Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Transparència destina 72 milions a la cooperació i 1,5 milions per arrencar l'Institut de Memòria Democràtica

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha explicat aquest dimarts que la cooperació al desenvolupament suposarà el gruix del pressupost del seu departament, 72 milions dels 106 totals amb els quals disposa.

Així ho ha exposat en la seua compareixença en Les Corts per a presentar els comptes de la Conselleria per a l'exercici 2023, que sumen 106 milions d'euros, un 10,1 per cent més que l'any passat, i inclouen novetats com una partida de 1,5 milions d'euros per a posar en marxa del nou Institut Valencià de Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques; la gratuïtat del telèfon 012 d'Atenció Ciutadana i l'ampliació de l'horari d'obertura de les oficines d'aquest servei.

La Conselleria de Transparència consigna la major part del seu pressupost, 72 milions d'euros, a la cooperació internacional al desenvolupament, la dotació del qual creix un 7,3% amb cinc milions més que l'any passat. Així, aquesta partida representa el 0,25% del pressupost sencer de la Generalitat i un increment de 131% en quatre anys.

En línia amb el V Pla Director de Cooperació Internacional de la Comunitat Valenciana, 2021-2024, la consellera ha explicat que 2023 estarà marcat per les conseqüències de la pandèmia i, sobretot, per "l'impacte de la guerra d'Ucraïna, que ha ampliat la fragilitat de les condicions de vida i la inseguretat alimentària de molts països", i pels efectes del canvi climàtic.

Els projectes de cooperació internacional al desenvolupament comptaran amb 49 milions d'euros; l'acció humanitària amb 13 milions; les polítiques d'educació i sensibilització per a la ciutadania global disposaran de 5 milions, un 6,5% més, i les accions d'investigació, formació i sensibilització tindran quasi 1,7 milions.

Quant als projectes de cooperació, els 49 milions es dedicaran a convocatòries d'ajudes a ONGD per a accions orientades al desenvolupament humà i econòmic sostenible en altres territoris.

La línia de subvenció per a ONG en concurrència competitiva s'incrementa un 8,3% fins a arribar als 6,5 milions en el capítol 4. Per a l'educació a la ciutadania global, s'incrementa la quantia d'ajudes de 100 a 150 milions d'euros per a "visibilitzar i denunciar la situació d'amenaça que pateixen les organitzacions i persones que trbaajan en defensa dels drets humans i les seues reivindicacions.

INSTITUT DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Rosa Pérez Garijo ha explicat que el programa pressupostari de Qualitat Democràtica supera els sis milions d'euros, amb un increment del 20,5% respecte a l'any passat.

En aquest programa s'inclou la posada en marxa de l'Institut Valencià de Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques i que, per a això, s'està rehabilitant i millorant l'eficiència energétia d'un antic edifici de sanitat exterior d'Alacant, on se situarà aquesta institució. Unes obres que s'emmarquen en el Pla d'Impuls per a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), finançat amb fons europeus. L'edifici també comptarà amb un espai expositiu.

La Conselleria consignarà una línia pressupostària de concurrència competitiva, dotada amb 600.000 euros, per a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre amb la finalitat de "localitzar, exhumar i identificar a les víctimes" del franquisme. A més, s'incrementa en un 23% el pressupost perquè la Conselleria òbriga d'ofici valleges.

La consellera ha incidit en què la dotació perquè les universitats realitzen investigacions per a localitzar restes de víctimes ascendeix a 50.000 euros i es destinaran un altre 600.000 euros per a millorar les tasques d'identificació, renovant el conveni amb Fisabio.

MILLORAR L'ATENCIÓ CIUTADANA

Transparència i Atenció Ciutadana compta amb una assignació de 9,3 milions d'euros, un augment del 18,4%, i el "major increment anirà destinat a l'atenció ciutadana", per a "definir un nou model d'atenció, adaptat plenament a l'administració digital, però sense oblidar la inclusió de tota la ciutadania tenint en compte les demandes de la nostra societat i, especialment, la lluita contra la bretxa digital", ha sostingut la consellera.

Rosa Pérez Garijo ha destacat que aquest àmbit les mesures més importants a nivell pressupostari són la gratuïtat del telèfon 012 d'atenció a la ciutadania, que "permetrà avançar en inclusió i igualtat en el contacte entre l'administració de la Generalitat i la ciutadania, perquè ja no tindrà cap cost"; i l'ampliació de l'horari d'obertura de les oficines d'atenció ciutadana de la Generalitat, per a "atendre encara millor a aquelles persones que no estan familiaritzades amb l'administració electrònica".

AGENDA 2030 I PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El nou programa d'implementació dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 tindrà en 2023 una dotació de més de 3 miliones d'euros, un increment del 17,3%. Les ajudes a entitats locals en aquest apartat tindran un augment del 25% i creix un 33% la dotació per a continuar amb el conveni amb la Universitat de València per a la càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible.

En participació ciutadana, els comptes contemplen un pressupost de quasi 4,5 milions d'euros, un 8,4% més que en l'exercici anterior. En aqueix apartat, les ajudes a projectes de participació i foment de l'associacionisme d'entitats ciutadanes s'incrementen en un 97,7%, fins als 1,7 milions. A més s'incrementa en 865.000 euros la consignació per als pressupostos participatius.

L'OPOSICIÓ CRITICA L'EXISTÈNCIA DE LA CONSELLERIA

Durant el debat en la comissió, David García (Vox), Mamen Peris (Cs) i Fernando Pastor (PP) han coincidit a criticar l'existència i "legitimitat" d'una conselleria que al seu judici hauria de ser "una Direcció General o Secretaria Autonòmica", i a retraure que tinga una estructura similar en dimensió a Justícia o Política Territorial.

El diputat del PP ha asseverat que la memòria democràtica "no és una qüestió prioritària amb la qual està caient" i ha preguntat per què els refugiats ucraïnesos segueixen a la Ciutat de la Llum "set mesos després" de la seua arribada, per a plantejar que s'invertisca en els diners destinats a l'Institut de la Memòria Democràtica a millorar les condicions d'aquest col·lectiu. La portaveu de Cs ha criticat les partides de l'any anterior amb "execució zero" i ha reivindicat "memòria democràtica no sols per a les víctimes de la República" sinó per a "totes", abans d'acusar a Pérez Garijo de "oblidar-se" d'ETA. El representant de Vox, en al·lusió a la cooperació internacional, ha reivindicat: "Els espanyols primer".

Des del Botànic, Estefanía Blanes (EUPV) s'ha dirigit a l'oposició per a aclarir que les partides amb execució al 0% són iniciatives bianuals que ja s'havien executat. Jesús Pla (Compromís) ha lamentat que per a l'oposició "qualsevol situació és bona per a dir que 'ara no toca la memòria democràtica'", mentre que Mercedes Caballero (PSPV) ha subratllat que enfortir les institucions i la democràcia "sempre" és prioritari, però sobretot en un moment en el qual els atacs de la ultradreta són tan fortes".

En resposta, Pérez Garijo ha lamentat el "discurs mentider que cal estar al costat dels espanyols" de Vox quan aquesta formació va votar en contra de la pujada del SMI, la reforma laboral i prorrogar els ERTO; ha demanat a la diputada de Cs que "no faça demagògia amb les víctimes" perquè les d'ETA "sempre s'han considerat víctimes i han tingut les seues indemnitzacions" quan les del franquisme han sigut "històricament oblidades". També ha ironitzat amb què el PP critique la dimensió de la seua Conselleria quan "tenia una Conselleria d'Immigració i Ciutadania dedicada al saqueig", i ha al·ludit al cas Cooperació.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon