Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Pérez Garijo: 'La llei de participació advoca per un model de governança participativa amb la ciutadania activa i implicada en la presa de decisions'


 


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la llei de participació "advoca per un model de governança participativa amb el clar compromís d'implicar els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política".

La consellera Pérez Garijo ha presentat en el ple de Les Corts el projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana que s'aplicarà tant a l'administració de la Generalitat, i al seu sector públic instrumental, com a les entitats locals.

Pérez Garijo ha qualificat la participació ciutadana d'"essencial" per al desenvolupament i l'enfortiment d'una societat democràtica, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa més enllà del període electoral que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori".

La consellera ha subratllat que estem davant una llei "amb mirada inclusiva", que no oblida cap col·lectiu ni òbvia fenòmens com la bretxa digital i les dificultats per a la integració de xiquetes i xiquetes, joves, persones amb diversitat funcional, dones, majors i qualsevol sector social vulnerable.

Així mateix, Pérez Garijo ha posat en valor l'"ampli procés participatiu" per a elaborar el text normatiu i ha agraït a associacions i col·lectius "la seua implicació" per a construir una llei que permeta millorar la qualitat democràtica de la Comunitat".

En aquest sentit, la consellera ha assegurat que amb aquesta llei "situem la participació en el centre de les polítiques públiques i avancem cap a un canvi de paradigma on l'administració treballa braç a braç amb la ciutadania".

"Estem convençuts -ha continuat Pérez Garijo- que blindar la participació fa més robusta la nostra democràcia i ens ajuda a avançar en Qualitat Democràtica".

Mesures per a la participació

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, fomentant l'educació en la cultura participativa i mesures d'accessibilitat per a garantir la participació de tots els col·lectius, especialment les xiquetes i xiquets.

També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament. Per a això, es promouran processos participatius deliberatius. S'estableix a més que l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat serà cada dos anys i el seu resultat tindrà caràcter vinculant.

Quant als òrgans i espais de participació, es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous que funcionaran com a extensions territorials del Consell de Participació i al qual traslladaran els seus debats i propostes.

Així mateix, es constituiran òrgans sectorials en totes les àrees de la Generalitat, amb representació de la ciutadania que no podrà ser inferior al 60% de la composició total i amb equilibri entre homes i dones i participació de joves.

Quant a la iniciativa ciutadana en matèries no de llei, les propostes requeriran 5.000 avals en un període de 5 mesos per a prosperar. En aquest cas, obligaran el departament competent a emetre un informe de valoració tècnica, econòmica i d'oportunitat en un període màxim de 3 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació i promoció per a consolidar la cultura participativa en el conjunt de la societat valenciana, especialment en la infància, adolescència i joventut, a través del sistema educatiu valencià i a través de la Xarxa de Governança Participativa municipal.

També es fomenta la innovació i la investigació a través de la col·laboració amb les universitats públiques valencianes, el moviment associatiu i altres administracions públiques. S'incentivarà a més la innovació amb la implantació de laboratoris ciutadans innovadors, com a espais de deliberació i la creació de propostes que permeten fer front als nous reptes socials.

La futura llei reconeix el paper fonamental de les entitats associatives per al foment de la participació de la societat civil en la vida pública i s'estableix l'elaboració d'un pla de participació cada tres anys.

Quant a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior que exercirà també funcions d'assessorament en relació amb els assumptes que afecten els drets i interessos tant de les persones com de les comunitats de l'exterior. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada, una línia en s'ha estat treballant amb els col·lectius afectats i que es plasma en l'Estratègia Valenciana de Retorn. També es contempla la creació del Registre de Persones Valencianes en l'Exterior en 'GVA Participa' per a fomentar la seua participació en la vida pública valenciana.

El text normatiu s'estructura en una exposició de motius, un títol preliminar i tres títols dedicats a definir els mecanismes, òrgans i espais de participació ciutadana; mesures de promoció, planificació i coordinació; i participació de les persones valencianes en l'exterior. Es divideix en 54 articles, tres disposicions addiciones, tres disposicions transitòries, una derogatòria i dues finals. Cal ressaltar que deroga totalment la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon