Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern aprova la Llei de Famílies, que prohibeix el 'PIN parental' per a contingut de diversitat familiar

 El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts en primera lectura l'avantprojecte de llei de Famílies, a proposta del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que equipara els drets de les parelles de fet als dels matrimonis, inclou un permís de cinc dies a l'any retribuïts per cura d'un familiar o convivent, estén els beneficis de famílies nombroses a monoparentals amb dos fills i prohibeix que els pares impedisquen l'accés a continguts sobre diversitat familiar a través del conegut com a 'PIN parental' en els centres educatius.

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha declarat que es tracta d'una llei que comença a "remeiar mancances històriques" i que "reforça la protecció de totes les famílies". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Belarra ha destacat que la llei de Famílies suposa "una de les lleis més importants d'aquest curs polític" i espera que el Parlament l'aprove "al més prompte possible".

"Qualsevol que tinga fills o que haja vist criar, sap el difícil que és conciliar la vida laboral i personal a Espanya, és pràcticament ciència-ficció", ha indicat Belarra referint-se a un dels objectius de la llei, al mateix temps que ha afegit que s'ha demanat als pares i mares que siguen "superherois" i, a partir d'ara, els demanaran "que siguen sol pares i mares, que ja és bastant".

Precisament, preguntada per si no és contradictori apostar per la conciliació i, al mateix temps, suspendre la seua baixa per maternitat --ja que la ministra ha sigut mare recentment--, Belarra ha negat que això siga així, ja que està gaudint de "un permís parcial", i ha criticat que aquesta pregunta es plantege a una ministra dona i no a un ministre home que ha sigut pare.

"No és cert, jo estic en un permís parcial encara que m'agradaria gaudir del meu permís d'una altra manera, però he gaudit de les primeres sis setmanes amb algunes obligacions que el càrrec exigeix. M'agradaria preguntar-me si aqueixa pregunta li la farien un ministre que fora home, com hi ha hagut casos, al meu company Alberto Garzón crec que mai se li va fer aquesta pregunta i això també requereix una reflexió", ha respost la ministra.

Segons el parer de Belarra, l'"escrutini de la vida personal de les ministres, amb 'a', no és igual que el dels ministres" encara que, en tot cas, ha recordat que el seu fill nounat "també té un pare" amb el qual aspira a "exercir la corresponsabilitat". "Això sens dubte és un bon exemple", ha defensat.

Quant al contingut de la llei, el text s'articula entorn de quatre pilars principals: l'ampliació de la protecció social a les famílies i el suport a la criança; avançar en la garantia del dret a la conciliació; el ple reconeixement dels diferents tipus de famílies que ja existeixen a Espanya, i el reconeixement i protecció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents.

Quant a l'ampliació de la protecció social a les famílies, s'estendrà la renda criança de 100 euros al mes per a un major nombre de famílies amb fills i filles de zero a tres anys. Segons els càlculs del departament, aquesta mesura beneficiarà a entre 200.000 i 250.000 noves mares a Espanya.

Aquesta ampliació inclou a totes les mares que estiguen percebent una prestació per desocupació, contributiva o no, i també a les quals, sense reunir els requisits prèviament, cotitzen 30 dies a partir del part. També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguen una ocupació a temps parcial o temporal. Belarra ha destacat que "pràcticament" s'està arribant al "objectiu últim de la universalització" d'aquesta ajuda a la criança.

EQUIPARACIÓ DE NOMBROSES I MONOPARENTALS

Així mateix, es crea la denominació de 'Famílies amb majors necessitats de suport a la criança' en la qual s'inclou a les "famílies nombroses", a més de les monomarentales amb dos fills; les famílies amb dos fills on un ascendent o descendent tinga discapacitat; les famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que haja obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments, i les famílies amb dos fills en la qual un progenitor estiga en tractament hospitalari durant un any o haja ingressat a la presó.

D'altra banda, passaran a considerar-se família amb majors necessitats de suport a la criança "de categoria especial" les famílies que fins ara eren considerades nombroses de categoria general com aquelles amb quatre fills, en comptes de cinc com fins al moment; les famílies amb tres fills en cas de part múltiple, en comptes de quatre com en l'actualitat, i les famílies amb tres fills i baixos ingressos (fins al 150% del IPREM).

Entre els beneficis que fins ara tenien només les famílies nombroses i que ara s'estendran a les monoparentals, Belarra ha enumerat, entre altres, les facilitats per a obtindre una beca o les bonificacions del 20% a 50% en transport públic.

Respecte a la garantia del dret a la conciliació, la llei crea tres permisos de cures, el primer d'ells, un permís per cura de cinc dies a l'any, retribuïts, per a atendre un familiar fins a segon grau o convivent, que els treballadors o treballadores podran utilitzar en cas d'accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessite repòs.

També inclou un permís parental de huit setmanes, que es podran gaudir de manera contínua o discontínua, fins que el menor complisca huit anys, que acabarà, segons la ministra, amb el "malson" que suposa conciliar en el període d'adaptació en les guarderies o quan acaba el període lectiu; i un permís de quatre dies per absència per a atendre un familiar que requerisca atenció immediata, que es podrà gaudir per hores.

Així mateix, s'estendrà el subsidi per naixement i cura no contributiva a adoptants i famílies d'acolliment; s'ampliarà la pensió d'orfandat un any, fins als 26, i el permís per cura de menor amb càncer o malaltia greu fins als 26 anys en cas de discapacitat.

Belarra ha destacat que en la llei s'inclou el dret a l'atenció precoç no sols limitada a la primera infància i el compromís de l'Administració General de l'Estat de la mà de les comunitats autònomes per a desenvolupar un marc estatal de suport als primers 1.000 dies, és a dir, el període de 0 a 3 anys.

15 DIES DE PERMÍS PER A PARELLES DE FET

Sobre el reconeixement dels diferents tipus de famílies, la llei avança en l'equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet, ja que aquestes últimes tindran accés als 15 dies de permís per registre equiparables al matrimoni.

La llei genera així mateix un nou marc de reconeixement i protecció per a les famílies LGTBI, amb algun membre amb discapacitat, famílies múltiples, reconstituïdes, adoptives o acollidores.

En concret, les famílies múltiples, és a dir, aquelles que tenen diversos fills o filles alhora, seran considerades com a col·lectiu d'especial protecció i els fills i filles de parelles no casades podran ser inscrits en el registre pel progenitor no gestant.

D'altra banda, el text legislatiu prohibeix que els pares i tutors impedisquen l'accés a continguts sobre diversitat familiar a través del conegut com a 'PIN parental' o de qualsevol altre mecanisme similar en els centres educatius. L'objectiu, segons ha precisat Belarra, és que no es "retalle el dret de la infància i l'adolescència a participar en activitats que parlen sobre la diversitat familiar i contribuïsquen al lliure desenvolupament de la seua personalitat".

Finalment, es millora el Fons de Garantia del Pagament d'Aliments, per al qual s'agilitzen els tràmits i que beneficiarà també als fills i filles de parelles de fet, majors d'edat amb discapacitat o en situació de dependència.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon