"El cens de víctimes és un compromís adquirit pel moviment memorialista que representa aquesta federació, en el marc del conveni subscrit amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que dirigeix Rosa Pérez Garijo. El cens inclou també una referència especial als bebès robats i adopcions irregulars durant la postguerra, la dictadura i la transició".
Les Associacions per la Memòria Democràtica i la seua Coordinadora del País Valencià (CAMDE-PV) han manifestat públicament la seua «satisfacció i felicitació» pel decret aprovat el passat divendres en el Ple del Consell pel qual es crea una Comissió de la Veritat d'àmbit valencià per a restablir «la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets ocorreguts en la Guerra i la dictadura franquista». Aquesta, diuen és una reivindicació històrica d'aquesta federació que, «per fi, veurà la llum i permetrà avançar decididament en els principis de veritat, justícia i reparació».
El decret aprova també la creació d'un cens de víctimes, un treball que ja ha sigut desenvolupat per la coordinadora, i que serà presentat en públic el pròxim més de febrer. Es tracta de la primera fase d'una base de dades amb 7.567 víctimes mortals des d'abril de 1938 a novembre de 1956, que ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Vicent Gabarda, Francisco Moreno i Juan Luis Porcar, aquest últim del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
Així mateix, el decret inclou l'elaboració i actualització del mapa de fosses, d'un pla d'exhumació i identificació de totes les víctimes que encara resten a les fosses comunes, la creació d'una xarxa de llocs de la memòria, la creació d'una xarxa d'oficines d'assistència a les víctimes o la creació d'un fons documental de la memòria valenciana, entre altres.
Finalment, la coordinadora es congratula per «l'acte de justícia que representa el reconeixement de la memòria democràtica de les dones i que queda també reflectit en el decret». El text normatiu contempla que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries per a reparar els actes de repressió o violència patides per les dones, tant per la seua activitat política com pel fet de ser dones, filles o familiars de represaliats.
«Es tracta d'un gran pas endavant en la implementació de la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència», indiquen des de la coordinadora, des d'on també asseguren sentir-se «orgulloses i orgullosos d'haver participat en procés de reivindicació permanent que, finalment, ha culminat en un decret que qualifiquem ja de fita històrica».
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :