L'Audiència Provincial de València ha condemnat, per delictes de prevaricació, malversació i falsedat, a set anys i 10 mesos de presó al exgerente de l'empresa pública de la Diputació de València Imelsa i autodenominat «ionqui dels diners», Marcos Benavent, en el primer dels judicis del cas Imelsa, - l'exvicepresident de la Diputació Juan José Medina ha quedat absolt i el partir del que tots ells formaven part - el PP - no ha estat declarat responsable civil subsidiari.
Aquest judici va quedar vist per a sentència el mes de juny passat i va ser el primer de la macrocausa coneguda com a cas Imelsa, que posteriorment ha tingut derivades a l'Ajuntament de València i la Generalitat, i que es va iniciar amb uns enregistraments que va fer Benavent i que van ser entregades a la Justícia per el seu exsogre en 2014.
Les condemnes del primer judici de Imelsa
El que va ser soci de Marcos Benavent, Rafael García Barat, ha sigut condemnat a 9 anys i 2 mesos de presó per l'adjudicació irregular del servei de Bibliobús i l'espectacle Metamorphosis del MuVim; la funcionària de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València Francisca Tamarit ha sigut condemnada a 5 anys i 6 mesos per l'adjudicació del Bibliobus i Jaime José Úbeda, també soci de Benavent, a 3 anys i un mes de presó per les irregularitats en Metamorphosis i per blanqueig de capitals en la signatura Berceo, que compartia amb el «ionki dels diners».
Un altre dels socis de Benavent, José Estarlich, ha sigut condemnat a 7 mesos i una multa de 50.000 euros, i els empresaris José Antonio Toledo i Francisco Javier Márquez a 10 i 5 mesos de presó, respectivament.
S'avalen els enregistraments
El tribunal avala els enregistraments que va efectuar Benavent durant anys i que van donar inici a aquesta causa, i inadmet tots els dubtes que van sembrar les defenses sobre la custòdia, bolcat i possible manipulació d'aquestes.
«Es conclou que les transcripcions dels enregistraments realitzats pel Sr. Benavent Vicedo de converses particulars en les quals intervenia, es corresponen amb el material efectivament entregat, tant en el pendrive Kingston, com en la memòria USB Intensa», assenyala el tribunal en la seua sentència, una qüestió que torna a estar d'actualitat després de plantejar-la de nou les defenses que actuen en el segon dels judicis del cas Imelsa, que va començar aquest dilluns.
«Una vegada efectuada l'enregistrament en el servidor dels equips de la UCO, es va treballar en tot moment amb còpies. Els pendrives estan incorporats a les actuacions, tant l'aportat per donya Rosa (Pérez Garijo) - Esquerra Unida-, com l'aportat per don Mariano (López, exsogre de Benavent), havent-se comprovat que els àudios de les presents actuacions són coincidents».
«El propi Sr. Benavent, en les seues declaracions, va admetre tant la seua autoria com el seu contingut. En relació amb la manipulació, que segons la seua defensa va dur a terme, i que no s'ha acreditat de cap forma, la veritat és que en l'acte de la vista, Benavent únicament va declarar que, una vegada incorporades els enregistraments des de la gravadora i des dels telèfons mòbils a l'ordinador, ell tallava i eliminava les parts de les converses que, segons ell, no servien per a res», afigen els magistrats.
L'arribada de Benavent a Imelsa
El tribunal conclou que «a partir de l'eixida de l'acusat Marcos Benavent de la Fundació Jaume II, al juliol de 2007, i la seua incorporació a l'empresa pública Imelsa, l'entitat Themática Events -de la qual era copropietari juntament amb García Barat- va començar a rebre contractes públics de Imelsa, sense expedient administratiu, ni publicitat».
En relació a l'adjudicació del servei de Bibliobus, la sentència relata com «es van concertar García Barat i Francisca Tamarit, cap de servei d'Acció Cultural de la Regidoria de Cultura de València, per a evitar la concurrència i publicitat en la contractació, i amb el propòsit de predeterminar l'adjudicació de les contractacions a les empreses Themática Events S.L i Liberty Iceberg SL, en 2008 i del 2009».
Contactes a l'Ajuntament de València
«Tamarit, en la seua intervenció en els expedients tramitats per a aquestes contractacions, va emetre sense excepció, informes favorables. Incomplint, a gratcient, el art 74.2 de la llei de Contractes del Sector Públic, i acudint a la modalitat contractual del contracte menor».
Així mateix, s'insisteix que l'actuació de Tamarit «estava presidida per la voluntat d'afavorir l'enriquiment de l'acusat Rafael García Barat per l'adjudicació fraudulenta de les contractacions».
Respecte a l'espectacle Metamorphosis, s'explica que es va emmarcar en l'exposició En-Arborar, que es va desenvolupar en el MuVim des del 15 de desembre de 2011 fins al 7 de gener de 2012.
L'espectacle Metamorphosis
«La facturació total per l'exposició, en la qual estava integrat l'espectacle Vídeo Mapping Metamorphosis, va suposar, segons la informació comptable aportada per Imelsa/Divalterra, la quantitat de 349.073,34 euros, i amb IVA, 404.423,90 euros».
«El control de la licitud d'aquestes operacions la realitzava Benavent Vicedo, gerent de Imelsa, atés que, des del 2010, les factures no entraven en intervenció de la Diputació, i com no superaven els 50.000 euros, el seu pagament l'autoritzava directament el gerent».
«Themática Events SL -entitat de la qual Benavent era copropietari-, en l'esdeveniment Vídeo Mapping Metamorphosis va subcontractar els serveis, obtenint importants beneficis en perjudici de l'empresa pública, en incloure sobrecostos i servicos ficticis en part de les facturacions assumides per Imelsa».
El rastre dels diners de Imelsa
Per a això l'acusat Marcos Benavent, gerent de Imelsa i titular de forma encoberta de quasi el 40% de l'entitat Themática Events SL, es va concertar amb el seu soci en aquella entitat, l'acusat Rafael García Barat, «amb la finalitat de lucrar-se a costa de l'erari públic, per a adjudicar aquesta contractació de manera directa».
A més, «tots dos acusats es van concertar perquè les empreses subcontractades per Themática Events facturaren per partides i directament a Imelsa» un total de 93.186,54 euros.
El xalet a Xàbia
Amb aquests fons, Benavent va adquirir, a través de la signatura Berceo Manteniments (que controlava al 99%), un dúplex a Xàbia (Alacant), una plaça de garatge i un traster per un preu total de 192.600 euros.
L'acusat Jaime José Ubeda Merino, administrador de l'entitat Berceo Manteniments SL, que «era coneixedor de l'origen dels diners, va actuar de comú acord amb Benavent per a incorporar al patrimoni d'aquest, els diners obtinguts de la facturació emesa per Themática Events SL a Imelsa».
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :