La vaga del sindicat mèdic pendent que el CESM-CV valore l'oferta de Sanitat per a desconvocar La vaga del sindicat mèdic pendent que el CESM-CV valore l'oferta de Sanitat per a desconvocar
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La vaga del sindicat mèdic pendent que el CESM-CV valore l'oferta de Sanitat per a desconvocar

Responsables de Sanitat i del sindicat mèdic s'han reunit aquest dimecres per a continuar amb la negociació que evite la vaga que CESM-CV ha convocat per als pròxims dies 17 i 18 de gener a la Comunitat Valenciana.

   CESM-CV ha explicat que no s'ha pogut aconseguir hui un acord amb la Conselleria de Sanitat per a desconvocar la vaga perquè els responsables encarregats de la negociació han "incomplit" el seu compromís de facilitar el contingut de la seua oferta amb, almenys, 48 hores prèvies a la reunió. Ara estudiaran la proposta --que no han fet pública-- i "en breu" comunicaran la seua resposta, segons ha assenyalat el sindicat mèdic en un comunicat.

   Sobre aquest tema, el sindicat ha assenyalat que els responsables de la Conselleria de Sanitat encarregats de la negociació "incomplint el seu compromís de facilitar el contingut de la seua oferta amb almenys 48 hores prèvies a la reunió" són "els causants que no s'haja pogut aconseguir hui un acord amb l'Administració en desconéixer fins a aquest moment la proposta de Conselleria a les reivindicacions plantejades pel Sindicat Mèdic".

   D'altra banda, han mostrat la seua "sorpresa" per "l'optimisme" manifestat pel conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, sobre el curs de les negociacions per a desconvocar la parada --va assenyalar que veia "altament probable" que CESM desconvoque la vaga després de la trobada d'aquest dimecres-- ja que assenyalen que "desconeixien fins al moment de la reunió els termes de l'oferta de l'Administració, impedint-nos així poder adoptar una decisió sobre aquest tema".

   D'altra banda, des de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SoVaMFiC) davant la convocatòria de la vaga per als dies 17 i 18, ha apuntat en un comunicat que, des de l'entitat, són "bons coneixedors" de com la crisi de l'Atenció Primària està impactant en les famílies i barris i ha apuntat qüestions "fonamentals" que considera que s'han de tindre en compte "per a garantir la qualitat assistencial d'excel·lència que els valencians mereixen".

   "Si bé amb reivindicacions laborals, CESM-CV fa un pas avant convocant, legítimament, una vaga dels facultatius d'Atenció Primària, SoVaMFiC vol posar l'accent en altres qüestions que concerneixen més al concepte de la nostra especialitat com a protagonista indiscutible del primer nivell assistencial", assenyala l'entitat, que subratlla que nombroses plataformes i organitzacions sanitària han diagnosticat la situació del sistema sanitari tant abans com durant la pandèmia per SARS-CoV-2, i han fet arribar propostes de transformació i modernització del sistema sanitari".

   Així, subratllen que diversos informes insten el reforç de l'atenció primària, "no només des d'un punt de vista conceptual com a eix del sistema de salut, sinó com l'element primordial (al costat de Salut Pública) de resposta davant possibles futures pandèmies". "La falta de criteri en la planificació en recursos humans d'anys anteriors ha conduït a una profunda crisi del conjunt de l'atenció primària mitjançant la devaluació de la seua figura central: l'especialista en medicina familiar i comunitària", lamenta.

   Al seu juí, "l'autèntic canvi passa per accions de transformació sistémica (també legislativa i normativa) que permeten abordar el nucli del problema: professionals, organitzacions i prestigi".

   Entre aquestes accions, SoVaMFiC proposa, en primer lloc, prioritzar la tinença de l'especialitat en Medicina Familiar i Comunitària en qualsevol procés de concurs o contractació pública anteposant-la per davant de qualsevol altre facultatiu sense títol oficial i que siga tingut en compte com a mèrit en les OPO. Per a l'entitat, aquest és un dels elements "que permetran a curt i mitjà termini prestigiar l'especialitat, garantir la qualitat del servici i la seguretat en l'atenció a les persones".

   En segon lloc, reclama incrementar "de manera molt substancial" --fins a un 40% del total de les places MIR-- les places de Medicina Familiar i Comunitària d'acord amb els criteris objectius emesos per informes independents i del propi Ministeri. Paral·lelament, insten la millora de les condicions laborals dels professionals en període de formació sanitària especialitzada.

   Altres peticions són dotar de mitjans i recursos a les Unitats Docents; oferir un pla d'estabilitat professional que ajude a vincular l'activitat professional dels nous especialistes via MIR en l'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana; acreditar més centres docents i implantació de l'assignatura en Medicina Familiar i Comunitària en totes les facultats, entre unes altres.

   L'entitat demana, igualment, promoure nous models d'organització professional que atorguen major autonomia en la presa de decisions dels centres d'atenció primària i redefinir les Carreres Professionals dels especialistes en Medicina Familiar i Comunitària "per a fer-les desitjables, per a redreçar el desequilibri existent en els ràtios de 3º i 4º nivell de carrera entre àmbits hospitalaris i àmbits d'Atenció


Primària"

.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal