Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern aprova un nou paquet de mesures per a fer front a la inflació i la crisi energètica més de 2.500 milions en rebaixes i subvencions

El Govern ha aprovat aquest dimecres un nou paquet de mesures per a fer front a l'efecte de la inflació, la crisi energètica i la guerra d'Ucraïna. El decret llei, que tindrà un cost de 2.500 milions d'euros, inclou la pròrroga d'algunes mesures ja en vigor, com la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics, i la introducció d'altres noves, com la prohibició de desnonaments a persones vulnerables fins a 2025.

Prorrogues

Entre les mesures prorrogades es troben:

* La supressió de l'IVA del 4% al 5% per als aliments bàsics, com el pa, la farina, la llet, els formatges o els ous, fins al 30 de juny de 2024.

* La gratuïtat dels trens de Rodalia i Mitjana distància per a usuaris habituals, així com els descomptes del 50% en el transport de competència autonòmica, durant tot l'any 2024.

* Les mesures per a protegir les famílies vulnerables, com la prohibició de desnonaments, la impossibilitat de suspendre els subministraments bàsics o el màxim descompte del bo social per a famílies vulnerables.

Noves mesures

Les noves mesures incloses en el decret llei són:

* Prohibició d'acomiadaments objectius basats en l'augment dels costos energètics . Les empreses que s'acullen a les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes regulades per causes relacionades amb la invasió d'Ucraïna i que es beneficien de suport públic no podran justificar acomiadaments objectius basats en l'augment dels costos energètics fins al pròxim 30 de juny.

* Eliminar les comissions bancàries per l'amortització anticipada dels crèdits hipotecaris . Les mesures s'estenen per a tot 2024.

* Revaloració de les pensions contributives al 3,8% .

* Eliminació de les comissions per la retirada d'efectiu en finestreta per a persones majors i amb discapacitat .

* Cessió de la gestió de l'ingrés mínim vital per a les autonomies que el sol·liciten .

Pujada gradual dels impostos a la llum i el gas

En l'àmbit de l'energia, es manté la rebaixa fiscal sobre l'IVA de l'electricitat que consumeixen les llars, encara que el tipus d'IVA passarà del 5% actual al 10% sobre tots els components de la factura dels lliuraments d'electricitat. Aquesta mesura abastarà tot l'any 2024.

Per a la factura del gas s'aplicarà el mateix gravamen del 10%, una rebaixa fiscal que estarà vigent de l'1 de gener al 31 de març del pròxim any.

Aquest tipus d'IVA s'aplicarà a més a pèl·lets, briquetes i llenya, substitutius ecològics del gas natural procedents de biomassa i destinats a sistemes de calefacció. El període comprés per a aplicar aquesta rebaixa abastarà l'1 de gener de 2024 i el 30 de juny d'eixe mateix any.

Per part seua, l'Impost Especial sobre l'Electricitat mantindrà així mateix una reducció en el seu tipus impositiu en el primer semestre de 2024. Durant el primer trimestre d'eixe any, el tipus del IEE quedarà fixat en el 2,5%, mentre que en el segon trimestre, aquest passarà al 3,8%. Aquest impost aconseguia el 5,113% abans que el Govern començara a impulsar mesures.

Quant a l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia, el Govern ha decidit que tindrà un tipus del 3,5% fins a març, passant a tindre un 5,25% fins a juny.

Deduccions per a l'eficiència energètica

Així mateix, s'estén fins al 31 de desembre de 2024 totes les mesures destinades a les reformes que ajuden a realitzar un consum més sostenible d'energia, ja siga en cases particulars o en blocs de veïns.

Aquestes ajudes, vinculades al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), permetran deduir-se un 20%, 40% o 60% d'IRPF als qui impulsen aquestes actuacions sobre les seues propietats.

Al costat de l'anterior, cal destacar la pròrroga en la llibertat d'amortització per a aquelles inversions que utilitzen energia procedent de fonts renovables.

Reducció de mòduls en IRPF i IVA per a autònoms

L'Executiu permetrà als autònoms que apliquen el mètode d'estimació objectiva per al càlcul del rendiment net de la seua activitat econòmica.

L'excepció són les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, que ja disposa d'un límit quantitatiu per volum d'ingressos específic.

Conclusions

El nou paquet de mesures aprovat pel Govern té com a objectiu mitigar els efectes de la inflació i la crisi energètica, així com protegir les famílies més vulnerables. El decret llei inclou la pròrroga d'algunes mesures ja en vigor i la introducció d'altres noves. Entre les mesures més destacades es troben la prohibició d'acomiadaments objectius basats en l'augment dels costos energètics, l'eliminació de les comissions bancàries per l'amortització anticipada dels crèdits hipotecaris, la revaloració de les pensions contributives al 3,8%, l'eliminació de les comissions per la retirada d'efectiu en finestreta per a persones majors i amb discapacitat, i la cessió de la gestió de l'ingrés mínim vital per a les autonomies que el sol·liciten.

El Govern també ha decidit pujar gradualment els impostos a la llum i el gas. L'IVA de l'electricitat passarà del 5% actual al 10%, mentre que l'Impost Especial sobre l'Electricitat i l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia es reduiran en el primer semestre de 2024. Aquestes mesures busquen equilibrar la despesa en energia amb els ingressos de l'Estat.

A més, el Govern ha prorrogat fins al 31 de desembre de 2024 totes les mesures destinades a les reformes que ajuden a realitzar un consum més sostenible d'energia, ja siga en cases particulars o en blocs de veïns. Aquestes mesures, vinculades al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), permetran deduir-se un 20%, 40% o 60% d'IRPF als qui impulsen aquestes actuacions sobre les seues propietats.

L'Executiu també ha decidit reduir els mòduls en IRPF i IVA per a autònoms. Aquesta mesura permetrà als autònoms que apliquen el mètode d'estimació objectiva per al càlcul del rendiment net de la seua activitat econòmica beneficiar-se d'una reducció en la seua base imposable.

El nou paquet de mesures aprovat pel Govern té un cost total de 2.500 milions d'euros. L'Executiu espera que aquestes mesures contribuïsquen a esmorteir els efectes de la inflació i la crisi energètica en les famílies espanyoles.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal