Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una marxa reivindica un món rural 'viu': 'Està en perill si prosperen els grans projectes fotovoltaics'

Una marxa composta per més de 3.000 persones i 60 tractors ha mostrat aquest dissabte a Castelló el seu rebuig als grans projectes de plantes fotovoltaiques previstos en les zones d'interior castellonencs, ha reivindicat un món rural "viu" i ha advertit que terrenys agrícoles, granges i altres activitats estan "en perill de desaparició" si prospera la "gran quantitat" de projectes fotovoltaics previstos.

La protesta ha sigut convocada per la Va unir Llauradora i Ramadera, les associacions de defensa del territori Junts per la Terra de la la Vall d'Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem els nostres arrels i la Terra Casa Nostra de Vilafamés, No a la Mat comarques de Castelló, Per una ubicació racional dels renovables, El futur és avui, associació de Cabanes, Morella Viva i Calderona Visca.

Sota el lema 'Per un món rural viu. Contra el colonialisme energètic i les macroplantes fotovoltaiques que destrossen el nostre territori', ha partit des de la plaça de la Independència i ha marxat fins a la plaça María Agustina. La convocatòria ha estat encapçalada pels tractors que han eixit a primera hora des de diverses localitats, principalment de les comarques de la Plana Alta i l'Alcalatén.

"La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents en el territori, per a totes les persones que vivim en aquest", han assenyalat les entitats convocants, que han advertit que una "part important" de terrenys agrícoles "en plena producció, granges i moltes altres activitats com per exemple cellers, turisme rural, restauració, masos, construccions de pedra en sec i el propi paisatge estan "en perill de desaparició si prospera la gran quantitat de projectes fotovoltaics previstos".

Davant la seu de la Subdelegació del Govern a Castelló s'han realitzat parlaments per part de les entitats vinculades a la defensa del territori i, seguidament, s'ha donat lectura també a un manifest per part dels periodistes Alba Saura i Jesús Broch.

Segons les informacions recaptades per la Va unir, els projectes fotovoltaics que es plantegen en aquests moments en el conjunt del territori valencià suposarien "la desaparició de més de 2.700 explotacions agrícoles, sense comptar les ramaderes", cosa que significa "el tres per cent del total de les explotacions". "A més, majoritàriament estan situades en les zones d'interior i amb el risc de despoblament", han assenyalat.

Les entitats convocants han afirmat que estan a favor de l'energia renovable per a frenar el canvi climàtic, però no que en lloc d'una transició energètica justa es faça amb una transició "especulativa" i "devoradora" amb el territori rural.

"COLONIALISME ENERGÈTIC"

En aquest sentit, han qüestionat el "colonialisme energètic" de les zones urbanes enfront de l'interior. "No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l'interior perquè les zones més poblades tinguen llum, el model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l'autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades, edificis públics, en lloc de destrossar el territori rural com si fora un formatge gruyere", han defensat.

Les associacions han augurat que la lluita "serà llarga" i han garantit que no pararà "fins que es reconsideren tots aquests macroprojectes d'energia fotovoltaica". "Exigim un nou plantejament tant en la ubicació com en l'extensió en el nombre d'hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no pels interessos econòmics de grans empreses i multinacionals", han subratllat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon