Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comissió del Sistema Nacional de Salut inclou 4 noves vacunes al Calendari de Vacunació Comú per a Tota la Vida

En aquest ple ordinari del CISNS celebrat a Mèrida s'ha aprovat, entre altres assumptes, el Calendari de Vacunació Comuna al llarg de Tota la Vida per a 2023, amb la incorporació de quatre noves vacunes.

El Calendari de Vacunació Comuna al llarg de Tota la Vida indica les vacunes a administrar a les persones residents a Espanya des del Sistema Nacional de Salut. Des de 2012, es publica cada any el calendari vigent per a l'any següent, tal com ha destacat en roda de premsa la ministra Darias, que ha comparegut al costat del vicepresident segon de la Junta d'Extremadura i conseller de Sanitat i Serveis Socials, José María Vergeles.

En primer lloc, s'estableix la recomanació de vacunar de manera sistemàtica a la població infantil enfront de la Malaltia Meningocòccica Invasiva (EMI) per serogrup B amb la vacuna 4CMenB, a causa de l'alta gravetat i les seqüeles d'aquesta malaltia, així com l'equitat de la mesura en la població. Aquestes vacunes s'aniran incorporant abans de final de 2024 per als 2, 4 i 12 mesos d'edat, sent especialment important vacunar en temps als 2 i 4 mesos d'edat.

Així mateix, es manté la recomanació, ja aprovada en 2018, d'administrar dues dosis de la vacuna 4CMenB a persones de grups de risc no vacunada prèviament. A més, en aquests grups de població es recomana l'administració d'una dosi de record un any després de completar la vacunació i, posteriorment, cada cinc anys.

En segon lloc, s'inclou també en el calendari la vacunació enfront de la grip en la població infantil entre 6 i 59 mesos d'edat, una recomanació de l'OMS i de la Unió Europea.

La tercera vacuna que s'incorpora al calendari és la d'Herpes Zòster (HZ) a majors de 65 anys i, a més, es podrà captar progressivament cohorts entre 66 i 80 anys començant per la població que compleix 80 anys. L'HZ és una malaltia molt prevalent, amb major incidència a partir dels 50 anys i en dones, augmentant amb l'edat i, de manera considerable, amb la presència d'immunodepressió i unes certes condicions de risc.

S'amplia, en quart lloc, la vacunació enfront de Virus de Papil·loma Humà (VPH) als homes. D'aquesta manera, es vacunarà als 12 anys d'edat tant a les xiquetes com als xiquets. La pauta de vacunació de dues dosis serà aplicable amb un interval mínim de 6 mesos.

El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara; i la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, Blanca Martín, han obert la sessió de hui del CISNS, en la qual s'han adoptat diferents mesures que tenen per objectiu aconseguir un Sistema Nacional de Salut més forta, cohesionat, robust i resilient, tal com ha subratllat la ministra Carolina Darias


Foto de familia de los consejeros y consejeras de Salud de las comunidades autonómas y la ministra de Sanidad, Carolina Darias, que conforman el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud (CISNS). | Pool Moncloa

Antibiòtics i PROA
La ministra Carolina Darias ha destacat que un dels aspectes principals de la reunió de hui ha sigut l'aprovació de les normes de certificació dels equips PROA (Programa d'Optimització de l'Ús d'Antibiòtics), tant hospitalaris i comunitaris, que són equips multidisciplinaris que intervenen per a millorar l'ús dels antibiòtics.

Les Normes de Certificació PROA, tant d'equips hospitalaris com comunitaris, aprovades hui, treballen en l'optimització de la prescripció d'antibiòtics per a millorar el pronòstic dels pacients que els necessiten i, sobretot, minimitzar els efectes adversos.

Aquesta mesura respon al compromís amb la promoció d'un ús prudent dels antibiòtics, ja que la resistència als antibiòtics causa milers de morts a l'any a Europa i va ser declarada per l'OMS en 2020 com una de les deu principals amenaces de salut pública a les quals s'enfronta la humanitat.

El compromís d'Espanya per a reduir la resistència bacteriana s'ha fet notar des que el. 
Pla Nacional enfront de la Resistència als Antibiòtics (PRAN) es va aprovar en 2014, i es va actualitzar al juliol. Des de l'any 2014, Espanya ha registrat una disminució del consum d'antibiòtics del 25,5% en salut humana i 62,5% en sanitat animal.
El nou PRAN permetrà continuar avançant en qüestions prioritàries, com la consolidació dels sistemes de vigilància, la millora dels indicadors hospitalaris i mapes de consum o l'elaboració d'un marc de treball en centres sociosanitaris, així com la creació de nous grups de treball des de la perspectiva 'One Health'.

Avaluacions i informes

Els consellers i conselleres de Salut també han abordat altres informes i avaluacions, com són l''Impacte de la pandèmia per COVID-19 sobre la Prevenció i el Control del Càncer en l'SNS'; la implementació de l'acord sobre l''Organització Assistencial del Càncer Infantil i de l'Adolescència'; l''Avaluació de l'Estratègia de Cures Pal·liatives del SNS'; i el 'Plan Nacional de Actuaciones Preventivas por Bajas Temperaturas 2022-2023'.A més, s'ha posat en comú l'avaluació de la 'Estrategia de Salud Digital', a la qual es destinaran 800 milions d'euros, ha recordat la ministra.
En la reunió de hui, també s'han adoptat diversos acords com la distribució de 6,3 milions d'euros a les comunitats autònomes per al Sistema d'Informació de Vacunacions i Immunitzacions (SIVAIN) o l'aprovació del 'Pla Estratègic de la Xarxa Espanyola d'Agències d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del SNS 2022-2025'.

Situació i vacunació del COVID-19
La ministra de Sanitat ha explicat que la situació de la pandèmia COVID- 19, continua estable degut, sobretot, a la campanya de vacunació desenvolupada a Espanya. D'aquesta manera, la incidència actual en majors de 60 anys és de 156,6 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Aquesta estabilitat en la incidència es trasllada també als casos hospitalitzats, amb una ocupació de llits d'aguts per pacients amb COVID-19 del 3,5% i d'UCI del 3%.

La vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes (Ires) mostra que, actualment, el COVID-19 representa el 11,6% de les Ires identificades, mentre que la grip i el virus sincitial respiratori representen el 25,8% i el 9,2%, respectivament.

Carolina Darias ha fet hui una crida específica per a vacunar-se enfront de la grip i a continuar amb la campanya de dosi de record enfront del COVID-19, especialment a les persones vulnerables perquè "les vacunes salven vides".

Espanya és líder en vacunació contra el COVID-19 amb quasi 104 milions de dosis posades, amb el que prop del 93% de la població té la pauta completa. El 71,6% dels majors de 80 anys i el 53,2% dels majors de 60 anys compten, a més, amb segona dosi de record. En aquest treball de vacunació, la ministra ha destacat el treball dels professionals sanitaris, especialment, ha assenyalat, d'infermeria.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon