El Institut de Biomecànica de València (IBV) treballa en el desenvolupament de tecnologies no invasives i sense contacte per a determinar l'estrès. Aquestes tecnologies podrien ser útils en diversos àmbits, com ara la salut, l'esport i l'educació.
Els trastorns mentals són un problema de salut pública
Els trastorns mentals, com l'ansietat o la depressió, són cada vegada més freqüents. La seva detecció i tractament són importants per a prevenir les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
L'estrès és un factor de risc per a diversos trastorns mentals
L'estrès és un factor de risc per a diversos trastorns mentals, com l'ansietat o la depressió. Per tant, la detecció i la monitorització de l'estrès són importants per a prevenir aquests trastorns.
Les tecnologies no invasives i sense contacte ofereixen noves possibilitats
Les tecnologies no invasives i sense contacte ofereixen noves possibilitats per a la detecció i la monitorització de l'estrès. Aquestes tecnologies no requereixen la col·locació d'electrodes o sensors a la pell, cosa que les fa més còmodes i fàcils d'utilitzar.
El projecte SOLFIS
El IBV està treballant en el projecte SOLFIS, finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i per la Unió Europea. Una de les línies de recerca del projecte SOLFIS se centra en el desenvolupament de tecnologies no invasives i sense contacte per a determinar l'estrès.
Les proves realitzades pel IBV
El IBV ha realitzat proves de laboratori amb subjectes a què s'ha induït estrès físic i emocional. En aquestes proves, s'han monitoritzat variables relacionades amb l'estrès, com ara el nivell de cortisol, l'electroencefalografia (EEG) i les escales subjectives. També s'han determinat paràmetres fisiològics relacionats amb la variabilitat del ritme cardíac, que és un indicador de l'activitat del sistema nerviós simpàtic i parasimpàtic.
Els resultats de les proves
Els resultats de les proves han demostrat que les tecnologies no invasives i sense contacte desenvolupades pel IBV són capaços de determinar l'estrès amb una alta precisió. Aquestes tecnologies poden ser utilitzades en distàncies de fins a 2 metres del subjecte i fins i tot en condicions nocturnes.
Aplicacions de les tecnologies desenvolupades pel IBV
Les tecnologies desenvolupades pel IBV podrien ser utilitzades en diversos àmbits, com ara:
* La salut: per a la detecció i la monitorització de trastorns mentals, com l'ansietat o la depressió.
* L'esport: per a la monitorització de l'estrès en esportistes i per a la prevenció de lesions.
* L'educació: per a la monitorització de l'estrès en nens i adolescents.
Les tecnologies no invasives i sense contacte desenvolupades pel IBV representen un avanç important en el camp de la detecció i la monitorització de l'estrès. Aquestes tecnologies podrien ser utilitzades per a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen trastorns mentals, esportistes o nens i adolescents.
La variabilitat del ritme cardíac (VFC) és una mesura de la variabilitat de l'interval entre batecs cardíacs. La VFC és un indicador de l'activitat del sistema nerviós simpàtic i parasimpàtic.
L'estrès augmenta l'activitat del sistema nerviós simpàtic, cosa que provoca una disminució de la VFC. Per tant, la VFC pot ser utilitzada per a determinar l'estrès.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :