Els ximpanzés també tenen 'influencers' els que imiten per empolainar-se Els ximpanzés també tenen 'influencers' els que imiten per empolainar-se
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els ximpanzés també tenen 'influencers' els que imiten per empolainar-se

Els ximpanzés tenen una curiosa manera de rentar-se entre si: estenen simultàniament un dels seus braços per sobre del cap i agafen la mà del company mentre s'empolainen amb l'altre braç.

A propòsit d'aquest assumpte, una nova investigació de les universitats d'Utrecht (Països Baixos) i de Londres (Regne Unit), ha analitzat aquests patrons de comportament durant més de 10 anys d'observacions a aquests animals, i ha revelat que aquest gest icònic es pot transmetre a través de biaixos d'aprenentatge social, cosa que es pensava que era característica de l'espècie humana.

"Els individus dominants i de més edat influeixen en els estils en què els ximpanzés adapten un costum sociocultural, en aquest cas, el d'estrènyer-se les mans per empolainar-se", explica a SINC l'investigador holandès Edwin van Leeuwen, un dels signants de aquesta feina. A més, quan els joves creixen, van adaptant els seus estils a la forma específica d'estrènyer-se les mans del grup, cosa que indica els processos de conformitat".

Alhora, "hi ha un patró en l'estil d'alguns grups i, en certa manera, la 'imitació' implica una força impulsora d'algun tipus, però no sabem a què es deu", assenyala.

El treball es basa en més d'una dècada d'observacions a dos grups de 71 ximpanzés en semillibertat al Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust de Zàmbia

L'estudi es basa en l'observació del 2007 al 2019 del comportament de dos grups de 71 ximpanzés en semillibertat al Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust, una organització dedicada a la protecció i benestar d'aquests i altres animals a Zàmbia (Àfrica).

D'aquesta manera, l'equip científic, coordinat per van Leeuwen i William Hoppitt, va descobrir que les diferents formes d'estrènyer-se les mans durant l'empolainament que exhibeixen els joves ximpanzés van ser notablement influenciades tant pels biaixos de majoria com pels de supremacia, implicant sovint companys no afins i més vells.

Estratègies d'aprenentatge social

"Les estratègies d'aprenentatge social proporcionen informació important sobre les capacitats implícites dels ximpanzés per desenvolupar la que suposadament és una característica cultural pròpia dels humans: l'evolució cultural acumulativa" apunten els investigadors.

"Els individus dominants i de més edat influeixen en els estils pels quals els ximpanzés adapten un costum sociocultural, en aquest cas, el d'estrènyer-se les mans per empolainar-se" Edwin van Leeuwen, un dels coordinadors de la investigació

En aquest context, els investigadors van tenir en compte que en els éssers humans hi ha múltiples forces impulsores subjacents a la formació i manteniment de les diferències grupals en el comportament cultural.

Per això, van estudiar l'estat de la qüestió i es van preguntar si potser unes 'forces impulsores' similars podrien influir de la mateixa manera en la manera d'estrènyer-se les mans d'alguns ximpanzés.

En aquesta mateixa línia, la investigació recalca que "les mares donen forma als comportaments dels joves, amb la qual cosa, alguns creixen assimilant que l'encaixada de mans forma part de la vida dels ximpanzés". Ara bé, els autors argumenten que l'estil específic amb què ho fan, sembla respondre a una forma d'aprenentatge social.

Cadascú amb el seu estil!

I és que, cada grup té el seu estil propi d'apretar-se les mans durant l'encallament, tal com explica l'investigador. "Els que han incorporat aquest gest, tenen la seva pròpia manera de fer-ho, alguna cosa que s'aprèn mentre creixen, però, molts grups de ximpances mai han adoptat aquest costum" aclareix.

Però encara que pugui semblar que alguns ximpances exerceixen una influència sobre la resta, això no significa que els que no acabin adoptant aquest hàbit, siguin rebutjats o castigats. "Fins a la data, no tenim constància que els animals rebutges a altres per no adherir-se a les normes socials" assenyala a SINC l'expert holandès.

Encara que pugui semblar que alguns ximpances exerceixen una influència sobre la resta, això no significa que els que no acabin adoptant aquest hàbit, siguin rebutjats o castigats

Segons investigacions prèvies, molts animals empren estratègies d'aprenentatge social per transmetre tradicions culturals, a través de les quals, els individus adopten patrons de comportament després d'observar i interactuar amb qui els envolten.

No obstant això, aquests estudis s'han centrat sobretot en les diferents conductes relacionades amb la recerca d'aliment, l'aparellament i la creació o l'ús d'eines, malgrat l'evidència de que alguns animals tenen costums socials igual que els humans.

Les interaccions socials humanes, a l'igual que altres tradicions, estan moldejades per les nostres cultures i, a través d'elles, poden transmetre's i desenvolupar-se els comportaments, les actituds i les creences.

En aquest sentit, els humans compten amb dues predisposicions principals per adquirir costums socials: d'una banda, el biaix de la majoria, on els individus s'ajusten a aquells que els envolten i per un altre, el biaix de dominació o supremacia, on imiten a aquells amb més prestigi o experiència.

Vies de transmissió cultural en la vida social dels animals Tot i això, mentre que el comportament dels ximpances s'explica per aquests sesgs en altres contextos, fins al moment no està clar com es transmeten el costum social d'apretar-se les mans durant l'acicalament.

Aquí mostrem que aquesta imitació selectiva també està present en la vida cultural d'altres animals, en aquest cas els ximpances

Edwin van Leeuwen

Així mateix, això no significa necessàriament que les pràctiques culturals humanes es conformin de la mateixa manera. "Alguns acadèmics sostenen que la cultura ha jugat un paper decisiu en el nostre èxit biològic i aquesta cultura deriva la seva adaptació mitjançant la imitació selectiva d'altres o bé a través de l'aprenentatge individual" en paraules de van Leeuwen. 

" Aquí mostrams que aquesta imitació selectiva també està present en la vida cultural d'altres animals, en aquest cas els ximpances. A més, si volem conèixer més sobre l'aprenentatge social en els contextos de la cultura animal material -per exemple, trencar nues-. Aquest treball pot al·lanar el camí a altres investigacions que identifiquin explícitament les vies de transmissió cultural en la vida social dels animals " conclou.

Referència:

Edwin J. C. van Leeuwen, Edwin J. C. van Leeuwen. "Biased cultural transmission of a social custom in chimpanzees". Science (2023)


.
desde Agencia Sync
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal