Mazón assenyala que és "un compromís" per a revertir unes dades "terribles": "Necessitem ja fets"
El Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027 disposa d'un pressupost total de 283,8 milions per a executar un total de 80 accions que prestaran "un especial recalcament" en la prevenció de la malaltia, sobretot en edats primerenques, així com en accions assistencials i de rehabilitació i reinserció social.
Així, ho ha assenyalat aquest dilluns el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en la presentació del pla, en el qual ha estat acompanyat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i el responsable de l'oficina de salut mental, el psiquiatra Bartolomé Pérez a l'Edifici EVES de València.
La Comunitat Valenciana és la regió amb la major prevalença registrada de trastorns mentals en tindre un 25,1% enfront del 15% de mitjana. De fet, el 42,3% de les dones i el 39,7% dels homes majors de 14 anys té risc de roïna salut mental, així com el 10,7% dels xiquets menors de 15 anys.
A més, té la segona major taxa de casos atesos en Atenció Primària per ideació suïcida o intents autolíticos i la que presenta major prevalença de consum d'alcohol i cànnabis d'Espanya, la segona en tabac i la primera en consum de tranquilizantes, segona de cànnabis i tercera en ús compulsiu d'internet en escolars de 12 a 16 anys.
No obstant això, la Comunitat Valenciana és una de les tres amb pitjor dotació de recursos assistencials i la tercera pitjor en formació d'especialistes per habitants amb "importants desigualtats" interdepartamentals.
Per això, Carlos Mazón ha recalcat "no es tracta d'un pla, sinó d'un compromís" ja que "estem parlant del major pressupost consignat de la història de la Comunitat Valenciana en matèria salut mental, encara que haurem de seguir creixent".
En eixe sentit, ha assenyalat que "en matèria de salut mental no hi ha alternativa, cal posar-se a la feina des del primer moment perquè les dades són terribles i justifiquen aquest repte per a revertir aquesta situació", ha reivindicat Mazón, que ha recalcat que "açò pugues i deu canviar: necessitem ja fets".
"Hui 8 de gener es posa en funcionament el comptador de passos per a canviar l'analítica dels indicadors, la batalla comença a guanyar-se amb detecció, tractament i recursos, no hi ha millor tractament", ha postil·lat.
Per la seua banda, el conseller de Sanitat ha destacat que es tracta d'un programa de salut mental "transversal", on va a tindre una importància essencial no solament a la Conselleria de Sanitat, sinó també la Servicis Socials i d'Educació, i que se'n va a centrar en la prevenció. "Anem a buscar la salut amb majúscules, és a dir, previndre i promocionar", ha recalcat.
De la mateixa manera, el responsable de l'oficina de salut mental, el psiquiatre Bartolomé Pérez Gálvez ha recalcat que "aquest no és un programa ideològic: va a basar-se en evidències científiques, no en opinions". "Es va acabar el joc, no hi ha salut sense salut mental", ha subratllat Pérez Gálvez, que ha advertit: "el sistema està absolutament trencat".
LÍNIES ESTRATÈGIQUES
El pla s'articula en nou línies estratègiques: promoure una salut mental positiva previndre la malaltia mental, els trastorns addictius i el suïcidi; aconseguir un model assistencial equitatiu i basat en les necessitats reals de la població; l'atenció a la infància i l'adolescència i al trastorn mental greu; drets i qualitat de servicis; formació sanitària especialitzada, activitat investigadora i docent; accés a ajudes socials, ocupació i vivenda, crear estructures de coordinació i establir convenis de cooperació internacional.
Per a aconseguir-ho, s'estructura sota deu principis rectors: aplicar i equilibri realista entre les necessitats detectades i la disponibilitat i capacitat de generació de recursos; l'equitat territorial en la distribució de recursos; accions basades en l'evidència científica; i prioritzar la promoció i la prevenció.
Així mateix, es busca la igualtat assistencial en relació a altres patologies; prestar especial atenció a la infància ja l'adolescència, així com el trastorn mental greu, aconseguir un model comunitari d'atenció als problemes de salut mental; la coordinació i continuïtat de servicis assistencials; la desestigmatización i respecte als drets humans i el foment de l'autonomia de les persones amb trastorns mentals.
((Hi haurà ampliació))
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :