La mestra Marifé Arroyo, la Fundació Sambori i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes han sigut guardonats amb els Premis Fundació Bromera 2023, uns reconeixements que rebran en la gala que se celebrarà el 25 de febrer al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.
Els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura reconeixen així la "trajectòria" i el "compromís" amb el valencià de Marifé Arroyo, 'La Mestra', i el treball a favor de la lectura, la cultura i la llengua de la Fundació Sambori i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), segons ha informat l'entitat en un comunicat.
Els guardons distingeixen a aquelles persones, entitats i iniciatives que, gràcies al seu impuls vital i a una destacada trajectòria cultural, "representen els valors i els objectius que promou l'entitat, com la promoció de la lectura i la difusió del valencià".
Marifé Arroyo és una mestra que va defendre l'ús del valencià i va introduir la pedagogia moderna al col·legi de Barx durant els anys 70 i 80. Amb pocs recursos, l'educadora va poder crear la primera biblioteca escolar del centre i va descobrir el plaer de la lectura al seu alumnat. Després d'una dura lluita, que va traspassar els límits locals, va ser expulsada de l'escola.
Amb el pas dels anys, "s'ha convertit en el símbol de tota una generació d'educadors compromesos amb l'ensenyament del valencià", subratlla Bromera.
En la modalitat col·lectiva, el guardó s'entregarà a la Fundació Sambori, una entitat que des de 1998 impulsa el Premi Sambori, un concurs d'escriptura en valencià dirigit a l'àmbit escolar que promou i difon l'ús literari de la llengua.
Bromera destaca que es tracta d'un certamen que "vertebra" la Comunitat Valenciana a través de la literatura, crea una xarxa de col·laboració entre alumnat, famílies i professorat i ha mobilitzat a prop d'un milió i mitjà d'alumnes valencians en els seus 25 anys de trajectòria.
Finalment, en la modalitat d'institucions públiques i centres educatius, el premi és per al COBDCV. Aquest col·lectiu, des de 2007, s'ha convertit en una entitat "de referència" per a tots els professionals de les biblioteques, centres de documentació i els arxius del territori.
Es tracta d'una corporació de dret públic "moderna i innovadora" que promou la formació tècnica i qualificada, "dignifica la professió davant la societat i les institucions, i defèn els drets dels professionals del món del llibre".
LLIBRE I REPORTATGES
Amb motiu de la setena edició dels premis, la Fundació Bromera ha editat un llibre que conté un perfil biogràfic i una entrevista a Marifé Rierol, realitzats per l'escriptor Víctor Labrado, i dos reportatges: un sobre la Fundació Sambori, escrit per la periodista Sandra Serrano Mira, i un altre sobre el COBDCV, elaborat per Amparo Pons, expresidenta de l'entitat i bibliotecària de l'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :