Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fosses comunes d'El 'Villar del Arzobispo' contenen les restes de veïns de Camp de Túria

 El Villar, un municipi castigat durant la guerra civil, troba dues fosses comunes i dues restes individuals

El Villar  va ser un  poble més dels que varen patir la repressió  durant la guerra civil espanyola. A finals de juny de 1939, els franquistes van afusellar 12 persones a la població, entre les quals cinc de Benaguasil, tres de Riba-roja de Túria, dues de la Llosa del Bisbe i dues de la Pobla de Vallbona.

Amb el suport de la Conselleria de Cultura, l'Ajuntament d'El Villar va iniciar el passat mes de novembre una campanya de localització, excavació i exhumació de fosses comunes. Els treballs, que estan dirigits per l'Associació Científica d'Arqueo Antro, han donat com a resultat la troballa de dues fosses comunes i dues restes individuals.

Una de les fosses comunes, localitzada a les tàpies del cementeri municipal, conté les restes d'un pilot d'aviació soviètic. L'home, que tenia entre 25 i 30 anys, va morir a causa de diversos traumatismes, entre els quals un cop al cap. Els objectes trobats al seu costat, com una estrella roja, una insígnia d'aviació republicana i una aliança, permeten identificar-lo com a combatent republicà.

L'altra fossa comuna, situada a l'antic camp de futbol de la Lloma, conté les restes de diversos soldats republicans. Els treballs arqueològics encara estan en curs, però es calcula que hi podrien haver entre 20 i 30 persones.

Les dues restes individuals trobades a la campanya també pertanyen a soldats republicans. Una d'elles, localitzada al cementeri municipal, correspon a un home jove que va morir a causa d'un traumatisme al fèmur. L'altra, localitzada a l'antic camp de futbol de la Lloma, correspon a un home adult que va morir a causa d'un traumatisme al crani.

Els treballs d'exhumació continuen en marxa i s'espera que puguen donar com a resultat la troballa de més restes de víctimes de la repressió franquista.

Aquesta descoberta és un pas important per a la justícia i la memòria històrica. Recuperar les restes de les víctimes de la guerra civil i identificar-les és una manera de dignificar la seva memòria i fer justícia als seus familiars.

El Villar és un exemple dels nombrosos pobles de la Comunitat Valenciana que van ser castigats durant la guerra civil. La repressió franquista va provocar la mort de milers de persones, moltes de les quals van ser afusellades o enterrades en fosses comunes.

Aquestes trobades són un recordatori dels horrors que va patir la nostra societat durant la guerra civil i de la importància de seguir treballant per a la justícia i la memòria històrica.

   


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal