Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Bravo, a advocats que critiquen la reagrupació de jutjats: 'Si estan tan preocupats, que creen un torn especialitzat'

   "L'única preocupació dels col·legis quan vam presentar el pla era la confluència de partits on coincidien dos col·legis", diu

    La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha defès a Les Corts Valencianes, a petició pròpia, el pla de reagrupació de jutjats especialitzats en violència de gènere i ha volgut respondre les crítiques llançades pels advocats: "L'única preocupació dels col·legis professionals quan vam presentar el pla era la confluència de partits on coincidien dos col·legis. Si estan ara tan preocupats, que creen un torn especialitzat per a atendre a aquestes víctimes".

   Bravo s'ha pronunciat en aquests termes en la cambra valenciana durant la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local, on ha exposat el pla de reagrupació --elaborat per la Conselleria de Justícia en col·laboració amb la Sala de Govern del TSJCV i aprovat per acord del CGPJ el 13 de juny-- i ha respost les crítiques de l'oposició --PP i Vox-- respecte a la falta de suports del pla.

   En concret, el diputat No Adscrit José Antonio Martínez ha preguntat a la consellera per què, si el pla és tan bo, els advocats estan indignats i demanen la reversió; i el diputat de Vox José María Llanos ha lamentat la reducció de jutjats i la falta de suports.

   En aquesta línia, la diputada del PP Verónica Marcos ha criticat que "hi ha una retallada en tota regla" i ha acusat Bravo de fer un pla "a esquena de tothom". Per la seua banda, la diputada de Ciutadans María del Carmen Peris ha recordat a Bravo que els advocats han anunciat que recorreran el decret i li ha preguntat amb quines associacions de víctimes s'ha reunit, ja que posen objeccions a la iniciativa.

   "Diuen que el pla no compta amb el suport de ningú. Mantinguen el que vullguen. Va ser presentat en 2021 i va rebre el suport i l'aval de la Sala de Govern del TSJCV i del CGPJ. Compta amb el suport d'els qui treballen en l'àmbit de la justícia: jutges, fiscals, lletrats de l'Administració de Justícia i de la major part d'associacions víctimes de violència de gènere", ha respost la consellera.

   Quant a la falta de suport dels advocats, la consellera ha recordat que en el moment en el qual se'ls va presentar el projecte, "els col·legis professionals van traslladar que la seua única preocupació era la confluència d'aquells partits judicials on coincidien dos col·legis. Van preguntar què anava a passar quan a un partit judicial se li agrupava un altre que pertanyia a un col·legi diferent. Eixa era la preocupació. I no van parlar de víctimes", ha exposat.

   Així mateix, els ha dit: "Si tan preocupats estan els col·legis professionals, que creen un torn especialitzat a les víctimes de violència de gènere". "No vull --ha afegit-- que les víctimes acaben renunciant a l'assistència lletrada després d'hores d'espera en casernes o comissaries, que és on van a denunciar la majoria de les ocasions", ha postil·lat.

   En aquest sentit, ha afirmat que amb el pla actual pretenen corregir les disfuncions que han portat en ocasions a les víctimes a presentar denúncia sense estar assistides per lletrats: "Es treballa per a intentar salvar els problemes que ha generat el retard en l'assistència perquè els lletrats atenen altres servicis o perquè no se'ls ha cridat. S'han generat disfuncions de tot tipus i ara es crea una comissió per a garantir a les víctima l'assistència des del primer moment", ha subratllat.

"HORES D'ESPERA I SENSE ESPECIALITZACIÓ"

   Bravo ha insistit en els "beneficis" de la reagrupació i ha recordat que els jutjats mixts no estan especialitzats i que les víctimes de violència que acudixen a aquests òrgans a denunciar "són ateses després d'hores d'espera per un jutge que no compta amb especialització ni exclusivitat". "Vull una jurisdicció com la de menors, on jutges, fiscals i advocats porten anys centrats en violència", ha reclamat.

   Sobre les distàncies entre els domicilis de les víctimes i els òrgans judicials, la consellera ha donat una dada: el 98% de les denúncies es presenten en seu policial o en comissaria i no en els jutjats perquè no es disposa d'un servici de guàrdia per a atendre aquest tipus de denúncies.

   Per aquest motiu, el pla contempla una coordinació entre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i les oficines dels jutjats per a, des d'un primer moment, que la víctima estiga acompanyada per personal de les oficines, perquè obtinga el suport psicològic necessari i se li informe dels recursos.

   En qualsevol cas, sobre la distància de les vivendes amb jutjats, Bravo ha asseverat que no se superaran els 40 quilòmetres de distància --el CGPJ fixava 50 com a màxim-. "El pla reduïx la distància mitjana, que es queda en 15,4 quilòmetres, salve amb algunes excepcions que no estaven en la nostra proposta inicial, com és el que ha passat amb l'agrupació del partit judicial de Xàtiva", ha dit.

   Així, com a exemple, ha afirmat que la distància mitjana de qualsevol població del partit judicial de Quart de Poblet a València serà de 13 quilòmetres; la de les víctimes del partit de Sant Vicent el Raspeig a Alacant serà de 9 quilòmetres; o a Sueca, de 30, la màxima distància. "Si examinen les distàncies, no les superem", ha insistit.

FASES DEL PLA

   El pla consta de tres fases. La primera, enguany, contempla la creació de cinc nous jutjats exclusius de violència contra la dona. Així, la Comunitat és l'autonomia que més jutjats exclusius crearà de tota Espanya en aquest exercici.

   En la segona fase, en 2023, es crearan tres nous jutjats exclusius a Sagunt, Elda i Castelló; i es demanarà al Ministeri de Justícia la creació de quatre jutjats penals especialitzats en violència contra la dona: dos per a València, un altre per a Alacant i un altre per a Castelló.

   En 2024 es contempla la creació de cinc nous jutjats: a Vinaròs, Llíria, Requena, Alcoi i Xàtiva. Així, una vegada conclòs el projecte, la Comunitat comptarà amb 13 nous jutjats exclusius de violència "distribuïts amb criteris de racionalitat, eficàcia i eficiència", així com amb òrgans penals d'enjudiciament. "Quan acabe 2024, haurem quasi duplicat la planta judicial en matèria de violència de gènere: dels 16 òrgans judicials que hi ha ara, seran 29 els que proposem", ha dit.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon