Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

'Parades' i canvis en la rotació del nucli intern de la Terra

   

Imatge de la Terra va ser captada per les missions Meteosat
el 23 de març de 2022. / EUMETSAT/ESA

La Terra està formada per diverses capes: escorça, mantell, nucli extern líquid i nucli intern sòlid. Aquest últim és una bola calenta i densa de ferro situada a més de 5.000 quilòmetres de profunditat que, impulsada pel camp magnètic generat en el nucli extern, pot girar de manera diferent (no sincrònica) a la rotació del nostre planeta.

La rotació del nucli intern podria haver-se detingut recentment i estar invertint-se (vist des de la superfície), segons una anàlisi d'ones sísmiques de terratrémols

Ara, els investigadors Yi Yang i Xiaodong Song de la Universitat de Pequín (la Xina) han constatat que la rotació del nucli intern podria aparentment haver-se detingut recentment i estar invertint-se, segons publiquen en la revista Nature Geoscience.

Per a realitzar el seu estudi, els autors van analitzar les ones sísmiques de terratrémols quasi idèntics que han travessat el nucli intern de la Terra seguint trajectòries similars des de la dècada de 1960.

Així van descobrir que, des de 2009 aproximadament, les trajectòries que abans mostraven una variació temporal significativa han experimentat pocs canvis, la qual cosa suggereix, vist des de la superfície, que la rotació del nucli intern s'ha detingut. Rota a la mateixa velocitat que el mantell i l'escorça.

Un cicle de 70 anys

També han comprovat la seua relació amb una inversió aparent de la rotació del nucli intern com a part d'una oscil·lació cíclica de set dècades, amb un punt d'inflexió anterior a principis de la dècada de 1970.

Això apunta al fet que, des d'aqueixes dates, el nucli intern ha anat girant gradualment més ràpid cap a l'est, i després es va desaccelerar fins que la seua rotació va semblar detindre's en algun moment posterior a 2009. Després es va anar frenant i, respecte a la superfície, va començar a moure's cap a l'oest. És probable que s'accelere i després es desaccelere fins a 'detindre's' de nou cap als anys 40 d'aquest segle per a començar de nou el cicle.

Les variacions en la rotació del nucli intern es correlacionen amb lleugers canvis en la superfície terrestre, com el camp magnètic o l'augment o disminució de la duració dels dies

Segons els autors, les variacions detectades en la rotació del nucli intern de la Terra es correlacionen amb xicotets canvis en observacions geofísiques en la superfície terrestre, com el camp magnètic o l'augment o la disminució de la duració dels dies.

Els dos investigadors xinesos conclouen que l'oscil·lació en el gir del nucli intern, que coincideix amb canvis periòdics en el sistema de la superfície terrestre, demostra la interacció entre les diferents capes de la Terra.

Els resultats també podrien ajudar a esclarir els molts misteris de les profunditats de la Terra, com el paper que exerceix el nucli intern en el manteniment del camp magnètic del planeta i en la velocitat de rotació i, per tant, en la duració del dia, explica Nature en la seua secció de notícies.

"Però no són més que l'últim lliurament d'un llarg esforç per explicar la inusual rotació del nucli intern, i podrien no ser l'última paraula sobre aquest tema", reconeix la revista.

Referència:

Yi Yang y Xiaodong Song. "Multidecadal variation of the Earth's inner-core rotation". Nature Geoscience, 2023


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon