Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El cicle solar arribarà al seu màxim en qüestió de mesos

El cim del cicle solar actual és imminentment i probablement ocorrerà en els pròxims mesos, segons una nova relació científica establida entre el camp magnètic del Sol i el seu cicle de taques solars.

La predicció, realitzada per investigadors del Centre d'Excel·lència en Ciències Espacials de l'Índia a l'IISER Kolkata, apareix a les Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

La nostra estrella, el Sol, està formada per un gas ionitzat calent conegut com a plasma. Enormes fluxos de plasma i convecció conspiraren junts per formar camps magnètics dins del Sol que es manifesten a la superfície com a taques fosques. Aquestes taques solars són comparables al mida de la Terra i són seus d'un intens magnetisme, unes 10.000 vegades més fort que el camp magnètic de la Terra.

A vegades, els camps magnètics de les taques solars es veuen alterats en esdeveniments violents que donen lloc al naixement de tempestes magnètiques solars, com erupcions solars o ejeccions de massa coronal. Aquestes tempestes alliberen radiació d'alta energia i llancen grans quantitats de plasma magnetitzat a l'espai exterior. Les més intenses d'aquestes tempestes poden causar greus danys als satèl·lits en òrbita, a les xarxes d'energia elèctrica i a les telecomunicacions quan es dirigeixen cap a la Terra.

Segles d'observacions des de principis del segle XVII mostren que el nombre de taques solars vistes en el Sol varia periòdicament. Aproximadament cada 11 anys, el nombre de taques i la intensitat de l'activitat solar arriben a un pic quan s'esperen les pertorbacions més violentes als entorns espacials planetaris (o el clima espacial). No obstant això, predir quan es produirà aquest pic encara és un repte.

El cicle solar es produeix mitjançant un mecanisme de dinamo impulsat per l'energia provinent dels fluxos de plasma de l'interior del Sol. S'entén que aquest mecanisme de dinamo involucra dos components principals del camp magnètic del Sol, un que es manifesta en el cicle de les taques solars i un altre que es manifesta en un reciclatge del camp dipolar del Sol a gran escala; aquest últim és molt semblant al camp magnètic de la Terra: s'estén d'un pol del Sol a un altre. Amb el cicle de les taques solars, també s'observa que el camp dipolar del Sol augmenta i disminueix en força, i els pols magnètics nord i sud intercanvien llocs, també cada 11 anys.

El 1935, l'astrònom suís Max Waldmeier va descobrir que com més ràpid és el ritme d'ascens d'un cicle de taques solars, més forta és la seua intensitat, de manera que els cicles més forts triguen menys a arribar a la seua intensitat màxima. Aquesta relació s'ha utilitzat sovint per predir la intensitat d'un cicle de taques solars basant-se en observacions de la seua fase inicial d'ascens.

El nou estudi indi informa del descobriment d'una nova relació, concretament, la taxa de disminució del camp magnètic dipolar del Sol també està relacionada amb el ritme d'augment de l'actual cicle de taques solars, segons informa la RAS (Royal Astronomical Society).

Aquest descobriment, que usa arxius de dades de dècades d'antiguitat de múltiples observatoris solars terrestres d'arreu del món, complementa l'efecte Waldmeier, connectant els dos components primaris del camp magnètic del Sol i donant suport a la teoria que l'evolució de les taques solars és part integral del funcionament del procés de la dinamo solar en lloc de ser un mer símptoma d'aquest.

Els científics demostren com les observacions de la taxa de disminució del camp magnètic dipolar del Sol es poden combinar útilment amb les observacions de taques solars per predir quan arribaria al seu punt màxim el cicle en curs. La seua anàlisi suggereix que és més probable que el màxim del cicle solar 25 ocorre a principis del 2024, amb una incertesa en l'estimació que s'estén fins a setembre de 2024.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal