Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Adverteixen de molts bucles de retroalimentació climàtica perillosos

Mapa de circuits de retroalimentació - RIPPLE ET AL./ONE-EARTH

Un equip internacional d'investigadors adverteix de l'existència de nombrosos bucles de retroalimentació climàtica que comporten riscos i de la necessitat d'actuar en conseqüència.

L'informe, publicat en la revista 'One Earth', afirma que, degut en part a l'amplificació de les retroalimentacions climàtiques, "serà necessària una reducció molt ràpida de les emissions per a limitar el calfament futur".

Investigadors dels Estats Units i Europa van enumerar i van descriure 41 bucles de retroalimentació climàtica que tenen importants implicacions per a les perspectives del canvi climàtic. Els bucles de retroalimentació climàtica són processos que poden amplificar o disminuir els efectes de les nostres emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, iniciant una reacció cíclica en cadena que es repeteix una vegada i una altra.

Hi ha moltes grans retroalimentacions amplificadores que accentuen el calfament. En total, els investigadors van identificar 27 retroalimentacions amplificadores, 7 amortidores i 7 incertes.

Als autors principals, Christopher Wolf, investigador postdoctoral de la Universitat Estatal d'Oregon (OSU), i William Ripple, catedràtic d'ecologia, es van unir diversos científics estatunidencs i internacionals que figuren com a coautors de l'informe.

Els autors destaquen diversos bucles de retroalimentació especialment preocupants, com el del permafrost, en el qual l'augment de les temperatures provoca el desglaç del permafrost, la qual cosa es tradueix en més emissions de diòxid de carboni i metà, amb el consegüent augment del calfament. Altres retroalimentacions potencialment perilloses són la dessecació o la combustió lenta de les torberes i la reculada dels boscos.

Atés que aquestes retroalimentacions poden no estar encara plenament incorporades als models climàtics, els actuals plans de reducció d'emissions podrien no limitar adequadament el calfament futur. A més, "alguns bucles de retroalimentació climàtica estan associats a punts d'inflexió, la qual cosa dificultarà revertir els seus efectes", afirma la coautora Jillian Gregg, científica de Terrestrial Ecosystems Research Associates.

Motivats per les nombroses retroalimentacions climàtiques amplificadores, els autors fan dues recomanacions. Quant a la investigació climàtica, és necessària una ràpida transició cap a la ciència integrada del sistema terrestre per a tindre plenament en compte les interaccions biològiques, socials i d'un altre tipus que poden influir en el clima.

Quant a la política climàtica, haurien d'aplicar-se plans més ambiciosos de reducció d'emissions, tenint en compte tant els desastres climàtics actuals com els riscos catastròfics a llarg termini. Aqueixos plans podrien incloure l'ús de solucions basades en la naturalesa per a segrestar més carboni de l'atmosfera.

"L'establiment estratègic de grans embornals naturals de carboni, com els boscos, és un pas fonamental per a aconseguir la neutralitat de carboni", va afirmar Ripple.

Els autors conclouen fent una crida al canvi transformador per a fer front a la crisi climàtica i als perills que plantegen els bucles de retroalimentació. Segons Wolf, "es necessiten polítiques que faciliten canvis transformadors i socialment justos en molts sectors, com l'energia i la producció d'aliments".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon