Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ximo Puig advoca pel periodisme que ' pren partit per la llibertat' per a defensar els drets humans i desafiar l’autoritarisme

El president ha participat en la cerimònia de lliurament dels Premis Ortega y Gasset, on ha afirmat que “l’única cosa que s’oposa al periodisme és el sectarisme”, que “sí que mereix una moció de censura

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat "pel periodisme que naix de la sorpresa indignada i pren partit per la llibertat" per a defensar els drets humans, desafiar l'autoritarisme i preservar els valors democràtics.

Durant la seua intervenció en la cerimònia de lliurament de la 40a edició dels guardons instituïts per El País, Ximo Puig ha defensat el treball realitzat per les persones premiades, als quals ha posat com a exemple del "bon periodisme" en contrast amb els "mercenaris de la desinformació".

Com ha indicat el president, "tots els premiats han tret a la llum allò que romania en la foscor, una mirada que ennobleix l'ofici, un compromís humà que constata que el que és incompatible amb el periodisme no és prendre-hi partit", perquè, al contrari, "l'obligació és ser independents, mai neutrals".

"En realitat, l'única cosa que s'oposa al periodisme és el sectarisme; això sí que mereix una moció de censura", ha indicat el responsable del Consell, per a qui el dogmatisme, el totalitarisme i el fanatisme són actituds que erosionen la convivència i que només es poden frenar "amb democràcia i periodisme", valors representats en aquests premis.

Ximo Puig ha condemnat la mala praxi periodística, aquella que cedeix a la temptació d'"encendre l'alarma" perquè "el soroll ven més que la calma, encara que siga en el mercat del curt termini", i ha defensat com a "sensat" "ampliar el focus" per a veure que el món pot avançar; que Putin pot ser frenat; "que el trumpisme retrocedeix; que el Brexit ha evidenciat el seu fracàs; que l'autoritarisme xinés en la COVID s'ha revelat ineficaç, o que no ix gratis anar-se'n de karaoke i banalitzar el naufragi d'innocents al Mediterrani".

"No hi ha dubte: malgrat els trompetistes de l'Apocalipsi, el món avança; malgrat els propagandistes de l'abisme, la democràcia resisteix; malgrat els mercenaris de la desinformació, sempre s'obri pas el bon periodisme", ha argumentat.

El periodista Aimar Bretos ha sigut l'encarregat de conduir la cerimònia d'enguany, els premiats de la qual, en les 4 categories del certamen, han sigut els següents: el periodista i escriptor Martín Caparrós, que ha rebut el premi a la trajectòria professional; Julia Gavarrete, guanyadora en la categoria de millor història o investigació periodística pel reportatge Una familia que no debe nada huye del Régimen de Excepción, sobre una família salvadorenca, publicat en El Faro del Salvador; Xavier Aldekoa, premi a la millor cobertura multimèdia pel llibre Río Congo, i Santi Palacios, guanyador en la categoria a la millor fotografia, per una imatge de la massacre de Bucha, a Ucraïna, ocorreguda l'abril de 2022.

En el transcurs de l'acte, el president de la Generalitat ha agraït a El País i al grup Prisa mantindre els premis a la Comunitat Valenciana, una decisió que contribueix a "ampliar el mapa mental d'Espanya".

Els premis són un homenatge del periòdic El País al pensador i periodista espanyol Ortega y Gasset, i reconeixen els millors treballs publicats en mitjans de comunicació en espanyol de tot el món durant l'any anterior, en defensa de les llibertats, la independència, el rigor, la curiositat i la passió dels qui ho exerceixen, com a valors essencials del periodisme.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon