Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Reconeguts periodistes encapçalen un manifest contra l'activisme periodistic i judicial en defensa de l'Estat de Dret

 "Els governs s'elegeixen en les urnes. No al colpisme judicial i mediàtic"

Més de 10.700 persones, entre elles centenars de periodistes, denuncien el nou atropellament antidemocràtic coordinat per les dretes

Un grup de professionals i periodistes reconeguts han emès un manifest en el qual denuncien la situació actual generada per alguns mitjans de comunicació i la judicatura. Segons el manifest, es troben en un moment en què s'intenta influir sobre els governs utilitzant els mitjans de comunicació i les actuacions judicials. Els signants reivindiquen el paper informatiu i divulgatiu del periodisme, però denuncien que en els últims temps aquest s'ha convertit en una tasca activista i política que busca substituir, en lloc de controlar o criticar, els governs elegits democràticament.

El manifest ressalta la preocupació pel que es considera un intent de manipulació dels governs a través dels mitjans de comunicació i les accions judicials. Es posa especial èmfasi en l'anunci del president del govern sobre la seua intenció de portar la situació actual de persecució mediàtica i jurídica al seu entorn familiar, amb clares intencions de lawfare.

D'altra banda, l'article "Manifiesto: golpismo judicial y mediático", publicat a CTXT, ofereix una visió molt crítica sobre la percepció de l'activisme judicial i la seua influència en l'escenari polític i social. Escrit per membres destacats de la professió legal, posa en relleu diversos aspectes rellevants sobre aquest tema.

Un dels punts destacats és la crítica a l'activisme judicial percebut com a golpista. Aquesta percepció es fonamenta en la intervenció de tribunals i jutges en assumptes polítics, considerada una intrusió en el sistema democràtic. Es posa en relleu la preocupació per aquest fenomen, com s'evidencia en la següent afirmació de l'autora: "En estos días estamos asistiendo a una nueva manifestación del golpismo judicial que busca desestabilizar el régimen democrático".

A més, s'aborda la relació entre els mitjans de comunicació i l'activisme judicial. L'article sosté que els mitjans, lluny de ser observadors imparcials, sovint influeixen en la percepció pública dels casos judicials, com es reflexa en la següent cita: "A este golpismo se suma un factor mediático que le da legitimidad a la operación". Aquesta relació pot distorsionar la justícia i la imparcialitat.

El manifest també critica la instrumentalització política del sistema judicial, assenyalant que determinades accions judicials serveixen a interessos polítics específics: "Y también estamos asistiendo a una instrumentalización del sistema judicial con fines políticos, que tratan de provocar crisis institucionales". Aquesta instrumentalització posa en qüestió la independència del sistema judicial i la seua capacitat per garantir la justícia de manera imparcial.

A més, s'aborda la importància de la independència judicial com a pilar fonamental de la democràcia. S'afirma: "La independencia judicial es un bien supremo de la democracia". Aquesta independència és essencial per mantenir la confiança dels ciutadans en el sistema judicial i evitar la manipulació política de les institucions judicials.

Finalment, es planteja la necessitat de protegir la presumpció d'innocència i els drets individuals enfront de les intromissions injustificades del poder judicial i els mitjans de comunicació: "La presunción de inocencia y los derechos fundamentales deben ser preservados frente a este golpismo judicial y mediático". Aquesta protecció és fonamental per garantir un sistema judicial just i imparcial.

Tant el manifest emès pel grup de professionals i periodistes com l'article "Manifiesto: golpismo judicial y mediático" ofereixen una anàlisi crítica de la percepció de l'activisme judicial i la seua relació amb els mitjans de comunicació i la política. Destaquen la importància de la independència judicial, la protecció dels drets individuals i la presumpció d'innocència enfront de les intromissions injustificades en el sistema judicial.

Entre els signants:

Miguel Mora,  Silvia Intxaurrondo, Jesús Maraña, Virginia Pérez Alonso, Pilar del Río, Rosa María Artal, Mónica Andrade, Vanesa Jiménez, Maruja Torres, Xosé Manuel Pereiro, Javier Valenzuela, Gerardo Tecé, Manuel Rivas, Antón Losada, Ana Pardo de Vera Posada, Manuel Sánchez, Yayo Herrero, Rosa Villacastin, Xabier Lapitz, Javier Gallego, Magda Bandera, Guillem Martínez, Manu Brabo, Iñaki Gabilondo.....

    



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal