Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Botànic i CS defenen rebaixar el llistó electoral però veuen 'complicat' que es puga aprovar abans d'eleccions



   CS assenyala que Mazón s'oposa perquè "té por", el PP "replica que no jugaran a salvar el soldat Puig" i Vox s'oposa

   PSPV, Compromís i Unides Podem han recalcat aquest dijous que sempre han defès la rebaixa del llistó electoral del 5 al 3 per cent, però veuen "complicat" que puga aprovar-se la reforma de la Llei Electoral Valenciana (LEV) abans dels pròxims comicis perquè només queden dos plens i, sobretot, perquè aquesta modificació requereix un vot més dels 13 que actualment té el grup de CS.

   Per la seua banda, des de la formació taronja, la seua síndica, Mamen Peris, ha assenyalat que no ha sigut el seu grup qui ha obert ara "el meló" --ja ho portaven en el seu programa en 2015-- i ha assenyalat que la posició contrària del president dels 'populars', Carlos Mazón, és perquè és "un líder una mica fràgil i té por". Des del PP, el diputat Alfred Castelló replica que "no perdran un minut en aquesta maniobra que només és per a salvar el soldat Puig" i Vox s'oposa a llevar una norma que "ha ajudat la governabilitat mantenint a partits insignificants fora".

   Així, la sotssecretària general del PSPV, Ana Domínguez, ha assenyalat que és "complicat" que puga aprovar-se perquè només queden dos plens i a més aquesta modificació requereix una majoria qualificada de dos terços --66 dels 99 diputats-- el que requereix un diputat més dels 13 que actualment té Cs després de l'eixida de cinc parlamentaris. Preguntada per si el PSPV votaria a favor si s'aconsegueixen els suports ha replicat: "Cal seguir dialogant i veure què passa en les pròximes setmanes perquè queda poc de temps".

   Dominguez ha recalcat que aquesta mesura estava en el Pacte del Botànic i que el PSPV ja ho va plantejar en 2020, però aleshores Cs --que si que tenia els diputats necessaris-- "no va voler i ara que vol impulsar aquesta reforma no té els suports necessaris". No obstant açò, encara que traure-la avant siga "complicat estem disposats a dialogar per a arribar consensos".

   El diputat de Compromís Josep Nadal ha assenyalat que "històricament" des de la seua formació han estat a favor d'aquesta rebaixa perquè "una societat moderna i diversa com la valenciana, que és pluripartidista, no pot existir aquesta barrera antidemocràtica" que deixa fora de les Corts el vot de centenars de milers de persones.

   Nadal ha incidit que es tracta "d'una barrera injusta pensada per a moments bipartidistes" i "les normes haurien de reflectir la realitat actual". En eixe sentit, preguntat per si s'hauria d'aplicar ja per als pròxims comicis, ha assenyalat que des de Compromís donen suport a aquesta rebaixa i "cadascun ha de veure quins interessos defèn, si els de la diversitat o els bipartidistes de tota la vida".

   De la mateixa manera, la portaveu adjunta d'Unides Podem Estefania Blanes ha recalcat que "evidentment" estan a favor d'aquesta rebaixa perquè, de fet, ha recordat van firmar una PNL per a canviar la llei electoral valenciana que ja arreplegava aquesta proposta.

   En eixe sentit, ha incidit que EU porta dècades reivindicant aquesta rebaixa no perquè ja van patir quedar-se fora del parlament valencià al no aconseguir el 5%, sinó perquè Les Corts siguen "molt més representatives de la pluralitat social que existeix".

   No obstant açò, ha dubtat de si es podrà reformar la llei perquè "en principi els números no donen" només amb els vots de Cs, que "en el seu moment ho va bloquejar", ha recordat.

CS CRITICA A MAZÓN

   Per la seua banda, la síndica de Cs, Mamen Peris, ha recalcat que aquesta reforma es farà quan es reunisquen els 66 vots que es requereixen i ha apuntat que veu al president del PPCV, Carlos Mazón, "molt nerviós". "No entenc la postura del PP perquè el president d'Andalusia, Juan Moreno, tenia el llistó al 3% i no tenia problema que entrara cap partit i va guanyar amb majoria absoluta", ha assenyalat. Per açò, ha mantingut que tal vegada la postura contrària de Mazón és perquè és "un líder una mica fràgil, té por i per açò vol mantindre un llistó que és clarament injust".

   En qualsevol cas, ha aclarit que el seu grup "no ha obert ara el meló" i ha recalcat que ja estava en el seu programa electoral i ara es torna a plantejar per a "evitar que 150.000 vots es queden fora de les Corts". "És una barrera injusta", ha assenyalat.

    Per contra, des del PP el diputat Alfredo Castelló replica: "No perdrem un minut del nostre temps en aquestes qüestions que només té a veure amb un president que ha perdut el nord i que està fent tots els esforços del món perquè veu que perd les eleccions". "El salvar el soldat Puig no va amb nosaltres perquè aquest és una maniobra que no pensa en les persones, només en els escons, i a açò jugarem perquè només mostra desesperació i desesperança davant les pròximes eleccions", ha postil·lat.

   


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon