Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'IVCR+i aplica la realitat virtual i la realitat augmentada per a difondre el patrimoni cultural valencià


L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), depenent de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, està aplicant noves tecnologies per a donar a conéixer el patrimoni cultural valencià a través del projecte "Desenvolupament i implementació de la realitat augmentada, la realitat virtual i la realitat mixta en la difusió del patrimoni cultural", finançat per la Unió Europea, Next Generation EU amb el programa Investigo, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquest projecte ha generat dues visites virtuals a les exposicions temporals organitzades pel Museu de Belles Arts de València: "De la foscor a la llum" i "Ànima", que es poden veure a les pàgines Foscor i visita virtual.

L'ús de la realitat virtual permet ampliar de manera indefinida el marc temporal de les exposicions una vegada han finalitzat aquestes i la seua accessibilitat a les mateixes des de qualsevol lloc del món, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

A més, s'han afegit continguts audiovisuals que expliquen al visitant la filosofia i contingut de l'exposició, així com un exemple de restauració d'una de les pintures exposades.

L'escanejat i modelat 3D ha servit com a eina de recerca d'obres que, per la seua naturalesa o ubicació, no permeten la seua modificació. Un exemple d'aquest estudi l'han donat els relleus del Sepulcre dels Boil, a l'acuartelament de Sant Domènec de València, una obra anònima de mitjan segle XV col·locada de manera incorrecta en la seua ubicació actual el 1952.

L'ordre dels relleus de l'obra està alterat i la naturalesa dels materials fa impossible separar-los de nou i reubicar-los de manera correcta, per la qual cosa gràcies a l'escanejat 3D del sepulcre s'han pogut ordenar correctament les escenes de manera virtual.

Els resultats d'aquest projecte busquen contribuir a modernitzar l'accés al patrimoni cultural valencià i a despertar l'interès i la curiositat de l'espectador cap a l'obra d'art "més enllà del que simplement s'observa".

Les tecnologies de realitat virtual (RV) i realitat augmentada (RA) s'estan incorporant gradualment en diferents camps de la indústria, l'automoció o la medicina, però en l'àmbit de la conservació i difusió del patrimoni cultural estan començant a implantar-se com a eines de visualització i aprenentatge d'una manera molt més interactiva.

L'aplicació d'aquestes tecnologies en museus i jaciments arqueològics permet conéixer informació relativa a objectes, fer visites virtuals o executar reconstruccions tridimensionals de ciutats o jaciments.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal