Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una manifestació reclama la paralització de les macroplantes d'energia renovable i demana un model diferent


 Una multitudinària manifestació celebrada aquest dissabte a València ha exigit al Govern que "paralitze les macroplantes fotovoltaiques i eòliques" a la Comunitat Valenciana, ja que, han alertat, "arrasen l'agricultura i les zones de la Xarxa Natura", alhora que han reclamat "un model diferent" que pose l'energia "en mans de les persones" i no "en mans de les grans empreses".

La protesta, convocada per la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, ha congregat milers de persones i ha partit a les 12.00 hores des de la plaça de la Mare de Déu per avançar al ritme de batucades fins a arribar a la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.

Amb el lema 'Heu de protegir el territori, no destruir-lo, per un món rural viu', més de 80 entitats "en defensa del territori i dels pobles valencians" han denunciat la "caòtica planificació" en el desplegament d'energies renovables.

Els participants han lluït cartells amb missatges com '¿És sostenible arrancar 2.800 oliveres?', 'Pel futur del món rural' o 'No es pot salvar el planeta destruint-lo', alhora que han cridat consignes com "Renovables sí, però no així" i "Anomenen transició a l'especulació".

En aquest sentit, el portaveu de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, Julio Rodrigo, ha criticat, en declaracions a Europa Press, que el Govern central "aprove la creació de plantacions en contra de les al·legacions de les conselleries" perquè, a parer seu, "és un sentit buit", i ha exigit al Consell que "modifique el decret-llei 14/2020 per a tenir un model energètic en mans de les persones".

Rodrigo ha assenyalat que la plataforma "porta tres anys demanant a les institucions que calculen quant d'energia es pot aconseguir amb autoconsum, comunitats energètiques i plantes xicotetes" per "evitar construir plantes grans que arrasen l'agricultura en plena producció".

"Quin sentit té posar una planta que perjudique l'agricultura o les zones de la Xarxa Natura quan es té l'oportunitat de portar energies sense necessitat de tocar zones protegides?", ha qüestionat.

A més, ha sostingut que "les comunitats energètiques haurien de ser una prioritat" i que "cada ajuntament hauria de tindre una comunitat energètica en marxa perquè pot proporcionar energia per a aquelles persones que ho necessiten". I ha apuntat que les comunitats "estan tenint molts problemes per a posar en marxa plantes xicotetes per qüestions burocràtiques i problemes de connexió amb la xarxa".

"BATERIES PER A EUROPA"

La Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables ha reclamat una regulació per "la connivència sostinguda dels governs amb les multinacionals elèctriques, fons d'inversió i alguns ajuntaments".

Per això, ha censurat que les energies renovables del territori "pretén ser bateries per a Europa i exportar energia a través de futures línies de molt alta tensió (MAT), implantant macroplantacions fotovoltaiques en camps agrícoles".

A més, ha posat com a exemple les plantacions de Llècua i Els Llivis, Les Coves de Vinromà, les Useres, Cabanes, Vilafamés, Godelleta, el Villar, Utiel-Requena, Turís, el Valle d'Aiora, el Vinalopó i Elx i "inclusivament en zones contigües a Llocs d'Importància Comunitària (LIC)" com la Serra de Salines.

D'altra banda, ha denunciat que la despoblació de l'interior augmentarà per "la ubicació irracional de les macroplantacions i les seues línies d'evacuació", ja que, han indicat, són "un clar exemple de colonialisme energètic rural i de desprotecció del territori amb el consegüent perill pel futur de les comarques valencianes".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal