Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

València inicia aquesta setmana els actes de la Capitalitat Verda amb un fòrum de debat internacional

   Responsables d'altres ciutats que han ostentat aquest títol i de municipis de l'àrea metropolitana compartiran reptes i experiències

   La ciutat de València inicia aquesta setmana els actes organitzats amb motiu de la Capitalitat Verda Europea, un reconeixement que ostentarà durant 2024, amb un fòrum de debat internacional en el qual responsables d'altres ciutats que han rebut aquest títol i representants de municipis de l'àrea metropolitana compartiran reptes i experiències relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat.

   El Palau de la Música de València, ciutat que aspira a liderar el futur de la sostenibilitat a Europa durant enguany, acollirà dijous que ve, 11 de gener, la cerimònia d'obertura de la Capitalitat Verda Europea 2024, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat. D'aquesta manera s'iniciaran dos jornades de trobades i debats que es desenvoluparan també al llarg de l'endemà, el divendres 12 de gener.

   Aquesta trobada donarà pas als més de 400 actes previstos al llarg de 2024, més d'un per dia, dins del programa elaborat amb motiu de la Capitalitat Verda Europea. El consistori ha indicat que aquest títol és "una fita única que permetrà a la ciutat mostrar el seu model de sostenibilitat a través dels diversos pilars que conformen l'estratègia urbana".

   Durant aquest exercici es definiran des de València els reptes de la Unió Europea perquè les seues ciutats siguen més sostenibles, ha afegit l'administració municipal, que ha apuntat que la ciutat s'ha marcat que aquesta capitalitat servisca per a millorar la seua sostenibilitat.

   L'Ajuntament ha apuntat que així ho va assenyalar l'alcaldessa de València, María José Catalá, en la presentació del programa d'actes organitzat amb motiu de la Capitalitat Verda Europea. "Entenem que la Capitalitat no han de ser només 366 dies d'activitats sinó una palanca de canvi per a la ciutat que perdure perquè València siga una de les capitals de referència en matèria de sostenibilitat de tota Europa", ha apuntat la primera edil.

   "Anem a viure una Capitalitat Verda Europea lluny d'ideologies, allunyada de radicals i pegada a la ciutadania, a la ciència i al sentit comú", ha assegurat Catalá. "No volem que siga un trofeu vitrina sinó un moviment de canvi per a la ciutat que porte polítiques de sostenibilitat durant els pròxims anys", ha precisat la responsable municipal.

   Una trentena dels actes organitzats al llarg de tots els mesos de 2024 la configuraran esdeveniments centrals i altres 20 seran esdeveniments amplificadors.

   La sessió inicial de la primera jornada, la prevista per a aquesta setmana, té "caràcter inspirador". Diversos experts nacionals i internacionals, representants de les principals aliances de ciutats, analitzaran els cinc eixos temàtics de sostenibilitat urbana que sustenten el programa de València Capital Verda Europea 2024, ha detallat el consistori.

   Pilar Díaz (Paisatge transversal) i Daniela Rizzi (ICLEI) parlaran sobre naturalesa i biodiversitat; Julio Lumbreras (Universitat Politècnica de Madrid) i Claire Roumet (Energy Cities) ho faran sobre missió climàtica; Francesc Arechavala (IDOM) i Juan Caballero (Eurocities) debatran sobre espai públic i mobilitat; i José María García Álvarez-Coque (Universitat Politècnica de València) i Bea Jacoste (KM ZERO Food Innovation Hub), ho faran sobre horta i alimentació.

   Sobre l'àmbit d'aliances, participació i gobernanza, intervindran Bernabé Aldeguer Cerdà (Universitat de València) i Gianluca Ferraro (Centre for Blue Governance university of Porstmouth National).

   Es pretén que Europa torne la seua mirada cap a espais de la capital valenciana com el nucli emprenedor de la Marina, el jaç verd de l'antiga llera del Turia, l'horta, l'Albufera, el Parc Central i el de Capçalera i altres jardins de la ciutat.

   En la jornada inaugural del dijous, a les 12.30 hores, s'escoltaran les veus dels representants de les anteriors Capitals Verdes Europees, que detallaran els èxits i barreres en la implementació de les seues polítiques de sostenibilitat urbana. Està prevista la participació de Vladimir Svet (Tallin), Niko Kyynarainen (Lahti), Andrius Grigonis (Vílnius), Simone Raskob (Essen), Pascual Borja (Vitòria) i Peter Dermol (Velenje). També intervindrà com a amfitriona María José Catalá.

   A més, eixe dia es comptarà amb alcaldes i alcaldesses de municipis de l'àrea metropolitana de València. Els munícipes valencians presentaran els seus projectes lligats a la sostenibilitat urbana. Les activitats del dijous es tancaran en el Palau de la Música, després de les conclusions dels intervinents i un passeig guiat el jardí del Turia, amb el concert 'Els Sons de la Naturalesa', un espectacle piromusical i un sopar.

   La jornada del divendres 12 de gener, més tècnica, comptarà amb la participació d'experts de la Xarxa de Capitals Verdes Europees (EGCN: European Green Capital Network) per a intercanviar experiències sobre els reptes en els àmbits de naturalesa i biodiversitat urbana i metropolitana, horta i alimentació sostenible, així com espai públic, mobilitat i missió climàtica.

   Una taula redona de Ciutats Missió amb representants de Valladolid, Zaragoza, Vitòria, Madrid, Klagenfurt, Mannheim, Cluj-Napoca i el "discurs inspiracional" de Patrick Child, director general adjunt de Medi ambient de la Comissió Europea, tancaran els actes inaugurals.

ALTRES ACTIVITATS I REPTE

   Entre les activitats previstes durant l'any aquest la Cities Mission Conference 2024 de la Comissió Europea, una conferència internacional sobre el clima que cada any reuneix representants d'alt nivell a escala local, nacional i de la UE per a avançar en el camí de les ciutats cap a la neutralitat climàtica, ha assenyalat l'Ajuntament.

   Aquesta edició reunirà les 112 Ciutats Missió, entre unes altres. Es pretén fer extensible aquesta cita a altres xarxes comunes com la de les Ciutats Europees Verdes. En aquest esdeveniment, que serà al juny, s'elaborarà un decàleg de compromisos i en format manifest, la Carta Verda València 2024.

   El consistori ha insistit que València vol aprofitar la Capitalitat Verda per a convertir-se "en una potent marca turística d'impacte internacional associada a valors com el turisme de qualitat, l'alimentació sostenible i l'excel·lència de les infraestructures verdes". Un dels reptes plantejats és convertir l'Albufera en Reserva de la Biosfera.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal