L'agricultura intensiva a gran escala, una amenaça per a les zones àrides
Un estudi liderat pel CSIC Water Resources Management ha analitzat les conseqüències socials, econòmiques i ambientals de l'agricultura de cultiu protegit en zones àrides, prenent com a model la província d'Almeria.
Les zones àrides es caracteritzen per un pobre balanç hidràulic: plou poc, de manera molt irregular i l'alta radiació solar fa que s'evapore molta aigua. Tradicionalment, són llocs poc desenvolupats, però compten amb una sèrie de característiques (hiverns suaus, moltes hores de sol) que els converteix en regions amb un alt potencial agrícola. L'explotació de les aigües subterrànies que alberguen, juntament amb una sèrie de factors tecnològics i polítics, ha convertit a moltes d'aquestes zones en llocs de prosperitat, fins al punt d'adquirir la denominació de "miracle econòmic".
L'estudi, publicat a la revista "Water Resources Management", ha trobat que l'agricultura intensiva a gran escala en zones àrides té una sèrie de conseqüències negatives, tant per al medi ambient com per a la societat.
Conseqüències ambientals
Les principals conseqüències ambientals de l'agricultura intensiva a gran escala en zones àrides són:
* Esgotament de les reserves d'aigua: Aquesta és la conseqüència més greu, ja que les zones àrides són deficitàries en recursos hídrics. L'agricultura intensiva a gran escala requereix una gran quantitat d'aigua, que s'extreu de les aigües subterrànies. Això pot provocar la sobreexplotació de les aigües subterrànies, amb el consegüent risc de salinització i col·lapse dels aqüífers.
* Degradació de la qualitat de l'aigua: L'agricultura intensiva a gran escala utilitza grans quantitats de fertilitzants i pesticides, que poden contaminar les aigües subterrànies i superficials.
* Pèrdua de biodiversitat: L'agricultura intensiva a gran escala requereix grans extensions de terreny, que sovint ocupen zones naturals. Això pot provocar la pèrdua de biodiversitat, ja que les zones naturals alberguen una gran varietat d'espècies vegetals i animals.
* Contaminació per microplàstics: Els microplàstics són fragments de plàstic amb una mida inferior a 5 mm. Poden arribar a les aigües subterrànies a través de l'aigua de reg o per la pluja. Els microplàstics poden ser perjudicials per a la salut humana i per a l'ecosistema.
Conseqüències socials
Les principals conseqüències socials de l'agricultura intensiva a gran escala en zones àrides són:
* Desigualtats socials: L'agricultura intensiva a gran escala requereix una gran inversió inicial, que sovint només poden assumir grans empreses. Això pot provocar la concentració de la propietat de la terra en poques mans, amb el consegüent augment de les desigualtats socials.
* Dèficits laborals: L'agricultura intensiva a gran escala requereix una mà d'obra intensiva, però sovint es tracta de treballs mal remunerats i amb poques perspectives de futur. Això pot provocar la migració de la població rural cap a les ciutats.
* Problemes de salut: Els treballadors de l'agricultura intensiva a gran escala estan exposats a una sèrie de riscos laborals, com ara la intoxicació per pesticides, les lesions musculoesquelètiques o els problemes respiratoris.
Conclusió
L'estudi del CSIC conclou que l'agricultura intensiva a gran escala en zones àrides és un model de producció insostenible que té un impacte negatiu sobre el medi ambient i la societat. Per a evitar aquests impactes negatius, és necessari apostar per un model d'agricultura sostenible que sigui més respectuós amb el medi ambient i que ofereixi unes millors condicions de vida als treballadors del sector.
Algunes solucions alternatives
Per a evitar els impactes negatius de l'agricultura intensiva a gran escala en zones àrides, es poden adoptar diverses solucions alternatives:
* Racionalització de l'ús de l'aigua: És important utilitzar l'aigua de manera eficient i reduir la seua demanda. Això es pot fer a través de la instal·lació de sistemes de reg més eficients, la reutilització de l'aigua i la promoció de l'agricultura de secano.
* Reducció de l'ús de fertilitzants i pesticides: Els fertilitzants i els pesticides poden contaminar les aigües subterrànies i superficials, i també poden ser perjudicials per a la salut humana i animal. Es pot reduir el seu ús mitjançant la rotació de cultius, l'entorn de cultiu i l'aplicació de bioplaguicides.
* Promoció de l'agricultura extensiva: L'agricultura extensiva és un sistema de producció que usa menys recursos naturals que l'agricultura intensiva. Es caracteritza per l'ús de menys fertilitzants i pesticides, i també per la rotació de cultius.
* Diversificació de l'economia: És important diversificar l'economia de les zones àrides per tal de reduir la seua dependència de l'agricultura intensiva. Això es pot fer a través del desenvolupament del turisme rural, de l'artesania i de les petites empreses.
Traduït per ÀgoraCT
desde
Creative Commons Crónica CT
Cap comentari :