- La Ciutat dels Arts de València serà l'escenari de la trobada de cooperació descentralitzada amb el títol “Canvi social, comunicació i educació per al desenvolupament”
- La consellera de Cooperació que ha presidit el Consell Valencià de Cooperació Internacional al Desenvolupament , Rosa Pérez Garijo, ha anunciat que la Comunitat Valenciana "serà l'amfitriona" de la XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament els dies 1, 2 i 3 de març.
La consellera ha presidit la sessió del Consell Valencià de Cooperació Internacional al Desenvolupament, on s'ha informat, a més, de la Memòria de Gestió 2022; el Pla Anual 2023; l'avantprojecte de Llei de Foment de la Cultura de la Pau i els Drets Humans; i l'elaboració d'un estudi sobre les noves línies de treball en la cooperació sindical.
La trobada reunirà els responsables de la cooperació al desenvolupament de les comunitats autònomes, a més d'altres agents que treballen en aquest àmbit a escala estatal, europea i internacional i contribuirà a "dinamitzar i enfortir la cooperació descentralitzada", a més de permetre posar en comú "els reptes i desafiaments a què s'enfronta", ha afirmat Pérez Garijo.
La Ciutat dels Arts de València serà l'escenari de la trobada de cooperació descentralitzada amb el títol "Canvi social, comunicació i educació per al desenvolupament: processos i estratègies de la cooperació en la societat de la informació".
Memòria de gestió 2022
En la sessió, Pérez Garijo ha parlat del recentment aprovat V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament i ha subratllat el "treball conjunt" amb tots els agents implicats per a plasmar la planificació estratègica de la cooperació valenciana en un document que representa "el full de ruta" per a consolidar les polítiques públiques de cooperació i la defensa dels drets humans en els pròxims anys.
En relació a la memòria de l'any 2022, la consellera ha destacat també la I biennal de cooperació, drets humans i desenvolupament sostenible de la Generalitat 'Cooperarium' que va reunir a València propostes i projectes en els quals està cooperant la Comunitat Valenciana "per a visibilitzar i sensibilitzar a la ciutadania valenciana".
Al seu torn, la consellera de Cooperació ha destacat l'increment de les subvencions en matèria de cooperació internacional, acció humanitària, sensibilització i educació per a la ciutadania global i promoció i defensa de persones defensores dels drets humans, accions que han comptat amb un import global de 57,6 milions d'euros que han permés finançar 183 projectes.
Pla Anual 2023
Durant la sessió, s'ha aprovat el Pla Anual de treball per a 2023, alineat amb el V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament, per a renovar el marc estratègic sectorial de la cooperació valenciana; reforçar els instruments de consulta, participació i coordinació d'agents; millorar els instruments de seguiment i avaluació; impulsar la col·laboració entre la Generalitat i les entitats locals en matèria de cooperació i desenvolupament sostenible; a més de reforçar la formació i la investigació per a la innovació en el model de cooperació valenciana.
Pérez Garijo ha afirmat que "som la comunitat autònoma que més recursos destina a cooperació i continuem augmentat el pressupost en projectes a tot el món perquè estem convençuts que un problema en qualsevol lloc del planeta és també el nostre problema".
Entre les principals actuacions de la planificació anual destaquen l'elaboració de la II Estratègia d'Educació per a la Ciutadania Global; estudi de nous àmbits d'actuació humanitària; i l'elaboració d'un diagnòstic per a un Pla de cooperació sindical al desenvolupament.
Cultura de la pau
Així mateix, s'ha informat de l'avantprojecte de Llei de Foment de la Cultura de la Pau i els Drets Humans per a la posterior remissió al Consell Jurídic Consultiu i l'aprovació com a projecte normatiu pel Consell abans de la remissió a les Corts.
L'avantprojecte ha comptat amb un ampli procés participatiu previ amb la implicació de nombrosos agents institucionals i de la societat civil organitzada, especialitzada en foment de la cultura de la pau i els drets humans. S'han generat espais de reflexió conjunta sobre els problemes i necessitats detectades per a generar propostes de futur.
Igualment hi ha hagut implicació de les cinc universitats públiques valencianes, a través dels seus centres i instituts d'investigació en matèria de pau i drets humans a través d'un grup de treball creat per a articular les diferents sensibilitats en l'àmbit de la cultura de la pau.
Amb la futura norma, la Comunitat Valenciana serà la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l'educació per a la pau i la no violència, la cultura de la pau i els drets humans.
En la sessió també han participat la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Clara Tirado; a més de comptar amb la representació de la Coordinadora Valenciana de ONGD, entitats i agents de la cooperació valenciana.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :