Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern aprova la pujada de l'SMI a 1.080 euros mensuals amb efectes des de l'1 de gener

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la pujada en un 8% del Salari Mínim Interprofessional (SMI), fins als 1.080 euros al mes en 14 pagues, amb efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany.


En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern i titular de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha destacat que des que Pedro Sánchez va arribar a la Presidència del Govern l'SMI ha pujat quasi un 50%, més de 350 euros, i ha subratllat que amb el seu augment fins als 1.080 euros es compleix un dels compromisos que va realitzar en el seu discurs d'investidura i en l'acord de coalició amb Unides Podem.


Per part seua, la vicepresidenta segona i titular de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat que, amb l'alça del SMI fins als 1.080 euros, el Govern compleix amb el seu compromís de legislatura de situar aquesta renda mínima en el 60% del salari mig espanyol, com estableix la Carta Social Europea.


"El Govern compleix amb els seus compromisos de programa. Complim amb l'acord de govern i amb el compromís del 60% recollit en la Carta Social Europea (...) Hui també estem complint amb Europa", ha subratllat la vicepresidenta segona.


Díaz ha ressaltat a més que l'SMI "és una variable que permet canviar la vida de la gent", de manera que el seu ascens fins als 1.080 euros al mes permetrà, per exemple, que una mare compre peix o fruita de temporada als seus fills.


La pujada del SMI en un 8% va ser acordada pel Govern, CCOO i UGT el passat 31 de gener, amb el rebuig de les patronals CEOE i Cepyme, que no es van assistir presencialment a cap de les dues reunions que es van convocar per a abordar la quantia d'aquesta renda mínima.


Amb l'increment aprovat aquest dimarts, l'SMI se situarà, amb efectes des de l'1 de gener d'enguany, en 15.120 euros anuals, 1.080 euros al mes i 36 euros al dia.


En el cas dels treballadors eventuals i temporers els serveis dels quals a una mateixa empresa no excedisquen de 120 dies, la quantia del salari no podrà ser inferior als 51,15 euros per jornada legal en activitat.


Per als empleats de llar que treballen per hora, l'hora treballada es pagarà en 2023 a 8,45 euros, resultat d'incloure tots els conceptes retributius, gratificacions extraordinàries, descansos i vacances.


La pujada del 8% acordada entre el Govern, CCOO i UGT per a enguany és la més elevada des de 2019, quan aquesta renda mínima es va revaloritzar un 22,3%. En 2020, la pujada va ser del 5,6% i es va prorrogar durant 2021, fins que al setembre d'aqueix any es va aprovar un nou augment del 1,6%, d'aplicació a partir de l'1 d'aqueix mes fins al 31 de desembre de 2021. En 2022, l'SMI va pujar un 3,6%, fins als 1.000 euros en 14 pagues.


La xifra pactada entre el Govern i els sindicats per a enguany es troba alguna cosa per davall de la banda alta recomanada per la Comissió d'Experts a la qual Treball va encarregar els estudis del SMI. L'informe presentat per aquesta Comissió va establir una forqueta de pujada per a 2023 d'entre el 4,6%, fins als 1.046 euros, i el 8,2%, fins als 1.082 euros.


La suma final també resulta una mica menys ambiciós del que demanaven els sindicats. UGT reclamava un SMI de 1.100 euros mensuals, mentre que CC.OO. es movia entre aqueixos 1.082 euros de la banda alta dels experts i els 1.100 euros.


Encara que la CEOE no va acudir a cap de les dues cites convocades per Treball, va enviar un document a la taula de negociació en el qual plantejava una pujada del 4% per al SMI de 2023 i exigia que es revisara la situació del camp i els contractes de les empreses privades amb les administracions públiques.




Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon