Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El CGPJ es reuneix huí per votar els seus dos candidats al TC després de la decisió inèdita del tribunal

Els vocals votaran després que el TC haja suspés la tramitació a Senat de la reforma per a la seua renovació

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebrarà demà a les 17.00 hores un Ple extraordinari per a votar als dos candidats que li correspon designar per al Tribunal Constitucional (TC), un debat que afrontarà a penes 24 hores després que la cort de garanties haja suspés la tramitació parlamentària, ja al Senat, de les dues esmenes que modifiquen el sistema d'elecció i arribada dels candidats al TC per a aconseguir la seua renovació.

Ara com ara, en l'ordre del dia només consten com a candidats els magistrats del Tribunal Suprem (TS) César Tolosa i Pablo Lucas, els dos llançats pel bloc conservador, encara que fonts de l'òrgan de govern dels jutges subratllen que fins al mateix inici del Ple podran sumar-se més noms. Cal recordar, que el sector progressista ja va nominar el passat 3 de novembre al també magistrat del TS José Manuel Bandrés.

Aquesta reunió urgent es va convocar la setmana passada a petició de nou dels deu vocals conservadors del CGPJ, després de corregir l'error formal que els va assenyalar el president interí del Consell, Rafael Mozo, que en un primer moment es va negar a convocar el Ple extraordinari perquè aquests nou vocals no proposaven cap candidat.

Les fonts consultades per Europa Press expliquen que, amb aqueix moviment, els vocals conservadors pretenien forçar als seus companys progressistes a retirar la candidatura de Bandrés perquè feren costat a Lucas, que estava en el primer llistat de nou aspirants donat a conéixer pels vocals progressistes el mes d'octubre passat.

I això perquè la reforma plantejada per PSOE i Unides Podem (UP), en dues esmenes a la proposició de llei que deroga la sedició, canviaria el 'modus operandi', passant d'una majoria de tres cinquens (11 dels 18 vots en joc) a una simple, la qual cosa afavoriria que foren triats els dos aspirants més votats per cada bloc, en el cas del sector progressista: Bandrés.

Enfront de les presses dels vocals conservadors, els seus parells progressistes --que fins a la reforma proposada urgien a procedir amb els dos nomenaments al TC-- advocaven ara per esperar no sols al Ple ordinari del 22 de desembre en el CGPJ, sinó fins i tot al fet que les Corts Generals aprovaren el canvi de sistema per a votar ja amb les noves regles.

FRE DEL CONSTITUCIONAL

No obstant això, la decisió adoptada el dilluns a la nit pel TC, després de més de nou hores d'intens debat entre els seus onze magistrats, podria propiciar un altre intercanvi de rols entre els dos corrents del CGPJ, segons avisen les citades fonts.

La majoria conservadora del Constitucional, formada per sis magistrats, va acordar frenar la tramitació parlamentària de totes dues esmenes, estimant així les mesures cautelarísimas sol·licitades pel PP en el seu recurs contra l'esmentada reforma.

Es tracta d'una decisió inèdita del TC --en els seus més de 40 anys d'història mai havia suspés de manera urgent un debat parlamentari en les Corts Generals--, que ara podria portar al bloc conservador del CGPJ a alentir i a l'ala progressista a accelerar.

LA RENOVACIÓ DEL TC

El problema de fons és que el TC espera des del passat 12 de juny al fet que es renoven els quatre magistrats que formen el terç que la Constitució encarrega reemplaçar a Govern i CGPJ: Pedro González-Trevijano i Antonio Narváez, nomenats en el seu moment per l'Executiu de Mariano Rajoy; i Juan Antonio Xiol i Santiago Martínez-Vares, designats llavors per l'òrgan de govern dels jutges.


Els dubtes jurídics sobre la possibilitat que els dos candidats de Moncloa pogueren prendre possessió sense esperar als dos del CGPJ van portar a impulsar i provar el juliol passat en el Parlament una reforma expressa de la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) per a retornar al Consell el seu poder per a nomenar els seus dos aspirants a la cort de garanties.


No obstant això, les negociacions en el si del CGPJ van encallar el passat 2 de desembre pel veto tàcit del bloc conservador a Bandrés, i la negativa dels vocals progressistes a tornar a engreixar el seu llistat d'aspirants (que va arribar a comptar amb nou), la qual cosa va portar als partits del Govern a llançar la seua proposta de reforma.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal