Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Pérez Garijo destaca que la Llei de Participació 'naix amb el clar compromís d’implicar a els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics'

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la llei de participació "naix amb el clar compromís d'implicar els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics, tal com ve demandant la ciutadania".

La consellera ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a Castelló de la Plana del projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana, acte que es realitzarà també el pròxim 21 de novembre a Alacant i el 29 a València.

La consellera ha posat en valor el "ampli procés participatiu" per a elaborar el text normatiu que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, la ciutadania i dels agents socials "amb la finalitat de fer partícip a la societat civil en la construcció d'una llei que permeta millorar la qualitat democràtica".

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha subratllat també que la nova llei "serà essencial" per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori".

Al seu torn, la consellera ha parlat de la importància de l'educació i la formació en participació "per a construir una cultura participativa i inclusiva, on cap col·lectiu amb dificultats es quede arrere", un model que recull la nova llei valenciana de participació.

Pérez Garijo ha insistit en el valor de la participació i ha ressaltat que el primer projecte de Pressupostos Participatius de la Generalitat, ha posat de manifest "l'objectiu d'aconseguir una major participació ciutadana en els assumptes públics, una iniciativa pionera del Govern valencià que ha permés que la ciutadania decidira la destinació d'una part de les inversions de la Generalitat en 2022".

Durant la presentació, també ha intervingut la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, qui ha detallat alguns aspectes nous del projecte de llei. A l'acte també ha assistit el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participen, especialment els xiquets i xiquetes. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament. S'estableix, a més, que l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat serà cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa. D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà de 5.000 suports en un període de 5 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Pel que fa a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes a l'Exterior, on a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es contempla la creació del Registre de Persones Valencianes en l'Exterior en 'GVA Participa'.

La futura llei reconeix també el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques en la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon