La Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) ha rebut el suport de la Diputació de València per al seu projecte 'Ca Mussols', centrat en la conservació i l'estudi de les poblacions d'òliba i mussol europeu, dues espècies que han experimentat un declivi preocupant.
Des de l'any 2010, la SVO ha dut a terme el Projecte Mussols, una iniciativa que involucra diverses aus nocturnes, especialment l'òliba (Tyto alba), el mussol europeu (Athene noctua), el xot (Otus scops), el gamarús (Strix aluco), el duc (Bubo bubo), el mussol banyut (Asio otus), així com altres dues espècies com el siboc (Caprimulgus ruficollis) i l'enganyapastors (Caprimulgus europaeus).
L'objectiu fonamental del Projecte Mussols és conservar i estudiar les aus nocturnes del territori valencià mitjançant censos amb anellament científic, accions de divulgació i activitats directes de conservació, com el reforç poblacional i la col·locació de caixes i cistelles niu. A més, es busca fomentar la participació activa de la ciutadania en aquesta tasca.
La nova línia de treball, anomenada 'Ca Mussols, Conservació, Ciència i Ciutadania', serà impulsada per l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i reforçarà les accions del Projecte Mussols centrades en l'òliba i el mussol europeu. Aquestes dues espècies, que tenen una relació estreta amb els éssers humans, són aliades de les activitats agràries i actuen com indicadors biològics de la biodiversitat i la bona salut dels ecosistemes rurals i periurbans.
A més, el projecte introduirà la innovació científica mitjançant la utilització de dispositius de seguiment remot, que milloraran la conservació de les espècies i acostaran el fascinant món de les aus rapinyaires nocturnes a la població. També s'elaboraran materials didàctics per a informar i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta qüestió.
Les activitats del projecte s'adreçaran a centres educatius, ajuntaments, ONG, associacions agràries, entitats i col·lectius diversos. Les accions de conservació específiques per al mussol europeu es realitzaran en zones agrícoles de l'interior, com la Ribera Alta, el Camp de Túria i la Serranía. D'altra banda, les accions de conservació per a l'òliba se centraran principalment a l'Horta Nord.
"Durant més d'una dècada hem realitzat diverses accions de conservació, algunes molt similars per a l'òliba i el mussol europeu, com alliberaments mitjançant hacking, instal·lació i revisió de caixes niu, tallers d'educació ambiental, entre altres. Aquest projecte ens ha permès unificar aquestes tasques sota un marc comú i inclourà un estudi pioner a nivell mundial de seguiment de l'òliba, recentment catalogada com a espècie vulnerable en el nostre territori, mitjançant dispositius GPS/GSM", indica Marta Romero, coordinadora del Projecte Mussols i membre del Grup de Zoologia de Vertebrats de la Universitat d'Alacant.
Aquest projecte, que compta amb el suport científic de la Universitat d'Alacant i el suport legal de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, no hauria estat possible sense el finançament de la Diputació de València.
Cap comentari :