Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Naix l'agrupació -NOS per a la defensa i promoció del valencià davant la seua 'reculada d'ús social'

Una nova iniciativa ha vist la llum a Alacant, presentant-se com una resposta a la percebuda "reculada d'ús social" del valencià. Es tracta de "-NOS! Llengua i País", una agrupació formada per 26 entitats cíviques amb àmbits d'acció que inclouen l'àmbit social, educatiu, cultural i laboral. Aquest conglomerat ha sigut presentat en un acte celebrat a la Sala Altamira de la Universitat d'Alacant, on han compartit un manifest que inclou un decàleg amb les seues reivindicacions i les primeres accions planificades.

Objectius de -NOS

Segons han informat les entitats, -NOS naix amb l'objectiu de vetllar i exigir a l'administració autonòmica el compliment de les seues obligacions en la protecció i respecte del valencià, tal com està establert a l'Estatut d'Autonomia. La formació d'aquesta agrupació respon a la preocupació compartida per la percebuda disminució de l'ús social del valencià, així com les accions del govern actual que han estat vistes com a arraconament i utilització de la llengua com a element de conflicte i divisió.

Accions i Propostes

En el seu compromís amb la promoció i defensa del valencià, -NOS proposarà activitats a la ciutadania on la llengua actue com a "llengua d'acolliment i de trobada". Aquestes activitats estaran dissenyades per permetre que les persones, tant individualment com en grup, puguen "viure en valencià" i conéixer les entitats que han decidit unir-se o es sumaran a -NOS.

La primera d'aquestes activitats, que combina territori, llengua i reivindicació, està programada per al 25 de febrer a l'Alt Millars, amb un itinerari que inicia a Vallat i conclou a Argeleta. Aquesta iniciativa simbolitzarà la unitat territorial, amb la representació de les quatre barres des de l'Alt Millars fins a cada comarca de la Comunitat Valenciana.

Reivindicacions i Manifest

Les entitats que conformen-NOS han presentat un manifest amb un decàleg que destaca el compromís de mantenir el valencià com un "espai d'acolliment i de promoció social". A més, defensen el dret a utilitzar el valencià lliurement, sense impediments ni censures, ja siga per part de les persones nascudes al territori valencià o les nouvingudes, independentment de la seua llengua familiar. Al mateix temps, reclamen igualtat de tracte amb el castellà.

Accions Judicials

Com a part de les seues estratègies, -NOS ha anunciat que emprendrà accions de denúncia contra els incompliments de la normativa de promoció del valencià. També presentaran denúncies per atacs a les entitats de defensa de la llengua i per desautorització de l'autoritat normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Identitat Visual

El logotip de -NOS, anomenat '-NOS! Llengua i País', ha estat dissenyat per Cèsar Amiguet de Paterna, basant-se en la tipografia Redoneta Rounded de Rafael Jordan d'Alzira. Aquest disseny usa la partícula -ENS per donar una identitat de marca diversa que s'adequa a la varietat d'associacions i entitats que formen aquesta nova plataforma.

Així doncs, -NOS emergeix com una resposta col·lectiva davant dels reptes que la llengua valenciana afronta, amb la intenció de reforçar la seua presència i vitalitat en tots els àmbits de la societat valenciana.

#valencià #llengua #NOS #cultura #societat

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal