Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Desafiament de Mónica García: Resoldre el problema de la Privatització Sanitària

 El nou repte al qual s'enfronta la ministra de Sanitat, Mónica García, és el d'acabar amb les col·laboracions publicoprivades en el sistema sanitari, encara que el pacte de govern no faça referència explícita a això. García, procedent de l'activisme de la Marea Blanca, ha assumit la cartera de Sanitat amb l'objectiu de derogar les lleis que permeten continuar amb la privatització sanitària.

En una declaració de fa deu anys com a portaveu d'Afem durant les mobilitzacions contra els plans privatitzadors a Madrid, García expressava la seua preocupació sobre la "rentabilitat en sanitat", afirmant que només es pot augmentar en rendibilitat disminuint en salut. Després de la seua participació en la retirada del pla de privatització a Madrid, García va passar a ser diputada i candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid.

En el seu vídeo de confirmació com a ministra, García destaca que per al seu partit, la sanitat no és "un servei públic més", sinó el "vaixell insígnia del nostre estat del benestar". No obstant això, el pacte de govern amb PSOE no fa referència a frenar la privatització en l'àmbit sanitari.

L'enfrontament intern entre PSOE i Unides Podem sobre la derogació de la llei 15/1997, que obria la porta a la participació d'empreses privades en la sanitat pública, va generar tensions en el Govern de coalició. Podem buscava abolir aquesta llei, però la ministra Darias va presentar una llei que, segons Podem, era més aviat una "llei d'inequitat" que permetia la privatització sanitària en circumstàncies excepcionals.

Un punt crucial en la disputa va ser la proposta d'Unides Podem per a la reversió a la gestió pública dels serveis privatitzats, una proposta que el PSOE no hauria acceptat. La correlació de forces al parlament no afavoreix les propostes d'Unides Podem, amb partits com PNV, Coalició Canària i Junts amb plantejaments privatitzadors.

La privatització sanitària, que va arrencar a finals dels anys vuitanta, ha generat sobrecostos importants, segons l'informe de la Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública (FADSP). La pandèmia ha estat aprofitada per algunes comunitats autònomes, especialment Madrid, per continuar amb la deriva privatitzadora.

Aquests reptes per revertir la privatització sanitària requereixen una acció decidida, però la correlació de forces al parlament pot dificultar l'eliminació de les privatitzacions en el sistema de salut. Com assenyala Ángeles Maestro, un increment pressupostari sense revertir el control privat pot acabar beneficiant els interessos empresarials que parasiten el sistema.
      

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal