Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ximo Puig posa terminis a les Conselleries que tramiten renovables

 Puig espera que la Comunitat tinga en sis mesos llest un mapa de zones susceptibles d'acollir plantes de renovables

La Generalitat Valenciana s'ha compromés aquest dimarts, amb la implicació de totes les conselleries afectades, a tindre resolts abans del 25 de gener els 64 expedients pendents sobre renovables i que han d'estar llestos en aqueixa data, per al que s'ha acordat un full de ruta que inclou disposar del personal necessari i de tots els "mitjans imprescindibles" perquè, abans d'aqueixa data límit establida pel Ministeri, s'haja dictaminat sobre aqueixos projectes, entre els quals es troben plantes fotovoltaiques, plaques solars i algun parc eòlic.

Així ho ha anunciat el 'president', Ximo Puig, després de mantindre una reunió amb els consellers d'Hisenda, Arcadi España; d'Economia Sostenible, Rafa Climent; Agricultura, Isaura Navarro, i de Política Territorial, Rebeca Torró.

Puig ha detallat que, en el conjunt de la Comunitat Valenciana s'han presentat 391 expedients sobre renovables, que suposen 5.500 megawatios, dels quals hi ha 113 resolts (45 ja autoritzats) i 278 encara en procés d'avaluació per part de les diferents conselleries. Per a la data del 25 de gener, hi ha 64 pendents que han d'estar resolts i són sobre els quals s'ha arribat a l'acord per a "buscar totes les fórmules" perquè no caduquen, i en el que hi ha un "alineament total" de totes les conselleries implicades, ha subratllat el 'president'.

El cap del Consell ha posat l'accent que s'ha de tindre en compte la complexitat de cada expedient i "no és una qüestió fàcil". "És el compromís que tenim i és el que s'ha evidenciat en la coalició d'interessos reals per l'acceleració de les renovables", ha recalcat Puig, que espera que la majoria es resolguen favorablement però, que en qualsevol cas, estiguen resolts.

Sobre aquest tema, ha recalcat que hi ha una nova consideració que està determinada per la Unió Europea i per l'aplicació de la Llei de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana i una "consciència" en tota la UE "a favor de l'acceleració" de les renovables.

En aquest sentit, ha apuntat que el Parlament Europeu aprovarà aquesta setmana mesures per a arribar al 45% de les energies renovables en el conjunt Europa en 2030 i per a aconseguir-lo es faran accions com la declaració de zones "d'acceleració", de manera que, una vegada feta aqueixa mapificación, amb "caràcter immediat", podran situar-se les plantes en aqueixa zona, siguen fotovoltaiques, eòliques o de biomassa.

MAPA AUTONÒMIC

En aquesta línia, ha assenyalat que això també es durà a terme en la Comunitat Valenciana aplicant tant la norma autonòmica com la resolució de la UE i s'elaborarà un mapa i cartografia, amb la implicació de totes les conselleries "que tinguen alguna cosa a dir" i en el qual s'atenguen tots els criteris: des dels paisatgístics, de medi ambient, als patrimonials i industrials i també les realitats territorials. Allí on les zones siguen declarades "de preferència", l'autorització serà "immediata".


L'objectiu és que, després de la data del 25 de gener, es treballe en aqueixa mapificación, en la qual ja hi ha espais que estan més avançats --perquè va haver-hi estudis com el mapa eòlic--, que es pretén tindre llest en sis mesos "si pot ser". "Es tracta de veure els territoris on no hi ha afecció substancial i en això treballarem i hi ha bona voluntat", ha manifestat.


Puig ha incidit en què el Govern valencià té en l'acceleració de les renovables un "objectiu prioritari" i s'ha mostrat convençut que en 2030 "podem tindre un desplegament que ens faça, juntament amb la investigació en hidrogen verd, ser exportadors d'energia".

Així, ha insistit que totes les conselleries estan "alineades" en aquesta qüestió "rellevant" i en la qual ha admés que pot haver-hi "mirades diferents fins i tot des del punt de vista territorial". En tot cas, ha advertit que "cada dia que passa que no posem en marxa" aquestes energies "estem contaminant més i incomplint els objectius de lluita contra el canvi climàtic". Per tant, ha dit, no es tracta de "una qüestió neutral": "o s'està a favor o ajudant a continuar amb la contaminació dels combustibles fòssils", ha subratllat.

RETICÈNCIES MUNICIPALS

Preguntat per si el full de ruta també implica els ajuntaments ja que hi ha alguns que es mostren reticents a aquestes instal·lacions en els seus municipis, Puig ha considerat que "cadascun té la seua responsabilitat; la Generalitat té la seua i l'està intentant impulsar". El 'president' comprén que hi haja municipis que puguen tindre reticències en uns certs espais i ha advocat per "abordar-ho un a un".

No obstant això, ha insistit que "hi ha una operació conjunta de país" i "segur que hi ha una espai en el qual no puga ser adequat, però en un altre sí". Al seu judici, en aquesta qüestió s'ha de ser "el més objectius possibles" perquè "no es pot fer una truita sense trencar els ous". "Qualsevol implementació, en qualsevol àmbit, pot tindre un impacte", ha admés, i ha afegit que zones "sensibles" amb LIC o Xarxa Natura "no és el millor dels espais per a renovables", però hi ha altres zones sense aquestes circumstàncies.

"Necessitem energia verda per la sobirania energètica, el manteniment de l'Estat del Benestar i perquè tenim un problema prioritari que és descarbonizar i minimitzar el canvi climàtic. I no hi ha un altre pla", ha conclòs.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon