Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els inconvenients de construir set magatzems temporals de residus nuclears en comptes d'un

Central nuclear de Cofrentes (Valencia)
.
 Arcadio Oliver Atienzar / Wikimedia Commons

A Espanya existeixen set reactors nuclears en funcionament i tres en diferents fases de desmantellament situats en set emplaçaments, perquè algunes centrals tenen més d'un reactor. Un reactor d'aigua a pressió típic, de 1000 MW de potència elèctrica, conté 157 elements combustibles, dels quals cada any i mig es reemplaça un terç, la qual cosa equival aproximadament a 20 tones d'urani a l'any.

Quan un element combustible ha romàs dins del reactor durant tres cicles es considera combustible gastat. Si bé està classificat com a residu radioactiu d'alta activitat, aquest material conserva gran parte de su poder energético i podria reciclar-se i reutilitzar-se, encara que aquest procés no es contempla a Espanya. 

Al desembre de 2004 la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats va optar per un magatzem temporal centralitzat (ATC) com a millor solució per a guardar el combustible nuclear gastat i altres residus d'alta activitat. Després d'una convocatòria pública s'accepta la candidatura de Villar de Cañas (Conca) com a lloc per a construir el ATC.

Aquell projecte, paralitzat des de 2018, s'ha descartat definitivament. El passat 7 de novembre la propuesta de 7ª Plan General de Residuos Radiactivos de l'actual Govern planteja construir set magatzems, un en cada central nuclear, als quals ha denominat magatzems temporals descentralitzats.

Muntatge d'un element combustible a la fàbrica de Juzbado (Salamanca) d'ENUSA. ENUSA
On es guarda el combustible

Fins ara, el combustible gastat s'ha anat emmagatzemant en cada central. Una excepció és la central nuclear de Vandellós I (parcialment desmantellada i en fase de latència), el combustible de la qual es va enviar a França i es va reciclar, reduint-se a 13 metres cúbics de residus d'alta activitat vitrificats. En 2014 havien d'haver sigut retornats a Espanya. Fins que tornen, continuem pagant una penalització de l'ordre de 60 000 euros al dia.
Element combustible introduint-se en un contenidor. CSN

El combustible gastat generat per les centrals espanyoles fins a finals del 2021 ocupa un volum de 8 700 metres cúbics que, un cop guardats en contenidors adequats, cabrien en una nau de la mida d'un camp de futbol.

Aquest material ha generat gairebé 2,2 millones de GWh, cosa que representa al voltant del 25% del consum elèctric espanyol en els últims 35 anys. Si no hi hagués centrals nuclears a Espanya, l'ús de carbó i gas per produir aquesta mateixa energia hauria suposat unes emissions de CO₂ de gairebé 1 000 milions de tones.

Ubicació de les centrals nuclears a Espanya. Ministerio Transición Ecológica y Reto Demográfico

Composició del combustible gastat

Aquest combustible gastat és en un 95% urani que podria reutilitzara. Una xicoteta part ho formen els productes de fissió, que són els isòtops més radioactius, però que es desintegren en pocs anys. I també hi ha una quantitat xicoteta en massa d'isòtops radioactius de vida llarga i intermèdia (aproximadament 20 kg per tona) que són el component més crític d'aquesta mena de materials.

A causa d'aqueixos isòtops radioactius, el combustible gastat es considera un residu d'alta activitat. Per al seu aïllament a llarg termini és necessari enterrar-lo en el que es denomina magatzem geològic profund, on lentament aquests isòtops vagen desapareixent.

Però abans d'arribar a aquesta fase, els elements combustibles han d'emmagatzemar-se temporalment diverses desenes d'anys. La raó fonamental és que una vegada que s'extrau el combustible gastat del reactor, la desintegració radioactiva genera molta calor, sobretot en les primeres setmanes i mesos i això requereix que estiga refrigerat.

Els plans del magatzem temporal centralitzat

Al desembre de 2004 el Parlament Espanyol, en la seua Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats, va estudiar l'assumpte i va arribar a la conclusió que la millor solució era construir un magatzem temporal centralitzat al qual traslladar tot el combustible gastat i els vidres d'alta activitat emmagatzemats a França. Posteriorment es va crear una Comissió Interministerial per a establir els criteris que hauria de complir l'emplaçament del ATC i del seu centre tecnològic associat.

El ATC és una instal·lació robusta però no complexa l'objecte principal de la qual és garantir que el combustible gastat es manté emmagatzemat almenys 60 anys. No produeix cap mena d'emissions ni a penes tindrà consums energètics. Una instal·lació anàloga a Holanda està situada en un polígon industrial.

El combustible gastat es traslladaria de les centrals al ATC en resistents contenidors des dels quals es transferiria a l'interior de càpsules segellades. Les càpsules finalment s'introdueixen en tubs d'emmagatzematge que se situen en cel·les de formigó. Els elements queden finalment aïllats per un triple blindatge: càpsula, tub d'acer i mur de formigó.

La instal·lació òbviament hauria de ser antisísmica, però el lloc on es construïsca no ha de tindre condicions geològiques molt especials. Hauria de complir amb les condicions imposades per el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN).

La instal·lació d'un centre tecnològic d'investigació annex sobre residus radioactius era un aspecte molt important associat a la construcció del ATC.

Pedres en el camí

Al desembre de 2009 es va efectuar la convocatòria pública per a la selecció dels municipis candidats a albergar l'emplaçament del ATC. Va haver-hi tretze municipis candidats, procedents de cinc comunitats autònomes diferents.

Si bé la major part del procés es va desenvolupar durant l'etapa com a president del Govern de J. L. Rodríguez Zapatero, no va ser fins al Consell de Ministres de final de desembre de 2011, amb el llavors acabat d'investir Govern de M. Rajoy, quan es va adjudicar la ubicació per al Magatzem Temporal Centralitzat al municipi de Conca de Villar de Cañas. El ATC tenia llavors un suport majoritari a nivell municipal, provincial i autonòmic, en coincidir al capdavant de tots aqueixos àmbits el Partit Popular.

Semblava que els polítics s'havien posat d'acord en un tema que afectaria diverses legislatures. Però anys després tot va resultar ser un miratge.

Després d'unes noves eleccions a Castella-la Manxa, un govern de coalició, presidit per E. García-Page, es desentén de l'acord que van aconseguir els seus predecessors i recorre a diverses maniobres legals per a paralitzar el projecte, com va ser declarar en 2015 part de la finca on es construirà el ATC zona d'especial protecció per als ocells (ZEPA), posteriorment anulada en 2020 por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla-La Mancha.

El 2018 la missió internacional  ARTEMIS va ratificar que la millor opció per emmagatzemar aquest material seguia sent la construcció de l'ATC, veient en aquest punt una fortalesa destacable del programa espanyol de gestió de residus radioactius. Els estudis per construir l'ATC a Villar de Cañas van continuar, igual que els litigis.

Els magatzems temporals descentralitzats

Després de diversos anys i una despesa de diversos milions d'euros, el juliol del 2018 el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) demana al CSN que interrompi la seva avaluació, gairebé acabada, de cara a la concessió del permís de construcció .

Després de més de quatre anys de paralització, finalment decideix tancar aquesta via. La nova proposta del seté Pla General de Residus Radioactius opta per construir set magatzems temporals descentralitzats, un a cada central nuclear.

A la solució centralitzada, els emplaçaments de les centrals nuclears una vegada clausurades quedarien lliures per a altres usos. Ara han de romandre indefinidament com a emplaçaments nuclears amb zones d'accés restringit.

Aquesta decisió suposarà un sobrecost de diversos milers de milions d'euros –la diferència a la partida destinada a l'emmagatzematge temporal entre el sisè pla general de residus radioactius i el setè  estima en unos 5 500 millones de euros– perquè es multipliquen les instal·lacions per set.

Comparativa dels costos totals per al període 1985-2100 del 6é PGRR, que recollia un sol magatzem temporal, i del 7é PGRR, amb set magatzems.
 Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico


A més, en perdre el ATC i el seu centre tecnològic de R+D es compliquen innecessàriament els problemes de seguretat, ja que caldrà construir una instal·lació on poder manipular els contenidors de combustible gastat, per al seu manteniment i eventual reparació, podent necessitar trasllats temporals entre els magatzems. I aquesta instal·lació no té encara ubicació ni projecte definit.

Un altre punt ocorre amb la protecció física i ambiental, la complexitat de la qual es multiplica també per set.

A més caldrà construir un nou magatzem temporal en l'emplaçament de Vandellos I per a poder retornar a Espanya els residus de França. La paradoxa és que els que van evitar tindre un ATC a Villar de Cañas ara tindran dos magatzems temporals en la mateixa Comunitat Autònoma i altres 5 repartits en altres tres. El curiós és que en el propi esborrany del 7é Pla General de Residus Radioactius (PGRR) es reconeixen aquests problemes, però s'opta pels set magatzems doncs:

"Després de la consideració de les al·legacions formulades durant el període d'informació pública i consultes, s'han posat de manifest les dificultats que es plantegen per a aconseguir el necessari grau de consens social, polític i institucional per a la construcció d'una instal·lació d'aquesta naturalesa, per la qual cosa es considera inviable disposar d'un ATC".

És a dir, s'ha triat aquesta opció que se sap pitjor i més cara. Naturalment, tots els extracostes associats a aquesta decisió els haurà de suportar el consumidor d'electricitat, és a dir, tots els ciutadans. Ningú demanarà comptes als qui prenen les decisions per despeses innecessàries que s'estendran per desenes d'anys.

La nuclear en la transició energètica

En el mateix 7é PGRR, sobre la base de l'actual Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), es contempla el tancament entre 2027 i 2035 de totes les centrals nuclears espanyoles que suposadament se substituiran per renovables. El mateix deia Alemanya quan va decidir tancar els seus nuclears i van acabar creant una dependència del gas rus i de la continuació en la crema de carbó.

L'experiència demostra que la variabilitat de les fonts renovables obliga a complementar-les amb fonts que garantisquen el subministrament quan el vent no bufe, falte l'aigua o no isca el sol. A canvi d'uns pocs metres cúbics de residus, les nuclears en la base del sistema elèctric resolen aquest problema sense emetre CO₂.

El 7é PGRR diu que per a 2073 es disposarà d'un magatzem geològic profund, necessari en tot cas. Però, si per a un ATC, que és una decisió temporal, no hi ha hagut acord, n'hi haurà per a un magatzem geològic profund?

Sense un acord polític ampli com el que es va aconseguir en 2004, mai serà possible arribar a tindre una adequada gestió dels residus radioactius d'alta activitat i el combustible gastat. Sense eixir d'Europa, tenim bons exemples en els quals fixar-nos a Finlàndia, Suècia i França, entre altres.

The Conversation

. J. Guillermo Sánchez León, Modelización matemática. IUFFyM, Universidad de Salamanca
des de theconversation
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon