants

Igual que en l'experiment del goril·la invisible, la “política discoteca” del president Milei satura l'atenció de l'audiència amb estímuls constants. Els escàndols i les declaracions cridaneres actuen com el goril·la, distraient a l'audiència de les accions més subtils però potencialment més importants del govern.

Esta estratègia també es veu enfortida per les característiques de la modernitat líquida que descriu Zygmunt Bauman , on la veritat es torna relativa i mal·leable. En este context, els missatges contradictoris i canviants del president Milei reflectixen esta fluïdesa de valors, dificultant que l'audiència distingisca el real del fictici.

Això es dona en un context del que el filòsof sud-coreà Byung-Chul crida disincronía del temps, on el present es fragmenta en instants aïllats. Això es reflectix en la successió incessant d'escàndols i missatges del president Milei. Cada nou esdeveniment eclipsa a l'anterior, creant una sensació de vertigen que impedix la reflexió profunda.

Esta alquímia de missatges, temps i distraccions fan possible una estratègia de comunicació que es porta avant des dels inicis del govern de Javier Milei a l'Argentina.

Atac a Petro com a distracció

Un clar exemple d'esta “política discoteca” va ocórrer a mitjan abril, quan Javier Milei va cridar “dictador assassine” al president de Colòmbia, Gustavo Petro. Este incident diplomàtic va tindre lloc al mateix temps que es discutia el pressupost de les universitats públiques, en particular de la Universitat de Buenos Aires (300.000 estudiants, 30.000 professors).

L'escalada diplomàtica entre l'Argentina i Espanya naix enmig de la disputa legislativa per el projecte de llei que el Senat de la nació està tractant en comissions parlamentàries i del qual el president Milei depén per a la supervivència del seu pla d'estabilització.

En el passat van quedar, a més, crítiques i insults a periodistes, la baralla amb la Fundació El Llibre, augments de sous del gabinet enmig de l'ajust fiscal, les reiterades preguntes sobre els gossos del president, entre altres escenaris que podem qualificar com a escàndols o cortines de fum.

Dit això, és important afirmar que la política que porta avant el mandatari argentí li està donant bon resultat. Segons la consultora argentina CB, Javier Milei és el president sud-americà que més va créixer en imatge positiva el mes de maig.

Després d'un ajust fiscal que el mateix president va qualificar com “el més gran de tota la història de la humanitat”, un govern només pot mantindre un bon nivell d'aprovació gràcies a una exitosa estratègia de comunicació.

Per tant, aquells que consideren al govern de La Llibertat Avança a l'Argentina com a inexpert en política haurien de reconsiderar-lo. Darrere de cada escàndol o missatge hi ha un treball acurat, un pensament estratègic i una base teòrica sòlida.

La societat argentina està immersa en esta discoteca de missatges confusos, escàndols i distraccions constants. No obstant això, la imatge positiva i creixent del president Milei demostra que el seu equip de comunicació ha aconseguit que, en eixir d'esta discoteca mediàtica, la societat senta que, malgrat tot, ha sigut una bona nit.The Conversation

Agustín Joel Fernandes Total, Investigador predoctoral en Filosofia, Universidade de Santiago de Compostel·la

Este article va ser publicat originalment en The Conversation


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal