Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comunitat Valenciana lidera la pujada del preu de l'habitatge en l'últim any

L'habitatge de segona mà en la Comunitat Valenciana al desembre de 2023 va tindre un preu mitjà de 1.691 euros per metre quadrat, la qual cosa implica una pujada del 13.83 per cent respecte a l'any passat, liderant el rànquing nacional d'increments.

Enfront del mes anterior, el preu va augmentar un 0,07% al desembre, el segon més lleu d'Espanya, segons l'informe anual de preus de venda de Pisos.com. La Comunitat Valenciana va ser la huitena autonomia més cara, amb Balears (4.141 €/m²) al capdavant, entre altres.

Mensualment, la província de València (0,66%) va ser la que més va créixer de l'autonomia, mentre que Alacant (-0,62%) i Castelló (-0,13%) van llançar descensos moderats.

Respecte a l'any passat, van pujar totes. València (16,52%) va marcar el segon repunte més intens d'Espanya. En qüestió de preus, Alacant (1.878 €/m²) va ser l'onzena província espanyola més cara i Castelló (1.143 €/m²) va resultar ser la més assequible de la Comunitat.

Respecte a les capitals valencianes, totes van créixer en últim mes. València (1,53%) va registrar la pujada més intensa. D'un any a un altre, totes les capitals valencianes van pujar.

València (19,69%) va ser la que més va créixer del país i l'onzena capital espanyola més costosa (2.557 €/m²). Amb 1.363 euros per metre quadrat al desembre de 2023, Castelló de la Plana va ser la sisena capital de província més assequible d'Espanya.

DISTRICTES DE VALÈNCIA

A València, els districtes de Pobles del Sud (9,26%), Campanar (9,25%) i Rascanya (9,24%) van liderar els ascensos en el quart trimestre, mentre que La Saïdia (-3,13%) va ser l'única que es va devaluar en este període. En el segon semestre, tots van pujar.

Les pujades més representatives es van donar en Campanar (19,27%), Rascanya (19,05%) i Pobles del Sud (18,99%). Enfront de l'any passat, només va haver-hi ascensos. Les majors pujades es van donar en Campanar (33,39%), Pobles de l'Oest (31,82%) i Pobles del Sud (25,45%).

L'Eixample (3.755 €/m²), Ciutat Vella (3.352 €/m²) i El Pla del Real (3.195 €/m²) van ser els districtes més cars. Els més barats van ser Pobles de l'Oest (1.502 €/m²), Pobles del Sud (1.644 €/m²) i Rascanya (1.764 €/m²).

Quant als municipis valencians, Riba-roja de Túria (9,31%), a València, va ser la tercera localitat espanyola que més va pujar en l'últim trimestre. En la zona dels descensos, Elx (-8,73%), a Alacant, va marcar la tercera baixada més significativa del país. D'un any a un altre, Alboraia (42,33%), a València, va ser el municipi espanyol que més va créixer.

Vilajoiosa (-30,27%), a Alacant, va registrar la caiguda més intensa a nivell nacional. Quant a preus, Benissa (3.671 €/m²), a Alacant, va ser el municipi més car de Comunitat Valenciana al desembre de 2023, mentre que Utiel (658 €/m²), a València, va ser el més econòmic de la Comunitat.

Quant a l'habitatge de segona mà a Espanya, al desembre de 2023 va registrar un preu mitjà de 2.160 euros per metre quadrat. Esta xifra va marcar un ascens del 0,51% enfront de novembre. La pujada trimestral va ser del 3,41% i el repunt semestral va aconseguir el 5,01%. Interanualment, es va produir una pujada del 8,86%.

El director d'Estudis de Pisos.com, Ferran Font, ha indicat que "molts opinen que hem tancat un any atípic" referint-se al fet que els preus no han seguit el compàs de compravendes i hipoteques, indicadors que han llançat caigudes molt profundes.

"Les dades de transmissions i préstecs per a la compra d'habitatge s'estan acomodant a un entorn de normalitat" perquè "venim d'anys de rècord i la pujada dels tipus i el desgast de l'estalvi no ajudaven a sostindre este escenari per molt més temps", ha exposat.

Per al portaveu del portal immobiliari, "l'amenaça d'un daltabaix en els preus queda descartada, també en 2024", ja que "la falta d'oferta conté els descensos", encara que no descarta "un aterratge suau lluny de les zones més dinàmiques".

Encara que des d'Europa semblen haver deixat els tipus estancats de moment, Font advertix que "el finançament ara és més cara, però això no retindrà a la demanda mentre es complisquen els criteris de concessió i la quota s'ajuste a una capacitat d'endeutament raonable". El que serà més complicat serà trobar producte, "perquè l'activitat promotora està sent molt cautelosa amb els seus projectes" i la rehabilitació encara no cala com a fórmula per a "tindre una segona mà més atractiva i competitiva".Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon