Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fisabio participa a la creació de la primera aplicació mòbil europea de prevenció del càncer


  La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) participarà durant els pròxims dos anys en el projecte 'Bumper' (Boosting the usability of the EU Mobile App for Cancer Prevention), una iniciativa de la Unió Europea que promourà la creació "de la primera aplicació mòbil europea per a la prevenció del càncer".

   La creació d'aquesta aplicació és una de les iniciatives "més emblemàtiques" del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, centrada en la promoció del Codi Europeu Contra el Càncer (ECAC) i que ara es materialitza en el projecte Bumper, destaca la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

   L'objectiu principal del projecte --precisen-- és treballar el contingut i l'enfocament de l'aplicació contribuint a garantir la seua adequació i validesa científica. Concretament, són les Àrees d'Investigació en Càncer i Salut Pública i en Vacunes de Fisabio, les que tindran un paper en aquest projecte finançat pel programa EU4Health amb 1,86 milions d'euros.

   La labor d'aquests grups se centrarà majoritàriament a assegurar que la perspectiva d'equitat i els col·lectius vulnerables siguen tinguts en compte en totes les fases d'elaboració de l'aplicació. També s'encarregaran de la comunicació i disseminació d'aquesta.

   La investigadora i coordinadora de l'equip de Fisabio involucrat en el projecte, Ana Molina Barceló, explica que l'objectiu d'aquest projecte és contribuir a la promoció de comportaments saludables per a la prevenció del càncer a través de l'ús de noves tecnologies.

EQUITAT SOCIAL I DE GÈNERE

   La responsable de l'àrea de Càncer i Salut Pública de l'entitat afirma que el principal repte de Fisabio és assegurar la inclusió de la perspectiva d'equitat social i de gènere en el disseny de l'aplicació, prestant especial atenció a l'alfabetització sanitària i digital.

   Bumper està compost per 14 socis europeus amb llarga experiència en la promoció del Codi Europeu contra el Càncer i la Salut Pública. La primera trobada telepresencial del projecte va tindre lloc el 23 de novembre de 2022, on el consorci es va reunir per a debatre i posar en marxa els plans d'acció per als pròxims mesos.

   Actualment, s'està treballant en la definició dels grups diana de l'aplicació, els qui també ajudaran en la revisió dels continguts d'aquesta.

   Per a recollir les opinions i interessos inicials de la població quant a l'aplicació s'ha elaborat una enquesta en línia. "L'enquesta està traduïda en diferents idiomes i recollirà informació com l'edat de la persona, nivell d'estudis, relació amb els formats digitals i expectatives enfront d'una aplicació mòbil de prevenció de càncer", assegura Ana Molina en un comunicat.

   Aquesta consulta se circularà entre l'equip de Bumper per a la seua difusió a través d'universitats, centres de treball i associacions de pacients, com l'Associació Espanyola contra el Càncer, buscant recollir especialment l'opinió dels col·lectius vulnerables.

   "La participació de la població en el disseny de l'aplicació des de les primeres fases del projecte és fonamental per a l'èxit del projecte.),

   Només d'aquesta manera serem capaços de respondre a les necessitats reals", puntualitza Marina Pinte, investigadora de l'Àrea de Càncer i Salut Pública de Fisabio.

   


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon