Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Quasi la mitat de les víctimes de violència sexual a Espanya són menors i així són els seus agressors

Tinnakorn jorruang/Shutterstock

A principis del març passat, l'ONG Save the Children va publicar l'informe Silenciades: una anàlisi sobre agressions sexuals en l'adolescència, en el qual tracta les agressions sexuals comeses i patides per menors edat a Espanya. Ho fa des d'una perspectiva de gènere necessària per a la correcta comprensió dels delictes en els quals les dones som majoritàriament víctimes i els homes, en la seua major part, victimarios.

No és d'estranyar l'existència d'este informe si tenim en compte que, en els últims anys, hem presenciat un increment de notícies sobre violència sexual en l'adolescència.

Segons la Convenció de Drets del Xiquet, hem d'entendre per xiquet o xiqueta tot menor de 18 anys, llevat que s'haja aconseguit la majoria d'edat en virtut de la llei que li siga aplicable (per exemple, la figura de la emancipació. Per part seua, l'Organització Mundial de la Salut definix adolescència com el període de vida que va des dels 10 als 19 anys, sent una transició entre la infantesa i l'edat adulta.

En esta complexa fase vital es produiran canvis físics i psicològics en la persona, i a vegades podrem veure actes antisocials o delictius vinculats a esta etapa de desenvolupament.

El gènere té un impacte directe en les agressions

Si ens centrem en la violència d'índole sexual, l'informe sobre Delictes contra la llibertat sexual de l'any 2022 del Ministeri d'Interior d'Espanya revela que, de les 18 731 denúncies interposades en eixe any per violència sexual:

  • 8 337 (aproximadament el 44,5 %) de les agressions denunciades han tingut com a víctima a una persona menor d'edat. D'estes, el 82 % eren xiquetes o adolescents, marcant una clara predominança de victimitzacions al gènere femení.

  • En el 97 % dels casos, l'agressor va ser un home. D'esta xifra, el 15,6 % dels condemnats eren menors d'edat.

  • D'estes denúncies, van resultar detingudes o investigades 11 699 persones, de les quals 1 031 se situen en el rang dels 14 als 17 anys. Analitzant les dades segons gènere del victimario menor d'edat, podem observar 927 homes enfront de 104 dones.

Amb el vist fins al moment, es verifica que el gènere té un impacte directe en la violència sexual, tant en adults com en adolescents, i ser dona es configura com un factor de risc per a patir una victimització sexual de qualsevol índole.

D'altra banda, 632 del total de delictes sexuals de l'any 2022 van ser comesos per dos persones o més, de gènere masculí, enfront dels 573 casos de l'any 2021.

Esta violència sexual en l'adolescència comesa en grup ha patit un increment des de l'any 2016 fins al 2022, identificant un descens l'any 2020 pel confinament sanitari domiciliari.

No obstant això, el nombre total d'abusos i agressions sexuals múltiples són residuals en comparació amb la violència sexual comesa per un sol victimario, representant un 4,2% del total.

Perfil de víctimes i victimarios

El perfil de les víctimes en la violència sexual grupal comesa per adolescents és el de dona d'una mitjana d'edat de 15 anys. Respecte als victimarios, són xics d'edat similar a la víctima i la coneixien prèviament. Este tipus d'agressions, comeses en grup i en l'adolescència, tenen una sèrie de causes afavoridores pròpies respecte a les agressions amb un solo perpetrador:

  • La influència del grup d'iguals: molts d'estos menors no agredirien sexualment sols, i la presència d'altres persones els resulta desinhibitoria.

  • L'existència d'una certa justificació social d'estes accions, i fins i tot que puguen semblar un “ritu d'iniciació” a la sexualitat.

  • La falta d'una educació sexual centrada en el consentiment i el desig mutu, unit això al consum de pornografia cada vegada a edats més primerenques pot provocar que unes certes conductes no s'identifiquen com a violència sexual per part dels menors.

A més, hem de tindre en compte la fase vital en la qual es troben els adolescents, en plena construcció de la seua sexualitat, la qual vindrà marcada pels estereotips de gènere que encara mantenim i que afectaran xics i a xiques de maneres diferents.

Precisament per l'edat de víctima i victimario, resulta imprescindible la intervenció amb tots dos per a evitar la normalització de la violència en les relacions sexuals. S'ha de treballar en la reparació de la víctima mentres s'intervé amb el victimario per a aconseguir una reeducació que evite la reincidència. A més, es fa necessària la prevenció general, proporcionant als i les adolescents una formació afectiu-sexual de qualitat, adaptades a les seues edats, i estructurades entorn del consentiment, la igualtat, i la no violència.

Els informes relatius a la violència sexual en l'adolescència que hem comentat en este text ens mostren que hi ha hagut un increment en els delictes sexuals comeses per adolescents i, paral·lelament, també en els executats en grup, respecte a les dades d'anys anteriors. No obstant això, hem de tindre en compte que este és un augment dels casos denunciats, posats en coneixement de les autoritats, la qual cosa ens pot indicar una major condemna social d'esta mena de delictes, que anima a la denúncia, malgrat la xifra negra que encara pes sobre estos.

En relació als delictes sexuals comeses per dos o més menors d'edat, malgrat que veiem un increment anual dels casos coneguts des de l'any 2016, estos continuen sent residuals respecte als delictes sexuals individuals. A més, els delictes sexuals no pertanyen a les tipologies delictives més comeses per menors d'edat.The Conversation

Nathalie Soriano Ruiz, Directora del Màster Universitari en Criminologia: Delinqüència i Victimologia, Universitat Internacional de València

Este article va ser publicat originalment en The Conversation


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal