Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fiscalia arxiva la denúncia de Manos Limpias per amenaces a jutges i fiscals en no veure delicte a al·ludir al 'lawfare'

Tampoc creu que les comissions de recerca siguen delicte perquè la Constitució acota les conseqüències

   La Fiscalia arxiva la denúncia contra Santos Cerdán, Jordi Turull i Gabriel Rufián per suposades amenaces a jutges i fiscals   

La Fiscalia ha suspès la denúncia presentada per Mans Lliures contra el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, per suposades amenaces a jutges i fiscals.

La denúncia es basava en el fet que l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts, signat per Cerdán i Turull, feia referència al "lawfare", un concepte que es refereix a l'ús de la justícia amb finalitats polítiques. Mans Lliures considerava que aquesta menció era una amenaça implícita als fiscals que van investigar el procés independentista.

Tanmateix, la Fiscalia ha considerat que la denúncia no és admissible, ja que no s'ha acreditat que hagi existit una amenaça real. En primer lloc, el terme "lawfare" és ambigu i no està clar què es comprèn per ell. En segon lloc, les comissions d'investigació parlamentàries sobre el "lawfare", que es van acordar en l'acord d'investidura, no tenen la capacitat d'imposar sancions als jutges o fiscals.

Per últim, la Fiscalia ha assenyalat que les paraules de Rufián al debat d'investidura, en les quals va criticar l'actuació dels fiscals del procés, estan protegides per la inviolabilitat parlamentària.

   Arguments de la Fiscalia   

La Fiscalia ha basat la seua decisió en els següents arguments:

*    El terme "lawfare" és ambigu.    No està clar què es comprèn per aquest terme, per la qual cosa no es pot afirmar que la menció a ell en l'acord d'investidura siga una amenaça.

*    Les comissions d'investigació parlamentàries no tenen capacitat per imposar sancions.    Les seues conclusions no són vinculatòries per als tribunals, de manera que no poden amenaçar als jutges o fiscals.

*    Les paraules de Rufián al debat d'investidura estan protegides per la inviolabilitat parlamentària.    Com a diputat, Rufián té el dret a expressar les seues opinions lliurement, fins i tot si aquestes són crítiques amb l'actuació dels jutges o fiscals.

   Reaccions   

La decisió de la Fiscalia ha sigut rebuda amb satisfacció pels partits independentistes. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha celebrat que la justícia haja "deslegitimat" la denúncia de Mans Lliures.

D'altra banda, el portaveu de Junts, Jordi Turull, ha qualificat la denúncia de "absurda" i ha exigit a Mans Lliures que es rectifique.

   Conclusió   

La decisió de la Fiscalia tanca un episodi que havia generat una gran polèmica. La denúncia de Mans Lliures havia sigut criticada pels partits independentistes, que la consideraven una maniobra per a intimidar als jutges i fiscals que investiguen el procés.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal