Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les vulneracions lingüístiques al valencià creixen un 10% el 2023, en un context d'intolerància governamental

Les vulneracions lingüístiques al valencià han augmentat un 10% el 2023, segons l'informe presentat per Escola Valenciana i altres entitats el Dia dels Drets Lingüístics. La xifra és alarmant, ja que significa que es produeix una queixa cada tres dies.

Els principals responsables d'aquestes vulneracions són les administracions públiques, que són les que tenen l'obligació de garantir el dret a l'ús del valencià. L'informe revela que el 40% de les vulneracions es produeixen en aquest àmbit, i que les més habituals són els casos de desatenció al valencià, les discriminacions i les agressions verbals.

El sud del País Valencià és la zona on es produeixen més vulneracions lingüístiques, i les dones són les que més les pateixen. Això demostra que la discriminació lingüística té un component de gènere, i que les dones són més vulnerables a les agressions.

L'augment de les vulneracions lingüístiques té lloc en un context d'intolerància governamental. El govern de la Generalitat, liderat per la dreta i l'extrema dreta, ha fet de la repressió del valencià una de les seves prioritats.

Aquesta política s'ha materialitzat en una sèrie de mesures que han perjudicat la llengua valenciana, com la supressió del requisit lingüístic per a funcionaris de la Generalitat, o la retallada de recursos per a la promoció del valencià.

L'informe d'Escola Valenciana assenyala que aquestes mesures estan tenint un impacte negatiu en la situació del valencià. La llengua es troba cada vegada més marginada en l'àmbit públic, i la seva presència a l'escola i a la societat en general està disminuint.

Les entitats que han elaborat l'informe han reclamat a la Generalitat que inverteixi en la promoció del valencià i que garanteixi el dret a l'ús de la llengua en tots els àmbits. També han demanat al govern espanyol que actuï per a protegir el valencià com a llengua minoritària.

L'augment de les vulneracions lingüístiques és un greu problema que cal abordar amb contundència. La defensa del valencià és una lluita per la igualtat i la justícia social, i només amb la mobilització i la pressió ciutadana serà possible revertir aquesta tendència.

Les vulneracions  lingüístiques al valencià creixen un 10% el 2023, principalment a dones i al sud de la Comunitat

Les vulneracions lingüístiques al valencià a la Comunitat Valenciana han augmentat un 10 per cent l'any 2023, en el qual s'han registrat un total de 139 denúncies fins al moment. Al sud de l'autonomia hi ha hagut un increment de queixes i les dones han sigut més vulnerades que els homes, segons un informe d'Escola Valenciana i en el que han participat: Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, CCOO PV, Intersindical Valenciana, FE CCOO PV, BEA, SEPC, STEPV, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Plataforma pel Dret a Decidir, Societat Coral el Micalet, ACICOM, Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià i Unió de Cooperatives d'Ensenyament Valencianes (UCEV).

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal