Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Pérez Garijo: 'Les persones retornades tindran accés a la renda valenciana d'inclusió, sense estar empadronats'

Rosa Pérez Garijo: “La primera mesura de retorn permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d'inclusió sense el requisit d'estar empadronades” 

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit la segona sessió del Fòrum per al disseny de l'Estratègia de les persones valencianes en l'exterior de la Comunitat Valenciana.

Durant la reunió, Pérez Garijo ha anunciat que la primera mesura de retorn “ja ha sigut aprovada” a través d'una disposició addicional a la vigent Llei de Participació Ciutadana, “que permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d'inclusió sense el requisit d'estar empadronades un temps en el nostre territori”.

En la sessió s'ha presentat un informe de situació sobre el procés participatiu desenvolupat des de la Conselleria de Participació per a recollir propostes que contribuïsquen a dissenyar la citada Estratègia. Des d'el mes de maig passat s'han impartit dos tallers dinamitzats en línia, una enquesta i tres formularis habilitats en la plataforma de participació ciutadana de la Generalitat ‘GVA Participa’, accions en les quals han participat prop de 250 persones.

La consellera de Participació ha animat a continuar dinamitzant el debat a través dels qüestionaris habilitats “per a continuar nodrint” l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes en l'exterior “que presentarem al gener de 2023”, després de la celebració de l'II Congrés dels CEVEX a la ciutat de València al desembre, “on s'abordarà l'estratègia de retorn en un taller específic amb les comunitats de valencians en l'exterior i se celebrarà la tercera sessió del Fòrum de Retorn”.

Així mateix, s'ha debatut sobre el concepte de persona valenciana en l'exterior i de persona retornada amb l'objectiu d'establir una definició que forme part de la futura Estratègia de les persones valencianes en l'exterior. Per a això s'han recordat els plans de retorn d'altres comunitats autònomes, com és el cas de Galícia, Extremadura i Castella i Lleó. En aquest sentit, els representants de cadascuna de les vocalies institucionals hauran de remetre propostes dels seus àmbits competencials abans de l'1 de desembre per a eliminar obstacles i facilitar l'especial consideració a les persones valencianes retornades.

Composició del Fòrum de Retorn

El Fòrum integra com a vocalies institucionals els departaments del Consell amb competències que puguen incidir en el retorn, com són Educació, Sanitat, Ocupació, Justícia, Política Migratòria, Serveis Socials, Repte Demogràfic i Lluita contra la despoblació, Economia, Ocupació i Estadística, Innovació; i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. També estan representades les Diputacions Provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES)

Les vocalies socials estan integrades per representants dels Centres Valencians en l'Exterior (CEVEX); entitats associatives, com a Marea Granada i CEAR; organitzacions sindicals i empresarials; el Consell de Cambres de Comerç; així com persones expertes en retorn de l'àmbit acadèmic, professional i social.

En la sessió han participat també el secretari autonòmic de Transparència i Participació, Antoni Llorente, la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant. També ha intervingut el representant de Marea Granada, Óscar Rodrigo, per a exposar la seua proposta sobre el concepte de persona valenciana retornada.

Els qüestionaris per a participar en l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes en l'exterior està disponible açí.Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon