Sumar i Podem plantejen al Govern una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per reduir les majories necessàries per escollir els membres del CGPJ -actualment de tres cinquens- i poder renovar-lo sense els vots del PP. La plataforma de Yolanda Díaz ha presentat aquesta mesura en resposta al que considera una "instrumentalització política de la justícia per part de la dreta". Ho fa després de la parada de Pedro Sánchez, que aquest dimecres en una carta enmarcava en una "estratègia d'assetjament i derrota" l'obertura de diligències judicials a la seua dona, Begoña Gómez, després de la denúncia de Manos Limpias per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis. "Faltava la judicialització del cas. És el pas que acaben de donar", denunciava Sánchez en la seua carta. El soci minoritari del Govern insisteix en la idea que les informacions i la causa judicial oberta contra la dona del president no és només contra ell sinó que forma part d'una "operació" més àmplia contra el Govern del qual també formen part, segons ha defensat el portaveu de Sumar, Enrique Santiago. En roda de premsa al Congrés, el diputat ha qüestionat obertament al jutge que ha obert diligències contra Gómez, advertint que "és greu que un jutjat admeta a tràmit una denúncia d'una organització d'ultradreta sabent que afecta a l'estabilitat de les institucions".
Utilització de la Justícia
El diputat i secretari general del PCE ha assenyalat que la causa "probablement quedarà en res als tribunals però el dany reputacional ja està fet", i ha considerat que "això no és un simple cas d'assetjament al president", sinó "un clar capítol més de l'assetjament a la democràcia i a les institucions del pla de desestabilització que té organitzada la dreta i l'ultradreta". "Si aquesta campanya de desestabilització es pot dur endavant és perquè incessantment s'utilitza la justícia per a fins polítics del PP", ha considerat. El dirigent de Sumar ha descrit un sistema judicial sumit en la "degradació total", davant la impossibilitat de fer nomenaments i el "col·lapse" de diverses sales del Tribunal Suprem, després que en l'anterior legislatura es limitaren les funcions del CGPJ en cas que estiguera caducat. Santiago, en aquest punt, ha cridat a "acabar amb l'enfonsament del servei públic de la justícia" i ha plantejat tres propostes, encaminades a "treure de la paràlisi al PSOE".
Reformar l'elecció
"Cridem al PSOE a que deixe d'esperar alguna cosa que no passarà. El PP no respectarà la Constitució", ha defensat Santiago que ha cridat a donar passos per permetre la renovació del Poder Judicial. En aquest sentit, ha reclamat al Govern acceptar una reforma en l'elecció dels seus membres; la primera de les vies, ha explicat, consisteix a mantindre la majoria actual de tres cinquens però amb votacions successives al Congrés i al Senat fins a completar els nomenaments. La segona, ha explicat, consistiria a reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial per reduir les majories necessàries per escollir el quota de 12 jutges i magistrats del CGPJ, que passarien a ser elegits per majoria absoluta en lloc de la majoria qualificada. Els vuit juristes de reconegut prestigi seguirien sent escollits per tres cinquens de la Cambra, al estar així recollit en la Constitució. Aquesta proposta va en línia de la històrica reforma que ha vingut demanant Unides Podem des de l'anterior legislatura, per la qual demana reduir aquestes majories per permetre la renovació judicial sense haver de comptar amb els vots del PP. Sumar ha proposat a més incloure aquesta reforma en el projecte de llei per a l'eficiència del sistema de justícia, que es troba ara en període d'esmenes, de manera que les propostes de Sumar podrien agilitzar-se en cas d'incloure-les en aquesta norma, tal com ha demanat Enrique Santiago.
Transferir competències
No és l'única proposta que fan a les files de Yolanda Díaz. També reclamen reformar l'accés a la carrera judicial, amb un "sistema de formació contínua" des de la universitat. Però una altra de les mesures més rellevants, juntament amb la reforma de les majories, consisteix en la reforma de les competències del CGPJ, que serien atribuïdes a altres òrgans i administracions de l'Estat en cas que la cúpula del poder judicial entrase en funcions, una vegada caducat el seu mandat. Enrique Santiago ha apuntat que "si el PP ha decidit que no es renovarà mai el poder judicial, cal limitar les competències d'aquest òrgan a les estrictament imperatives i les altres passar-les a altres administracions de l'Estat", ha explicat. Així, les competències del CGPJ una vegada caducat el seu mandat quedarien reduïdes a "determinats nomenaments, ascensos, funció d'inspecció i règim disciplinari". Les altres, ha assenyalat el diputat, podrien ser atribuïdes a altres òrgans mitjançant una reforma de la Llei Orgànica.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :