Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una protesta a València crida a prendre mesures per no ser 'còmplices' del 'genocidi' a Gaza: 'Necessitem fets'

 

Insta el Govern d'Espanya a "trencar relacions" amb Israel i a "liderar" un alto-el-foc que acabe amb "la compravenda d'armes"

Una manifestació --en la qual han participat 50.000 persones segons l'organització i 1.500 segons Delegació de Govern-- ha clamat este dissabte des dels carrers del centre de València contra el "genocidi" del poble palestí i ha exigit al Govern d'Espanya que trenque les "relacions diplomàtiques, econòmiques i culturals" amb Israel per a acabar amb la compravenda d'armes. "L'armari de l'esperança del poble palestí està ple de paraules, discursos i resolucions, però buit de fets", han censurat els assistents.

La marxa s'emmarca en la convocatòria estatal impulsada per la Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina (RESCOP) per a exigir al Govern i als partits que el sustenten que "pressionen i prenguen mesures immediates i proactives" per a "la defensa i la protecció dels drets humans" en Palestina, "si no volen convertir-se en còmplices necessaris del capítol més nociu de la nostra història recent".

Així, ha instat l'Executiu central a adoptar mesures "concretes i eficaces" contra el "genocidi" en la Franja de Gaza i "l'ocupació, l'apartheid i el colonialisme" en Palestina. "La crueltat d'estos últims atacs no té precedents", ha denunciat l'organització, que ha advertit que a Cisjordània i Jerusalem "s'està accelerant el procés de neteja ètnica", amb "detencions massives, ofensives, assassinats i agressions" amb l'objectiu de "expulsar a la població nativa de la seua terra".

Per tot això, ha exigit al Govern d'Espanya que lidere un alto-el-foc "immediat i permanent", que pose fi a la compravenda d'armes i de tecnologia militar i de seguretat amb Israel, que trenque relacions diplomàtiques, institucionals, econòmiques, esportives i culturals amb Israel i que "pose fi a la persecució i la criminalització de la solidaritat" amb Palestina.

A la ciutat de València, la marxa --que ha comptat amb el suport d'associacions com la Comunitat Palestina o l'associació Boicot, Desinversions i Sancions País València (BDS)-- ha partit sobre les 17.30 hores des del carrer Xàtiva i ha continuat pel carrer Colón. A més de València, en altres 13 localitats de la Comunitat Valenciana com Alacant, Alcoi, Borriol, Castelló de la Plana, Elx, Gandia, Morella, Ontinyent, Villena, Vinaròs, Torrevieja o Xàtiva també s'han celebrat mobilitzacions.

En la capital, els milers de manifestants que han secundat la convocatòria han portat cartells amb missatges com 'Ja n'hi ha prou de genocidis, dret a la vida i a la llibertat', 'Salvem Gaza' o 'Del riu al mar Palestina vencerà', han corejat consignes com "Les terres robes seran recuperades", "No és religió és humanitat" o "Gaza aguanta la terra s'alça" i han mostrat banderes de Palestina, una d'elles gegant i pintada a mà.

"NECESSITEM FETS"

L'integrant de BDS País Valencià Jorge Ramos Tolosa, en declaracions als mitjans, ha lamentat que l'"armari de l'esperança del poble palestí està ple de paraules, discursos i resolucions, però està buit de fets". "Necessitem fets", ha sostingut, i ha ressaltat que les peticions del poble palestí se centren en "el cessament de la col·laboració amb el règim genocida d'Israel".

"És a dir, que deixem de comprar i vendre armes, relacions diplomàtiques, econòmiques i culturals", ha insistit, al mateix temps que ha remarcat que la marxa d'este dissabte és "la major mobilització de la història valenciana i de l'Estat espanyol en suport a Palestina".

Ha detallat que més de 100 ciutats espanyoles s'han sumat este cap de setmana a les mobilitzacions per a exigir la "fi de la compravenda d'armes i de tota relació amb Israel". En concret, s'han convocat protestes en 14 ciutats de la Comunitat Valenciana i en 111 localitats espanyoles.

Per part seua, el portaveu de la Comunitat Palestina a València, Adel Yousef, ha reivindicat que "la gent amb poders no vol parar la guerra" i, per això, "el carrer es mobilitza i crida ja n'hi ha prou". "Si no eixim nosaltres, no es mourà ningú perquè viuen en la comoditat", ha afegit.

"Són persones com nosaltres i més de 800.000 es troben a la frontera sense electricitat ni aigua ni vida sol malalties", ha denunciat Yousef, al mateix temps que ha qüestionat "on està la humanitat i els drets humans".

"Ja no queden paraules, només el dolor de la gent que ha deixat les seues cases, les seues terres o que ha perdut als seus fills, al seu marit o a la resta de la seua família", ha assenyalat, per a seguidament advertir que els palestins "no poden més i se'ls exigix que vagen al desert, però ja no estem en l'època de Moisés".

SITUACIÓ "INTOLERABLE" I "INSUPORTABLE"

Finalment, el regidor de Compromís a l'Ajuntament de València i exalcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha mostrat la seua solidaritat amb el poble palestí i per la situació "intolerable" que patixen Gaza i Cisjordània. "És una cosa insuportable i no hi ha dret", ha expressat, en declaracions a Europa Press.

Així, ha defensat que els palestins "són persones com totes les persones i les hem de respectar", al mateix temps que ha expressat el seu rebuig en veure "com es tracta una guerra i com es tracta una altra". "Totes les persones tenen els mateixos drets i les mateixes possibilitats, i soc ací per això", ha afegit.

Finalment, Ribó ha insistit en el reconeixement de l'estat palestí, "perquè hagen dos estats, un israelià i un altre palestí", una situació que veu "viable" perquè, segons ha subratllat, "és una cosa que ho demanda fins a --l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea-- Josep Borrell".



*
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal