Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Treballs d'exhumació en el Cementeri del Villar obren una nova via per a localitzar veïns de Riba-roja represaliats en la Guerra Civil

    


L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, es va traslladar ahir matí al Villar per a conéixer de primera mà els treballs d'exhumació que s'estan duent a terme el cementeri de la localitat. Després de la troballa durant aquesta última campanya de dues fosses comunes i altres restes individuals, els esforços se centren ara a localitzar als represaliats de Riba-roja que, segons tots els indicis, podrien estar enterrats en el cementeri.

L'alcalde, acompanyat de la regidora d'Educació i Memòria Democràtica, Eva Lara i una representació de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de Riba-roja de Túria, ha visitat les excavacions juntament amb l'alcaldessa de Villar, M.ª Ángeles Beaus i l'equip tècnic encarregat dels treballs.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria va iniciar el procés de cerca el novembre de 2018 junt amb l'Ajuntament de El Villar, amb la finalitat de localitzar als tres veïns de Riba-roja que van ser afusellats i soterrats en fosses comunes, a la fi de la Guerra Civil, entre finals d'abril i principis de maig de 1939.

Els testimoniatges de l'època van ratificar l'afusellament de 12 persones, en un sol dia, dels quals tres veïns eren de Riba-roja. Aquests veïns eren Amadeo Bellver Mas i José Bigorra Pedrós, de 36 i 28 anys respectivament en el moment de la seua mort, i José Lerma Ingresa. Després de romandre empresonats durant anys en una presó de Llíria, van ser traslladats a Villar on els van afusellar i van ser enterrats en una fossa comuna.

Després de diversos intents fallits que van centrar les labors de cerca en els voltants de l'antic Camp de Futbol de la Lloma, els treballs de localització es van reprendre al febrer d'enguany, en aquesta ocasió, en el Cementeri de Villar atesos altres testimoniatges de l'època.

L'Ajuntament de Villar va centrar la seua atenció en aquesta zona i els resultats obtinguts per l'equip d'antropòlegs de l'Associació Científica d'Arqueig Antro, han sigut la troballa de diferents restes associades a un pilot d'aviació i alguns combatents en el front, que a penes superaven la majoria d'edat en el moment del seu afusellament.

Les evidències apunten al fet que la fossa trobada, en la qual actualment s'estan realitzant sondejos, podrien acollir les restes dels veïns afusellats. No obstant això, aquests treballs estan sent interferits per la presència d'enterraments que es van fer en els 80.

L'Ajuntament de Villar ja ha contactat amb les famílies per a facilitar-los l'exhumació i trasllat de les restes a una altra zona de nínxols del cementeri, ja que des de fa quatre anys la normativa no permet els enterraments en el sòl.

Tant l'Ajuntament del Villar com el de Riba-roja de Túria han mostrat la seua total disposició a continuar buscant línies de finançament per a localitzar les restes en una pròxima campanya.

Així, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha manifestat: 'Es tracta d'un gran avanç i és necessari que es continue invertint per part de les Administracions per a poder rescabalar el mal que van patir els nostres veïns i el sofriment de les famílies, que té el dret a honrar als seus familiars en Riba-roja'.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon