Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El documental Lladres de Vides: Xiquets Raptats també a la CV el 9 de febrer organitzat per EU de Lliria

El proper 9 de febrer de 2024, organitzat per Esquerra Unida de Llíria, en el Casal de ACPV de Llíria (Avda Furs, 17 de Llíria), es projectarà el documental "Lladres de Vides." Aquesta producció,  tindrà la participació del seu coautor Luis Pla i la exconsellera Rosa Pérez, ens compta el drama provocat per l'organització implementada pel franquisme per robar xiquets de famílies treballadores i persones "desafectes del règim", per a vendrelos o entregarlos a aquells que "es permetien el luxe" de comprar un nadó.  Aquesta pràctica, en total contravenció del Drets Humans i contra els drets dels nadons i de les mares, va mantenir-se oculta per molts anys, deixant a les mares ignorant el destí dels seus fills, moltes vegades creient que havien mort en el part.

En aquesta projecció, es posarà de manifest el contingut del documental, que aborda una temàtica profunda i tràgica que ha marcat la història de la societat valenciana. El film, amb una durada de 54 minuts, ofereix una visió completa i detallada sobre el robatori sistemàtic de xiquets, un fenomen que té les seues arrels en la guerra civil espanyola i que ha perdurat com a pràctica, implicant no només al règim franquista, sinó també a la participació activa de l'església i de figures vinculades a aquell règim.

El documental arranca amb imatges de la guerra civil espanyola prenent com a origen del robatori de xiquets la neteja ideològica del règim franquista, que amb teories nazis impulsades pel Psiquiatre Vallejo Nájera, es basava en l'existència d'un gen “roig” que calia extirpar de la descendència dels “rojos” i republicans.

Posteriorment i amb el pas del temps s'acaba convertint en un negoci, però sempre comptant amb la implicació de l'Església i personatges hereus de l'antic règim franquista. Es té notícia de xiquets robats fins a l'any 1981.

En la creació del documental, destaca la participació de diverses personalitats que han estat profundament afectades per aquesta tragèdia que ofereixen els seus testimonis i expertises per exposar la dimensió d'aquest problema.

El documental exposa amb detall la problemàtica social i política dels xiquets raptats, amb un èmfasi especial en la Comunitat Valenciana. A través d'entrevistes, es desgrana l'origen del problema, el funcionament de les trames, la situació actual i les reivindicacions continuades de les víctimes. El film incorpora imatges de concentracions i actuacions realitzades per les víctimes, oferint una visió completa i impactant del drama.

Amb "Lladres de Vides," Miguel Hernández  i Luis Pla no només denúncien aquesta pràctica aberrant sinó que també posen de manifest la implicació de diverses esferes de la societat en aquesta greu vulneració dels drets humans. Aquesta obra subratlla la importància de mantenir viva la memòria històrica per evitar que aquestes injustícies es repeteixen en el futur.

Participaran en la presentació el coautor del documental Luis Pla i Rosa Pérez Garijo, Exconsellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i Coordinadora d'Esquerra Unida del Pais Valencià

#LladresDeVides #XiquetsRaptats #DramaHistòric #MemòriaHistòrica #EsquerraUnida #ACPV #València

    





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal