Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Yolanda Díaz Desvela que la CEOE va Sol·licitar una Reunió sobre l'SMI per Intentar Convéncer la seua Executiva de l'Acord


La ministra Yolanda Díaz ha revelat que la CEOE li va demanar una reunió per tractar el salari mínim. Va convocar una taula de diàleg, però no es va arribar a un acord amb la patronal. Díaz destaca que la pujada del 5% es basa en factors com la situació econòmica i la productivitat, no en criteris polítics. També respon a les crítiques sobre la creació d'ocupació i nega que siga un moviment electoralista. La ministra aborda altres temes com la jornada laboral i la reforma del subsidi per desocupació.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha revelat aquest dilluns que la CEOE li va demanar que convocara la taula de diàleg social sobre el salari mínim interprofessional (SMI) la setmana passada "per intentar donar-li la possibilitat de resoldre en la seua Executiva l'acord".

"A mi la patronal espanyola em va demanar una reunió més per intentar assolir aquest acord (...) Vaig convocar quan ja estava esgotat el debat a la taula. No tenia per què tornar a convocar la taula i la vaig tornar a convocar en nom de l'intent d'assolir l'acord (...)", ha dit la vicepresidenta en declaracions a Antena 3.

Segons Díaz, amb aquesta reunió, la CEOE volia "reobrir" el debat a la seua Executiva per poder arribar a un acord sobre la pujada de l'SMI, acord que, finalment, "no va ser possible" amb la patronal, però sí amb els sindicats, i que, en tot cas, s'ha aconseguit "amb diàleg social", ha defensat la ministra.

Davant les crítiques dels empresaris que la pujada de l'SMI en un 5% s'ha basat en criteris polítics i no tècnics, la vicepresidenta ha assegurat que, per decidir la pujada, el Ministeri s'ha basat en els criteris establits a l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors.

"Aquest article ens indica clarament quins són els paràmetres per apujar el salari mínim. Un, la conjuntura econòmica del país. Dos, la productivitat. Tres, l'IPC i altres factors. I l'enquesta trimestral ens està dient que els salaris a Espanya estan pujant al 5%. Per tant, el coherent és, ja que no hi ha acord, que els salaris pugen a aquest 5%", ha subratllat Díaz.

A més, la vicepresidenta segona ha indicat que la recerca d'acords "ha de tenir incentius". "Quan vaig tancar el primer acord de salari mínim a 950 euros, el mateix senyor Cuervas (president de Cepyme) va dir que arribaven a un acord perquè sinó, es pujaria més. Doncs aquesta és la lògica del diàleg social i de la recerca d'acords. Ha d'haver-hi incentius entre les parts", ha afirmat la ministra.

EL DISCURS "FALS" QUE L'SMI PERJUDICA LA CREACIÓ DE TREBALL

Sobre les advertències empresarials que la pujada de l'SMI perjudica la creació de treball, Díaz ha assenyalat que "la patronal sap" que Espanya compta actualment amb un nivell "històric" d'ocupació, amb 21,3 milions de persones treballant després d'haver creat l'any passat 540.000 ocupacions.

Díaz avança que convocarà una taula de diàleg social per abordar la reducció de la jornada laboral

"Per tant, aquest discurs és fals, no és real (...) Això no es discuteix a la taula de diàleg social ni ho discuteix la patronal perquè sap que no és veritat. Més enllà dels discursos públics que es facen, la patronal sap perfectament quina és la situació i sap perfectament també que els salaris estan pujant al 5% a Espanya", ha subratllat.

La ministra ha recordat a més que la CEOE va pactar amb CCOO i UGT en l'acord interconfederal de negociació col·lectiva (AENC) una pujada salarial del 3% més un 1% addicional en funció de la inflació. "En un país en què l'IPC del preu de l'alimentació és brutal, això també ha de ser tingut en compte", ha afegit la vicepresidenta.

Preguntada per les crítiques que la pujada de l'SMI ha estat un cop d'"electoralisme" en coincidir amb la presentació de la candidatura de Sumar per a les eleccions gallegues, Díaz ha recordat que la taula de diàleg social sobre l'SMI es va obrir abans que finalitzara 2023 i que havia de tancar-se el passat 31 de desembre.

"Si volen dir electoralisme, em tem que serà tot, perquè a Espanya aquest any hi haurà múltiples eleccions, però aquesta taula de diàleg social porta ja algun temps reunit i la coincidència té a veure amb el fet que la CEOE em va demanar una reunió per intentar reobrir el debat a la seua Executiva. I també és veritat que CCOO tenia un problema d'agenda i va demanar també un dia concret i una hora concreta. Això és el que passa a la taula de diàleg social; la resta, són adorns que no tenen res a veure amb la vida de la gent", ha remarcat.

Quant a les queixes dels agents socials sobre la reforma del subsidi per desocupació que el Govern "no dialoga" i "només els crida a consultes i a última hora", la vicepresidenta segona ha assegurat que el Ministeri de Treball i Economia Social té taules de diàleg social "obertes per tot arreu".

"És veritat que la reforma del subsidi per desocupació, com que era un hit europeu, havia d'estar aprovada el 31 de desembre i per això va ser via decret llei. Ho saben els agents socials als quals vaig convidar, però és veritat que no es va poder obrir una taula de diàleg com sempre faig", ha assenyalat la ministra, que ha aprofitat per a denunciar l'"enfade supí" que té la gent al carrer pel rebuig de Podem a la reforma del subsidi per desocupació.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal